Op nog geen twee uur rijden van de Costa Blanca ligt Albacete.  Zo dichtbij de toeristische kust maar nog zo puur en onontdekt. Deze provincie in de regio Castilië la Mancha herbergt een sprookjeswereld die je voorstellingsvermogen te boven gaat. Bergdorpen die je niet ziet aankomen, omdat ze verscholen liggen in diepe dalen op de Spaanse meseta. Het is zo magisch dat foto’s en woorden het bijna niet kunnen tonen en beschrijven. Wij reden een route kriskras door Albacete – Almansa, Ayna, Nerpio, Riópar, Alcaraz, Yeste en Alcalá del Júcar – en maakten een klein uitstapje naar de provincie Cuenca, waar nog zo’n magisch dorpje ligt, Alarcón. Tien tips voor een onvergetelijke reis.

Wereldgeschiedenis in Almansa

Begin in het Museo de la Batalla in Almansa op 1 uur rijden van Alicante. Net als in Waterloo, Normandië en Verdun werd hier de loop van de wereldgeschiedenis bepaald. Alle Europese grootmachten stonden hier in 1707 tijdens de Spaanse Successieoorlog tegenover elkaar. Als je het stille Almansa nu zo ziet liggen, kun je het je moeilijk voorstellen.

Twee Michelinsterren voor een prikkie

En daarna kun je in hetzelfde dorpje lunchen in tweesterrenrestaurant Maralba. Wereldtop voor dorpse prijzen en je bent de hele siëstatijd zoet.

Almansa ESPANJE

In Almansa kun je het kasteel- en museumbezoek combineren met een tweesterrenrestaurant

Overnacht in het Zwitserland van La Mancha

Overnacht in hostal Miralmundo in Ayna, het Zwitserland van La Mancha. Het uitzicht vanaf de ontbijtzaal op Los Picarzos, de majestueuze huisberg van het dorp is fantastisch. Juan Ángel Martínez, de aimabele eigenaar van het hostal is ook burgemeester van Ayna én, zo blijkt al snel, het lokale kindsterretje. Hoe dat precies zit lees je in de zomereditie 2021 van ESPANJE!

River walking vol avontuur

Loop de Ruta del Zarzalar langs de Río Taibilla. Een tocht van zo’n 8 kilometer, startend vanaf het Plaza Mayor van Nerpio. Dit is turismo puro: hier is geen keurig pad aangelegd maar klauter je over bomen, hangbruggen, boombruggen en langs smalle rotspaadjes waar je je moet vastklampen aan touwen om niet in de rivier te verdwijnen. Je kunt het ook met een lokale gids doen.

Prehistorie voor jezelf

Ga ook de prehistorische rotstekeningen even buiten Nerpio bekijken. Als je in het laagseizoen gaat ben je de enige. Het ligt in the middle of nowhere en je kunt er alleen heen met een gids die je via de lokale VVV kunt regelen. De rust om je heen maakt het extra bijzonder.

Prachtig kasteel in gezellig Yeste

Bezoek het kasteel van Yeste. Het staat midden in het gezellige dorp en je kunt je door de ingerichte kamers, een film, een maquette, een mooie binnenplaats en meerdere torens die uitkijken over de vruchtbare velden en bergen voorstellen hoe men hier vroeger leefde. In de omgeving van Yeste zijn 17 bewegwijzerde routes, waarvan een deel langs de rivier de Segura loopt. Wij liepen naar de bron van de Río Mundo een prachtige tocht waarover je meer leest in de zomereditie van ESPANJE! Zonder meer een aanrader.

 

Bron Río Mundo

Naar de bron van de Río Mundo: een prachtige wandelroute

Favoriete stop Valencianen en Madrilenen

Overnacht in de parador van het sprookjesachtig gelegen dorp Alarcón. Vanuit de hoogste torenkamer met hemelbed heb je een prachtig uitzicht op de koof en de rivier. Het dorpje is een geliefde tussenstop onder Madrilenen en Valencianen want het ligt precies tussen beide steden in.

Hallucineren in de kerk

Bezoek in Alarcón het kerkje dat door de kunstenaar Juan Mateo in één grote muurschildering werd veranderd. Hallucinerend.

 

Alcala Jucar in ESPANJE

Alcalá del Júcar is uitverkozen tot het mooiste verlichte dorp

Eten en dansen in best verlichte grotten

De grootste troef van de provincie Albacete: Alcalá del Júcar. Dit dorp ligt in een kloof en de mensen wonen er in grotten die ze vaak zelf hebben uitgehouwen. Er zijn zelfs hele gangestelsels met restaurantjes en discoteken in gemaakt. Bovendien heb je hier ook nog een stadsstrand. Philips gaf het dorp de derde prijs in een wedstrijd waarbij de best verlichte toeristische attractie werd gekozen. De Eiffeltoren en de grote moskee in Istanbul eindigden op plaats 1 en 2. Maar wat ons betreft wint Alcalá del Júca Zo’n sprookjesdorp hebben we nooit eerder gezien.

Het hele artikel over onze roadtrip door de provincie Albacete lees je in de zomereditie 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen. 

Lees alle berichten over:

Castilië – La Mancha
Costa Blanca