Ben je gek op Spanje én op je partner, en zijn jullie van plan om in het huwelijksbootje te treden? Die mooie dag wordt natuurlijk nóg mooier als jullie ‘sí’ tegen elkaar mogen zeggen onder de Spaanse zon. Maar hoe werkt dat precies, als je wilt trouwen in Spanje?

Goed, je bent dus ten huwelijk gevraagd (of bent zelf op je knieën gegaan voor je lief) en jullie willen elkaar het jawoord geven in Spanje. Daar komt vanzelfsprekend heel wat georganiseer bij kijken. Maar als je de tijd neemt en het stapje voor stapje regelt, dan kun je er op de dag zelf met volle teugen van genieten.

Maak om te beginnen een inventaris op, is het advies van Josina Bekaert, die sinds 2013 bruiloften in Zuid-Spanje organiseert. Ze adviseert om in ieder geval na te denken over de volgende vier punten: de periode waarin jullie willen trouwen, de gastenlijst, de duur en locatie van de bruiloft en het budget.

Welke trouwperiode?
Mooi weer op jullie trouwdag is natuurlijk fijn, maar met extreme hitte ben je waarschijnlijk minder blij. Josina raadt dan ook aan om de maanden juli en augustus te vermijden. “Niet alleen vanwege de warmte, maar in die periode is het vaak ook erg druk en zijn bovendien de vliegtickets duur.” Kies daarom liever voor de maanden mei, juni, september of oktober.

Stellen die graag willen trouwen in Spanje, kunnen volgens Josina het beste een jaar tot anderhalf jaar van tevoren beginnen met plannen. “Het is gebruikelijk om in die periode één of twee keer naar Spanje te komen om de locatie te bezichtigen, het menu te proeven en leveranciers te ontmoeten.”

Ben je dol op Spanje? Lees dan het magazine ESPANJE! Ook leuk als (huwelijks)cadeau trouwens! Klik hier om het meteen te regelen.

 

De gastenlijst
Hoeveel mensen nodigen jullie uit? Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je familie en vriendenkring én van het budget. Gemiddeld nodigen bruidsparen in Spanje zo’n 50 tot 75 mensen uit. Trouwen in Spanje betekent niet per se dat je voor alle gasten ook reis- en verblijfskosten hoeft te betalen. Maak je daar niet druk over, zegt Josina. “Als mensen het ruim een jaar van tevoren weten, stemmen ze hun plannen daarop af. Ze gaan toch wel op reis, dus dan plakken ze hun vakantie vast aan de bruiloft.”

trouwen in spanje

Hoe lang en waar?
Wie gaat trouwen in Spanje, heeft volgens Josina in ieder geval drie wensen voor de grote dag: buiten zijn, mooi weer en lekker eten. Kijk dus goed naar locaties die aansluiten bij jouw specifieke wensen en bedenk ook hoe lang je het feest wilt laten duren. Ga je voor een hele bruiloftsweek in een grote villa? Of wil je alles op één dag doen? Alles kan, maar het scheelt veel stress als je deze beslissingen in een vroeg stadium maakt.

Het budget
Een bruiloft in Spanje is prijziger dan op maandagochtend trouwen in het stadhuis, maar dat wil niet zeggen dat het alleen mogelijk is voor de rijken der aarde. “Vanzelfsprekend hangt er een prijskaartje aan. Bedenk goed wat je eraan kunt en wilt spenderen”, adviseert Josina. “Soms zie ik dat mensen willen besparen op de kosten, maar daar uiteindelijk veel stress van ondervinden op de dag zelf. Dat is natuurlijk zonde. Als je een paar duizend euro meer had geïnvesteerd, had dat veel onrust gescheeld.” Josina raadt stellen die gaan trouwen in Spanje (of in het buitenland in het algemeen) altijd een weddingplanner aan. “Misschien denk je: van dat geld kan ik ook een leuke band inhuren, maar het is echt geen overbodige luxe.”

Tot slot geeft Josina nog wat algemene tips voor wie plannen heeft om te trouwen in Spanje:

  • Vermijd de Spaanse bureaucratie en trouw – voor of na het feest in Spanje – voor de wet in Nederland of België. Dat scheelt je een hoop tijd en geld, dat je kwijt zou zijn aan de vertaling en beëdiging in Spanje.
  • Laat de bruiloft later op de dag beginnen, zeker als je in een warmere periode trouwt. Je wilt niet dat het zweet uit je jurk of pak gutst terwijl jullie elkaar eeuwige trouw beloven.
  • Boek nooit een vlucht voor de trouwdag zelf, en vraag je gasten dat ook niet te doen. Zal je net zien dat het vliegtuig vertraging heeft en de helft van de gasten te laat is.
  • Op internet is alles te vinden, maar laat je niet misleiden. Je zal niet de eerste zijn die een prachtige villa boekt die vlak voor de grote dag wordt geannuleerd, of dat er tóch geen vergunning blijkt te zijn voor harde muziek en de politie tijdens het feest op de stoep staat…

Meer informatie over trouwen in Spanje

 

Espanje aanbieding