jonge mensen die natafelen in buitenlucht

We weten allemaal dat Spanjaarden laat en lang lunchen. Op kantoordagen sluiten veel kantoren rond 2 uur ’s middsg even de deuren, zodat er goed geluncht kan worden. La comida, zoals ze de uitgebreide middagmaaltijd noemen, is in Spanje de hoofdmaaltijd van de dag. En dan eet de gemiddelde Spanjaard niet een Hollands bammetje met kaas zoals wij dat gewend zijn, maar een volledige maaltijd van meerdere gangen.

Lees ook: Spanje is het land met de meeste bars ter wereld

Na 3 gangen is er bovendien geen haast om meteen weer aan het werk te gaan of iets te gaan ondernemen, want het duurt natuurlijk even voordat al het eten verteerd is. Natafelen is daarom voor Spanjaarden geen onbekend begrip. Het is een traditie. Elke zaterdag of zondagmiddag uitgebreid samen met familie of vrienden lunchen en uren blijven zitten met een koffie of een likeurtje. Dit noemen ze la sobremesa, wat letterlijk ‘over de tafel’ betekent. Er wordt bijgepraat zonder op de klok te kijken. Het is dus heel normaal om nog uren te blijven zitten nadat de eerste gang is geserveerd. Een ober zal in Spanje dan ook nooit ongevraagd de rekening komen brengen.

Net zo belangrijk als het eten zelf

Voor het laten slagen van een goede maaltijd is la sobremesa net zo belangrijk als het eten zelf. Het is het perfecte moment om vriendschappen te versterken of om familieproblemen op te lossen. Naast een moment van bijkletsen is het traditioneel gezien ook het moment waarop de zakendeals worden gesloten. Doordeweeks is het de normaalste zaak van de wereld om met de lunch 2 of 3 uur weg te blijven voor de lunch met een mogelijke zakenpartner. En in het weekend is een lunchafspraak vaak ook pas rond een uur of zes voorbij met dank aan de sobremesa. Wie na het toetje meteen opstapt, heeft wat uit te leggen.

Lees ook: Spaans recept: paella