𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝟲 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟮
De algemene mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes gaat na Pasen worden opgeheven, dat is zo goed als zeker. Minister van Volksgezondheid Carolina Darias kondigde vanmiddag aan dat dit het besluit is dat zij, na overleg met de regiopresidenten vandaag, aan de volgende ministerraad zal voorleggen. Die eerstvolgende ministerraad is op 19 april, want volgende week is het Semana Santa en wordt er niet vergaderd. Het is goed denkbaar dat is meegewogen dat men de kapjes liever afschaft na de feestelijkheden rondom Pasen. Het besluit gaat waarschijnlijk 20 april in.  Op een beperkt aantal plekken blijven de mondmaskers verplicht: bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en in gezondheidscentra en ziekenhuizen. Op scholen daarentegen verdwijnen ze nu helemaal. De overheid doet nog wel een beroep op het gezond verstand en raadt aan het kapje te gebruiken in risicosituaties: als er veel mensen bij elkaar zijn en geen afstand kan worden gehouden, en bij de omgang met kwetsbaren.
Wie bepaald geen blad voor de mond nam deze week was de Oekraïense president Zelenski. Hij sprak dinsdag per videoverbinding het Congreso de los Diputados, de Spaanse Tweede Kamer, toe. De ambassadeurs van de EU- en de NAVO-landen waren daarbij ook uitgenodigd, net als de ambassadeur van Oekraïne en vertegenwoordigers van de Oekraïense gemeenschap in Spanje. Ik moet bekennen dat ik bij eerdere bezoeken aan het Congres wel eens heel even was afgeleid door de ronde gaatjes in het plafond, niet ver van de diplomatieke loge. Dit keer kon daar geen sprake van zijn. Zelenski hield een vlammend betoog, met een aantal stevige boodschappen. Het is ongelooflijk wat een energie en organisatievermogen deze president heeft. En hartverwarmend om te zien dat Congresleden links en rechts massaal hun solidariteit betuigden voor deze vrijheidsstrijd. Een historisch moment in een historische zaal, waar Spanje iets meer dan veertig jaar geleden maar net ontsnapte aan een autoritaire staatsgreep (vandaar die kogelgaten).
Na het bezoek van premier Rutte van vorige week was er deze week veel aandacht voor het plan dat onze minister van Financiën Sigrid Kaag en haar Spaanse collega Nadia Calviño presenteerden om de Europese begrotingsregels te vernieuwen en daarmee ook de naleving ervan te verbeteren. Laten we hopen dat dit gezamenlijke voorstel, dat als we de media mogen geloven voor velen als een verrassing kwam, uiteindelijk leidt tot een door alle EU-landen gedragen beleid dat zorgt voor een shockbestendigere Europese Unie.
Nog even terug naar COVID. We kregen al veel vragen wanneer het Spth-formulier verdwijnt, u weet wel: het formulier dat u (liefst online) moet invullen als u per vliegtuig of boot naar Spanje reist. Welnu, nog meer heugelijk nieuws: dat formulier is alleen nog noodzakelijk voor reizigers zonder DCC (vaccinatie-, herstel-, of testbewijs). Ook nieuw is dat de geldigheid van vaccinatiebewijzen voor jongeren van 12 t/m 17 jaar niet meer 270 dagen, maar onbeperkt geldig zijn voor reizen naar Spanje. Wilt u precies weten waar u aan toe bent, kijk dan op Spain Travel Health (spth.gob.es). Voor reizen naar Nederland gelden zoals u weet geen maatregelen meer.
Dan nog wat huishoudelijk nieuws: op 24 maart is de nieuwe versie van de website www.nederlandwereldwijd.nl live gegaan. Zoals u zult zien is de site op een andere manier opgebouwd. De belangrijkste verschillen op een rijtje:
– De homepage ziet er anders uit en is nu ingericht met thema’s waar veel vragen over binnenkomen. Bijvoorbeeld  familie, geld, identiteit, reizen of wonen (check  alle thema’s op de website).  U kunt dan kiezen voor een thema of direct een onderwerp intypen onder ‘Waar kunnen wij u mee helpen?’.
– Voorheen was de informatie op de website ingericht per land; dat is nu anders. U kunt nu nog wel informatie per land opzoeken door een land in de zoekbalk in te typen, maar er bestaan geen aparte landenpagina’s meer. De landenspecifieke informatie is nog steeds beschikbaar, alleen kom je er nu via een andere weg, namelijk via het thema dat u kiest.
– Wilt u informatie over het aanvragen van een paspoort in Spanje, klik dan op: Identiteit paspoort en ID-kaart aanvragen paspoort of ID-kaart. Of u typt in de zoekbalk ‘paspoort Spanje’ in.
Hiermee hopen we natuurlijk dat de informatie voor Nederlanders in het buitenland  nog beter vindbaar is.
Ik zag trouwens dat velen van u ons oproepen om vooral door te gaan met deze wekelijkse updates, ook als het Covid nieuws verdwijnt. Het is leuk te lezen dat de updates na twee jaar nog zoveel positieve reacties oproepen.  We gaan vooralsnog door en proberen alert te blijven op wat de behoefte van de lezers is.
Spanje-kenners weten dat de komende week de Semana Santa is, die op Palmzondag, 10 april begint. Voor veel Spanjaarden is Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Vorig weekend waren we even in Andalusië, en als we dan ‘s avonds door een stadje liep, stuitten we  meermaals op broederschappen die in een garage of een kerkgebouw al aan het klussen waren aan de draagbaren voor de paasprocessies. Altijd een bijzondere combinatie van accuboren, kruiskopschroeven, purschuim, kunstzijde en eeuwenoude Mariabeelden. Bij mijn allereerste bezoekje aan Spanje in de Paastijd begin jaren tachtig had ik daar overigens nog niet zo’n oog voor. We kwamen toen voor de Rosas Paascup, waarbij de prioriteit niet helemaal helder was: de surfwedstrijd, het strand of de discotheek. Maar wat was het lekker om daar te zijn, na een lange donkere winter in Nederland.
Prettige avond,
Jan Versteeg
De overige berichten van ambassadeur Jan Versteeg vind je hier op zijn Facebookaccount.
Lees ook: Interview van ESPANJE met ambassadeur Jan Versteeg over zijn leven en zijn komst naar Spanje.