BERICHT SPAANSE AMBASSADE 5 juni 2021 over maatregelen die op 7 juni ingaan

𝗡𝗜𝗘𝗨𝗪𝗘 𝗠𝗔𝗔𝗧𝗥𝗘𝗚𝗘𝗟𝗘𝗡 𝗩𝗔𝗡𝗔𝗙 𝟳 𝗝𝗨𝗡𝗜 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗥𝗘𝗜𝗭𝗘𝗡 𝗡𝗔𝗔𝗥 𝗦𝗣𝗔𝗡𝗝𝗘
– ONDERSTAANDE GELDT VOOR MENSEN DIE MET AUTO, CAMPER, BOOT, BUS, TREIN OF VLIEGTUIG NAAR SPANJE REIZEN.
– ONDERSTAANDE GELDT ZOLANG NEDERLAND DOOR DE SPAANSE AUTORITEITEN WORDT BESCHOUWD ALS RISICOGEBIED. DIT WORDT IEDERE WEEK OPNIEUW BEOORDEELD.
– HET NEDERLANDSE REISADVIES VOOR HET SPAANSE VASTELAND BLIJFT ORANJE (reis niet, tenzij noodzakelijk). OOK DE TESTVERPLICHTING VOOR REIZEN NAAR NEDERLAND VANAF HET SPAANSE VASTELAND BLIJFT VAN KRACHT
Met ingang van maandag 7 juni aanstaande veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Hieronder treft u een informele vertaling van de publicatie hierover in de BOE (de Spaanse Staatscourant) van vandaag.
𝙍𝙚𝙞𝙯𝙞𝙜𝙚𝙧𝙨 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙛 6 𝙟𝙖𝙖𝙧 𝙙𝙞𝙚𝙣𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙝𝙚𝙩 𝙗𝙚𝙯𝙞𝙩 𝙩𝙚 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙚́𝙚́𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚 𝙝𝙞𝙚𝙧𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙜𝙚𝙣𝙤𝙚𝙢𝙙𝙚 𝙙𝙤𝙘𝙪𝙢𝙚𝙣𝙩𝙚𝙣 𝙤𝙢 𝙝𝙚𝙩 𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙚 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙧𝙚𝙞𝙯𝙚𝙣:
𝙑𝙀𝙍𝙀𝙄𝙎𝙏𝙀𝙉 𝙑𝙊𝙊𝙍 𝙊𝙉𝘿𝙀𝙍𝙂𝙀𝙉𝙊𝙀𝙈𝘿𝙀 𝘿𝙊𝘾𝙐𝙈𝙀𝙉𝙏𝙀𝙉
– De documenten mag u zowel digitaal als op papier meenemen.
– De documenten dienen opgesteld te zijn in het Spaans, Engels, Frans of Duits. In het geval dat het document in een andere taal is opgesteld dan dient een aanvullende vertaling naar het Spaans te worden overlegd, opgesteld door een officiële instantie.
𝟭. 𝘽𝙚𝙬𝙞𝙟𝙨 𝙫𝙖𝙣 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙖𝙩𝙞𝙚
– De tweede dosis (of enige dosis in het geval van het Janssen vaccin) dient minimaal 14 dagen (en maximaal een jaar) voor vertrek te zijn gezet.
– Kinderen vanaf 6 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen een negatieve Covid-test te overhandigen.
– Op het bewijs dient vermeld te staan: naam en achternaam, datum van beide vaccinaties (tenzij Janssen vaccin), type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven, contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven.
NB:
– De “Registratiekaart Coronavirus” van het RIVM voldoet NIET aan de eisen vanwege o.a. de taal waarin deze is opgesteld, noch is dit een officieel Nederlands vaccinatiebewijs.
– Howel het gele vaccinatieboekje geen officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid is, voldoet het wel aan de Spaanse eisen.
– Wij adviseren reizigers daarom de vaccinatie in het gele boekje te laten registreren. Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/…/krijg-ik-een…
– De Nederlandse overheid geeft nog geen vaccinatiebewijzen uit. Op dit moment werkt de Europese Commissie wel aan het EU Digitiaal Corona Certificaat als corona-vaccinatiebewijs.
– Mede naar aanleiding van eerdere vragen die u ons stelde: mocht registratie in het gele boekje niet (op tijd) lukken, dan kunt u via de website van het RIVM https://mijn.rivm.nl/vaccinaties/login een print maken in het Engels van uw vaccinatieregistratie (dit doet u door via de link in te loggen en vervolgens rechtsboven de taal te wijzigen naar het Engels). Uw vaccinatie is alleen zichtbaar als u op het moment van vaccinatie toestemming heeft gegeven aan de GGD of huisarts om uw vaccinatiegegevens te delen met het RIVM. Mocht u deze toestemming niet hebben gegeven en dit alsnog willen doen, dan kunt u deze toestemming alsnog geven via de zorgverlener die u de vaccinatie heeft gegeven.
– 𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘯𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘙𝘐𝘝𝘔 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘦𝘦𝘭 𝘷𝘢𝘤𝘤𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘦𝘣𝘦𝘸𝘪𝘫𝘴, 𝘥𝘶𝘴 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘵𝘭𝘦𝘦𝘯𝘥. 𝘞𝘪𝘫 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘰𝘰𝘬 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘨𝘢𝘳𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘥𝘪𝘵 𝘣𝘦𝘸𝘪𝘫𝘴 𝘨𝘦𝘢𝘤𝘤𝘦𝘱𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵.
𝟮. 𝙉𝙚𝙜𝙖𝙩𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙩𝙚𝙨𝙩
Een aantal details met betrekking tot de testverplichting is aangepast. De nieuwe testvereisten zijn als volgt:
𝘛𝘸𝘦𝘦 𝘴𝘰𝘰𝘳𝘵𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘦𝘨𝘦𝘴𝘵𝘢𝘯𝘦 𝘵𝘦𝘴𝘵𝘴 (𝘮𝘢𝘹𝘪𝘮𝘢𝘢𝘭 48 𝘶𝘶𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘢𝘢𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵 𝘶𝘪𝘵𝘨𝘦𝘷𝘰𝘦𝘳𝘥):
– Nucleic acid amplification tests (NAAT): RT-PCR, TMA, RT-LAMP.
– Rapid antigen detection tests (RATs), (antigeen sneltest). Alle door de Europese Commissie goedgekeurde RAT’s worden geaccepteerd. Voor een overzicht: https://ec.europa.eu/…/covid-19_rat_common-list_en.pdf
Op het formulier met testresultaten dienen vermeld te staan: naam, testdatum, gebruikte testmethodiek en land waarin test is uitgevoerd. We raden u aan ook het tijdstip van afname te laten vermelden om de 48 uur geldigheid aan te kunnen tonen.
𝟯. 𝘽𝙚𝙬𝙞𝙟𝙨 𝙫𝙖𝙣 𝙝𝙚𝙧𝙨𝙩𝙚𝙡
– Voor passagiers die van Covid zijn hersteld en die positief blijven testen, geldt dat zij met een bewijs van herstel mogen reizen.
– Dit bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven.
– Het document moet zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener.
– Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte.
𝙑𝙤𝙤𝙧 𝙧𝙚𝙞𝙯𝙞𝙜𝙚𝙧𝙨 𝙥𝙚𝙧 𝙫𝙡𝙞𝙚𝙜𝙩𝙪𝙞𝙜 𝙤𝙛 𝙗𝙤𝙤𝙩 𝙜𝙚𝙡𝙙𝙩 𝙣𝙖𝙖𝙨𝙩 𝙗𝙤𝙫𝙚𝙣𝙨𝙩𝙖𝙖𝙣𝙙𝙚:
– De verplichting een gezondheidsformulier in te vullen. De QR code die u daarmee krijgt, verleent u toegang tot vliegtuig of boot. Het gezondheidsformulier vindt u hier: https://www.spth.gob.es/create. U wordt gecontroleerd op temperatuur bij aankomst.
– Controle op ondergenoemde documenten en het gezondheidsformulier vindt plaats door het personeel op de (lucht)haven van vertrek. Passagiers die niet aan één van onderstaande vereisten kunnen voldoen, worden niet toegelaten.
𝗟𝗘𝗧 𝗢𝗣
– Bovengenoemde vereisten betreffen een informele vertaling van de publicatie in de Spaanse Staatscourant. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer Engelstalige informatie: kijk op https://www.spth.gob.es/faq?tab=2
– De invoering van nieuwe maatregelen kan ertoe leiden dat niet al het controlerend personeel van de details op de hoogte is.
Bezoek het COVID-19 Informatiecentrum voor informatiebronnen over vaccins.
Vind informatie over vaccins

De overige berichten van ambassadeur Jan Versteeg vind je hier op zijn Facebookaccount.
Lees ook: Interview van ESPANJE met ambassadeur Jan Versteeg over zijn leven en zijn komst naar Spanje.