Spanje heeft speciale protocollen ontwikkeld om het toerisme op de Canarische Eilanden en de Balearen weer veilig op gang te kunnen brengen. Door toeristen te testen voor ze komen en voor ze weer teruggaan en door speciaal en kosteloos onderdak te bieden aan toeristen die besmet blijken, hopen de eilandengroepen de koudwatervrees  bij toerusten weg te nemen.

Lees ook: Corona in Spanje. Met dagelijkse update

Iedere toerist die aankomt Ibiza, Mallorca, Tenerife, Grana Canaria of een van de andere eilanden van de archipels is welkom zonder test vanaf een locatie waar in de 14 voorgaande dagen het aantal nieuwe besmettingen minder dan 50 op de 100.000 inwoners bedroeg. Omdat dat in de praktijk nog bitter weinig plekken zijn is afgesproken dat toeristen uit gebieden met een hogere besmettingsgraad ook welkom zijn als ze een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voordat de vlucht vertrekt is afgenomen..

Volledige verzorgde quarantaine

Bij het verlaten van het eiland moeten de reizigers ook maximaal 48 uur voor vertrek een test laten doen. Deze test wordt uitgevoerd door de gezondheidsautoriteiten ter plaatse, zonder kosten voor de toeristen zelf. Komt er een positieve uitslag terug, dan mogen de toeristen kosteloos in quarantaine blijven op het eiland. In dat geval dekken de overheden van de Canarische eilanden en de Balearen alle bijkomende kosten en zorgen ze voor speciale quarantaineaccommodatie. Ook zorgkosten of ziekenhuisbezoeken worden door de overheid gedekt. De eilanden zeggen genoeg capaciteit te hebben om deze speciale toeristencorridors in te voeren. De maatregelen gelden voorlopig alleen op de eilanden, maar Spanje hoopt ze ook in te kunnen laten gaan op andere bestemmingen op het vasteland.