unesco wereldstad

Toledo is de ‘stad van de drie culturen’ in het hart van Spanje woonden joden, islamieten en christenen bijna zeven eeuwen vreedzaam samen. Eerst was dat onder islamitische heerschappij en later onder de katholieke koningen.

Als je door de straten loopt dan voel je overal de geschiedenis. Niet verwonderlijk want Toledo was eeuwenlang de hoofdstad van Spanje. Door de geweldige ligging, op en berg in een bocht van de rivier de Taag, was dit een bijna onneembare vesting. Maar toch ging het niet altijd goed. Ruim voor onze jaartelling woonden hier al Iberiërs die in de 2e eeuw voor Christus onder de voet werden gelopen door de Romeinen. In de 5e eeuw volgden de Goten, die Toledo tot hun hoofdstad maakten. Maar ondanks de strategische ligging konden ook zij geen weerstand bieden aan de islamieten. Córdoba werd de hoofdstad van het moorse rijk, maar Toledo verwierf faam als stad waar islamitische, christelijke en joodse inwoners elkaar eeuwenlang vrij lieten om hun geloof te belijden. Tot 1035 viel de stad onder de kalief van Córdoba, daarna was Toledo 50 jaar een zelfstandig koninkrijk, het taifa Toledo. De stad leefde in die tijd vooral van de wapenfabricage en de zijde- en wolindustrie. In de etalages van Toledo is goed te zien dat wapensmeden hier nog steeds goede zaken doen. Ook de wetenschap werd op hoog niveau beoefend.

De christelijke bewoners van de stad namen de Arabische taal over, die nog lange tijd naast het Spaans bestond en pas aan het eind van de 16e eeuw werd verboden toen alle joden en later alle islamieten zich moesten bekeren of het land moesten verlaten. Inmiddels had Filips II de residentie naar Madrid verplaatst en nam het belang van de stad af. Maar in de loop van de 20e eeuw ontdekte Toledo zijn rijke erfgoed. Oude moskeeën en synagogen werden opgekalefaterd en Toledo werd in 1986 UNESCO-Werelderfgoed. Inmiddels trekt de stad 2 miljoen bezoekers per jaar. De snelle treinverbinding waardoor je nu in een half uur vanuit het centrum van Madrid in Toledo bent heeft daar zeker aan bijgedragen.

Lees ook: Ilja Gort naar Spanje in nieuw seizoen Gort over de grens. 

Mensen-in-toledo

Erfgoed uit drie culturen

Als je door de straten van de stad slentert val je van de ene verbazing van de andere. Zoveel moois in zo’n kleine stad. Het meest indrukwekkende islamitische erfstuk is de prachtige Mezquita del Cristo de la Luz. Een andere bizarre herinnering aan de moorse tijd zijn de ketens aan de muur van de San Juan de los Reyes-kerk. Deze zouden afkomstig zijn van christelijke gevangenen die in 1492 werden bevrijd uit kerkers in Granada, het laatste Moorse bolwerk in Spanje. Het smeedwerk moet in die tijd uitmuntend zijn geweest, want ze hangen er alsof ze er gisteren geplaatst zijn.

De mooie oude Joodse wijk van de stad herinnert eraan dat ook joden hier een goed leven hadden. Dat zie je bijvoorbeeld aan de prachtige Sinagoga del Tránsito die goed weerspiegelt hoe de drie culturen hier samenleefden. Het godshuis werd in de tijd dat de katholieken hier de baas waren gebouwd door islamieten in opdracht van almojarife Samuel-ha-Levi Abulafia, een hoge Joodse ambtenaar. In het museum van de synagoge zie je hoe de joden hier vroeger leefden. Het derde grote pronkstuk van de stad is de Catedral de Santa María de Toledo, een van de belangrijkste gotische kathedralen van Spanje die weerspiegelt dat deze stad al eeuwen een belangrijk katholiek bolwerk is. De kerk werd tussen 1227 en 1493 gebouwd, zoals in veel Spaanse steden op de plek waar eerst een Moorse moskee stond.

El Greco

Als je in Toledo bent, kun je niet om hem heen. Domenikos Theotokopoulos (1541-1614). Domenikos Theotokopoulos? Ja. Maar we kennen hem onder de naam El Greco, de Griek. Deze op Kreta geboren schilder kwam in 1570 naar de stad om een kunstwerk te maken in opdracht van de kerk. Hij zou er nooit meer weggaan. El Greco wilde dolgraag hofschilder van Filips II te worden, maar de vorst was niet zo gecharmeerd van de voor die tijd excentrieke stijl van de Griekse kunstenaar. De Spaanse adel en de kerk waren wat minder behoudend. Dankzij hen kunnen we nu nog steeds zijn langgerekte mysterieuze figuren bewonderen in de kathedraal en diverse musea van de stad. Het bekendste schilderij, Begrafenis van de graaf van Orgaz vind je in de Santo Tomé-kerk.

Overnachten in Toledo

Hotel-Carlos-V-ToledoHotel Carlos V 

Het driesterrenhotel Carlos V ligt op een uitstekende locatie midden in het centrum naast Fort Alcázar en de beroemde kathedraal van Toledo. Ook dit hotel biedt een fenomenaal uitzicht. Het openbaar vervoer naar het hotel is goed. Het ontbijtbuffet is erg uitgebreid en de kamers zijn comfortabel.

Prijzen, reviews, actuele informatie, aanbiedingen en beschikbaarheid: 
Hotel Carlos V

 

Hotel-Maria-Cristina-ToledoHotel Maria Cristina 

Hotel Maria Cristina is gelegen tussen het Taveramuseum en de arena. Het centrum van de stad is vanuit het hotel goed bereikbaar. De elegante kamers zijn fijn ingericht en voorzien van alles wat je maar nodig hebt. Sommige kamers beschikken over een bubbelbad. Het ontbijt is aan te raden.

Prijzen, reviews, actuele informatie, aanbiedingen en beschikbaarheid
Hotel Maria Cristina 

 

Hotel-Santa-Isabel-ToledoHotel Santa Isabel

Hotel Santa Isabel is een karakteristiek hotel in het hartje van Toledo. Het hotel biedt alles wat je nodig hebt voor een prima verblijf. Het dakterras biedt uitzicht op de indrukwekkende kathedraal. Hotel Santa Isabel is een goed betaalbaar hotel gelegen op een fantastische locatie.

Prijzen, reviews, actuele informatie, aanbiedingen en beschikbaarheid: 
Hotel Santa Isabel 

 

Hotel Parador de ToledoHotel-Parador-de-Toledo

Hotel Parador de Toledo is een viersterrenhotel gelegen in Cerro Del Emperado, op 4 km van het centrum Toledo. Het hotel biedt een fantastisch uitzicht over de historische stad. Zomers kun je zonnen aan het zwembad of een duik nemen. Een modern hotel dat net iets buiten de veel bezochte stad gelegen is.

Prijzen, reviews, actuele informatie, aanbiedingen en beschikbaarheid: 
Hotel Parador de Toledo

 

Beatriz-Toledo-Auditroium-&-Spa-ToledoHotel Beatriz Toledo Auditorium & Spa

Op zoek naar meer luxe? Dan ben je bij Hotel Beatriz Toledo Auditorium & Spa aan het goede adres. Het hotel ligt op 5 minuten rijden van het centrum. Het hotel biedt een buffetrestaurant en à-la-carterestaurant met seizoensgebonden gerechten. Naast de prachtige omgeving is er binnen het hotel ook vermaak, zoals de speeltuin, discotheek en het zwembad.

Prijzen, reviews, actuele informatie, aanbiedingen en beschikbaarheid: 
Hotel Beatriz Toledo Auditorium & Spa

 

Spaans leren? lees dan ook: Leer Spaans in Toledo