De wekelijke update van ambassadeur Jan Versteeg van 20 januari 2021 is zeer zorgelijk. Waar het in Spanje in december de goede kant op ging hebben de vrijere regelgeving tijdens de feestdagen tot een enorme toename van het aantal besmettingen geleid. Dat is te zien in deze link van het ministerie van gezondheid. Vanwege de snelle toename nemen veel regio’s extra maatregelen. Ook worden de reisregels aangescherpt. Ambassadeur Jan Versteeg: ‘Zo gaan vanaf donderdag ook in de Comunidad Valenciana de horeca en sportfaciliteiten dicht, en sluiten alle winkels behalve supermarkten en apotheken om 18.00 uur. Het officiële overzicht van de maatregelen per regio vindt u hier.  Ook handig, en soms actueler, is de infographic in 20 minutos.  Heel belangrijk: waarschijnlijk heeft u gehoord dat in Nederland vandaag nieuwe maatregelen zijn aangekondigd. De belangrijkste reden is dat er grote zorgen zijn over nieuwe ‘geïmporteerde’ varianten van het virus die extra besmettelijk zijn. Om die reden bevat het pakket ook maatregelen die moeten voorkomen dat reizigers die nieuwe varianten binnen brengen, terwijl de cijfers in Nederland net weer de goede kant op gingen.
COVID WINKEL
Extra sneltest wordt verplicht
Daarom wordt vanaf 23 januari een extra sneltest vlak voor vertrek verplicht voor alle reizigers per vliegtuig of veerboot uit hoogrisicogebieden, waaronder Spanje. Een sneltest is een test die in een paar minuten aangeeft of iemand Covid heeft of niet, maar met een lagere betrouwbaarheid dan de PCR-test. De sneltest moet een zogenaamde antigeentest of LAMP-test zijn, die max. vier uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Deze verplichting komt bovenop de al bestaande PCR-test, die maximaal 72 uur voor aankomst moet worden afgenomen. De sneltest wordt gecheckt door de transportmaatschappijen en is een harde verplichting: als er geen mogelijkheid is tot afname van een sneltest max. vier uur voor vertrek van de vlucht of ferry, bijvoorbeeld omdat er geen testfaciliteiten (open) zijn, kan er niet gereisd worden. Er zijn enkele groepen uitgezonderd van deze verplichting. Meer informatie over de testvereisten, de uitzonderingen en veelgestelde vragen vindt u hier.
Kortom, de reiziger die met het vliegtuig (of boot) naar Nederland reist, moet vanaf 23 januari: 1) maximaal 72 uur voor aankomst een PCR-test uitvoeren, 2) maximaal 4 uur voor vertrek een sneltest en 3) na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine (of 5 dagen quarantaine + een negatieve test).
Ook wordt gewerkt aan een harde quarantaineverplichting. Het huidige dwingende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan na aankomst uit een risicogebied, wordt helaas slecht nageleefd. Het Ministerie van VWS werkt nu aan de wetswijziging waarmee de quarantaineplicht kan worden afgedwongen.
Het is ontzettend vervelend voor mensen die een noodzakelijke reis naar Nederland moeten maken, maar de topprioriteit is nu de nieuwe virusvarianten buiten de deur te houden en de zorg overeind te houden. Mensen die binnenkort naar Nederland moeten vliegen raden we aan om in de buurt van de luchthaven een testfaciliteit te zoeken via internet. Er zijn in Spanje veel private laboratoria waar dergelijke tests worden uitgevoerd (zoek op ´prueba de antígenos´ of ´LAMP´ ´aeropuerto de …´).
Meer dan een miljoen mensen gevaccineerd
Iets beter nieuws: inmiddels zijn in Spanje meer dan een miljoen vaccins toegediend. Een klein aantal mensen kreeg al zijn tweede dosis. De tweede fase van het vaccinatieprogramma komt in zicht: mensen van 70 jaar en ouder. Geschat wordt dat deze fase vanaf maart kan beginnen, mede afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin. Er wordt nog gekeken of bijvoorbeeld eerst de mensen van 90 jaar en ouder voorrang krijgen en daarna 80+, etc. Het gaat om bijna 7 miljoen inwoners. De doelgroep ontvangt naar verwachting een oproep via het ´Centro de Salud´. In welke vorm dat gebeurt, zal per autonome regio verschillen. Voor Nederlanders die hier legaal resideren (in het bezit zijn van de groene kaart of A4, het zogenaamde “Certificado de Registro del Ciudadano de la Unión”) en nog ´Tarjeta Sanitaria´ (zorgpas), is het dus aan te bevelen dit tijdig te regelen. Mocht u in dit proces tegen problemen aanlopen, dan kunt u ons mailen via mad-sz@minbuza.nl. Hoewel de regering aan autonome regio’s opdracht heeft gegeven om ook mensen zonder Tarjeta Sanitaria in te enten, is natuurlijk de vraag hoe zij worden geacht deze mensen op te sporen. U las al de tip van dr Meertens voor de Comunidad Valenciana.’
De overige berichten van ambassadeur Jan Versteeg vind je hier op zijn Facebookaccount.