Valt Spanje in andere tijdzone dan Nederland? Nee dit is niet zo, er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Spanje. Spanje hanteert ook net als Nederland zomer- en wintertijd die op dezelfde dag ingaan. De wintertijd van Spanje is UTC + 1 en de zomertijd is UTC + 2, net zoals  in Nederland. Dit is niet altijd zo geweest en de kans dat het in de toekomst gaat veranderen is aanwezig. Er is één uitzondering: de Canarische Eilanden. Hier is het een uur vroeger. 

Net als in Nederland voerde Spanje de zomer- en wintertijd in in de jaren zeventig om energie te besparen. Er gaan in Spanje echter al jaren stemmen op om de zomer- en wintertijd af te schaffen, zodat de Spanjaarden aan het eind van de dag, als ze hun dagelijkse rondje wandelen of  joggen, nog van de zon en het licht kunnen genieten. Volgens de cijfers uit september 2022 van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), is 64%  van de Spanjaarden voor het opheffen van de zomer- en wintertijd en 92,2%  zou dat het liefst dit jaar nog invoeren. Een lichtpuntje voor de Spanjaarden: door de zuidelijke en westelijke ligging is het in de winter sowieso al langer licht dan in Nederland en België. Hoe dat zit lees je in dit artikel over de zonsopkomst en zonsondergang in Spanje.

Ingevoerd door dictator Franco

Vóór de Tweede Wereldoorlog viel Spanje in de West Europese Tijdzone (UTC + 0). Dit betekent dat Spanje dezelfde tijd aanhield als Groot-Brittannië en Portugal. De toenmalige dictator van Spanje, Francisco Franco, heeft dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderd naar de West Europese Tijdzone (UTC + 1) omdat hij dezelfde tijd wilde als Nazi-Duitsland. Hij hoopte hiermee te kunnen bewijzen aan Hitler dat hij aan zijn kant stond, om zo een flinke beloning binnen te slepen in een oorlog die toch al gewonnen leek. Tot op de dag van vandaag is de tijd niet veranderd en valt Spanje in dezelfde tijdzone als Nederland, België, Frankrijk en Duitsland etc., terwijl buurland Portugal in dezelfde tijdzone valt als Groot-Brittannië. Maar daar komt steeds meer ophef over omdat Spanje geografisch gezien grotendeels níet in de huidige tijdzone valt. Dat betekent dat (en dit is met name in de winter relevant) de uren dat er daglicht is niet optimaal benut worden.

De Canarische Eilanden hebben wel een andere tijdzone: deze vallen tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +0. De Canarische Eilanden vallen tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +1.

Wil je meer lezen over Spanje en de Spaanse gewoontes? Bestel dan hier het tijdschrift ESPANJE!

Verandering tijdzone Spanje

Tijdens de zomertijd valt Spanje zelfs in UTC + 2. Veel Spanjaarden vinden dit nadelig, omdat alle activiteiten ook later op de dag plaatsvinden, denk aan lunch en avondeten. Maar daar wil de regering misschien veranderen in brengen. Experts gaan onderzoeken of het haalbaar is om Spanje terug aan te passen naar de UTC + 0 tijdzone. Met als doel om te achterhalen over de terugkeer van Spanje naar de UTC + 0 tijdzone een positief effect heeft op de productiviteit en energieverbruik van het land.

Wil je hier meer over lezen, bekijk dan dit artikel

Tijdzones rond de wereld