Deze week wordt naamdag van de patroonheilige van Barcelona, La Mercè, gevierd. Dat betekent normaal gesproken vijf dagen lang stadsfeesten waar iedereen op afkomt. 24 september is de officiële feestdag ter ere van de Mare de Déu de la Mercè, maar het hele weekend vinden er activiteiten plaats.

Dit jaar ziet het feest er vanzelfsprekend anders uit dan andere jaren. Zo is er geen gaststad, zoals gebruikelijk is. Ondanks dat het virus op de loer ligt, heeft de gemeente toch een groot aantal evenementen georganiseerd.

Lees ook: 18 x Barcelona met kinderen

Wat is er te doen?

Vandaag 23 september wordt de officiële aftrap bij het stadhuis gegeven om 19.00 uur. Dit jaar is de de openingsspeech online mee te volgen. Ook hier in Nederland kun je de speech volgen via de officiële website van La Mecrè.

Verder houden veel musea (vooral op 24 september) opendagen, zoals het Picasso Museum. Ook zullen er veel verschillende optredens en concerten zijn in de parken.Let op: voor de activiteiten geldt dit jaar dat je je van tevoren moet inschrijven. Traditionele activiteiten zoals de castellers (menselijke torens), de correfoc (vuurrennen door mensen verkleed als de duivel) en de Sardana (Catalaanse volksdans) zullen dit jaar niet plaatsvinden. De videoprojecties en lichtshows in bijvoorbeeld het Parc de la Cuitadella zodra het donker begint te worden, gaan wel door.

Zondag 27 september om 22.00 uur wordt het stadsfeest afgesloten met een muzikale vuurwerkshow, een zogenoemde piromusical. Op vier verschillende locaties wordt de show tegelijkertijd gehouden. Het vuurwerk dat op speciaal uitgezochte muziek omhoog zal schieten, komt dit jaar nog hoger dan normaal. Zo hoopt de organisatie dat de mensen vanaf hun balkon of terras kunnen meegenieten. De show wordt live uitgezonden op televisie.

Voor het uitgebreide programma kun je de officiële website van La Mercè bekijken.

Affiche

Elk jaar wordt er een bekende ontwerper gevraagd een affiche te ontwerpen voor het feest. Dit jaar kreeg ontwerpstudio Reskate de eer. De sprinkhaan die bij het meisje op de hand rust, komt van het oorspronkelijke verhaal dat La Mercè de stad bevrijdde van een sprinkhanenplaag en zo patroonheilige van Barcelona werd. Het mondkapje verwijst natuurlijk naar de huidige situatie omtrent het Covid19-virus.

Feestdag

24 september is een officiële feestdag voor de Barcelonezen. Let op: veel winkels zullen die dag dus gesloten zijn!

La Mercè is niet de enige patrones van Barcelona. De heilige Eulàlia was er eerst. En als het regent tijdens de feesten van La Mercè wordt in Barcelona gezegd dat dat de tranen zijn van Santa Eulàlia… De feesten van Santa Eulàlia vinden plaats in februari, maar zijn lang niet zo groot als die van La Mercè. Ook is er niet altijd sprake van een vrije dag op haar naamdag. Wij denken dat dat stiekem komt door het weer, de kans op mooi weer is eind september natuurlijk groter, sterker nog meestal haalt het kwik overdag met gemak de 24 graden.

Lees ook: Feestdagen in Spanje in 2020

Interessante berichten

 Alles over de regio Catalonië

De noordoostelijke regio Catalonië is een van de populairste gebieden voor een vakantie. Niet gek, want Catalonië is veelzijdig en authentiek.

Montserrat10 Dagtrips in de omgeving van Barcelona

Barcelona is een populaire bestemming voor een stedentrip en de stad barst van de mooie plekken, maar daarbuiten is ook een aantal pareltjes te vinden. Wij zetten ze op een rij.