Op 9 juni viert D.O. Rueda de Wereldverdejodag met fans over de hele wereld. Een uitstekende reden natuurlijk om extra te genieten van een lekker glas wijn van deze bijzondere Spaanse druif. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan die verdejo-druif? En hoe komt het dat deze wijn steeds populairder wordt?  

 

Man en vrouw proosten

De verdejo is een oeroude druif

Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt.

De verdejo was een vergeten druif

In de negentiende eeuw verwoestte phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden. Ook in Spanje. Veel druivenrassen zijn daardoor verloren gegaan. En vergeten. Dat overkwam verdejo ook (bijna).

De verdejo is een herontdekte druif

Marqués de Riscal was een beroemde wijnproducent uit Rioja. Dit buurgebied van Rueda heeft een grote naam als het gaat om rode wijn. De markies wilde er echter een witte wijn bij en zocht de beste druiven daarvoor. Hij kwam in Rueda terecht, zag daar de vergeten groene verdejo en gaf het druifje een kans.

De verdejo is een talentvolle druif

De markies vond verdejo als het ware opnieuw uit. Verdejo bleek niet alleen bestand tegen de extreme weersomstandigheden op de Spaanse hoogvlakte, maar leverde druiven met precies die eigenschappen die nodig zijn voor het maken van een tintelfrisse witte wijn met een volle, sappige, fruitige smaak.

De Verdejo is sinds 1980 een erkende druif

Doordat de wijnboeren in Rueda met hun verdejo een unieke wijn wisten neer te zetten, kreeg Rueda daarvoor de erkenning met een eigen D.O. voor witte wijn. Dat was in 1980. Inmiddels vormt verdejo al 50 jaar het gezicht van Rueda.

De verdejo is de druif van de toekomst

Door zijn uitzonderlijke kwaliteit om zich in droge, hete zomers goed te kunnen ontwikkelen, wordt verdejo ook buiten Rueda aangeplant. Verdejo lijkt, dankzij zijn eeuwenlange ervaring op de barre Spaanse hoogvlakte, de klimaatverandering goed aan te kunnen. Logisch dat hij vooralsnog in Rueda de allerbeste wijnen geeft. Hier is de inheemse oerdruif verdejo tenslotte al meer dan duizend jaar thuis.

Steeds meer verdejofans

Rueda Verdejo heeft in Nederland en ver daarbuiten steeds meer fans omdat de wijn zo lekker is. De mix van geurige verse vruchten als perzik, peer en citrusfruit met daarbij vers geplukte groene kruiden, verkwikkende zuren en een zacht mondgevoel maakt deze wijn altijd een succes. Rueda Verdejo is perfect om mee te borrelen en past ook heel goed bij sushi, sashimi, salades en lichte gerechten met vis, kip en groenten. Probeer Rueda Verdejo ook eens bij oesters. Heerlijk!

World Verdejo Winemakers Day

Op 9 juni brengt D.O Rueda niet alleen een ode aan de druif zelf, maar óók aan de meer dan 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal in Nederland een Rueda Verdejo kunnen bemachtigen. Op het terras, in restaurants, in wijnwinkels en supermarkten. Rueda Verdejo is echt overal. Een mooie reden om nog eens lekker te gaan zitten voor een fris glas Rueda Verdejo. Je kunt je fles Rueda (en andere lekkere Spaanse wijnen) hier vast bestellen. Kijk voor meer informatie over World Verdejo Day op www.ruedawijnen.nl. Volg Rueda Wijnen op Facebook en Instagram voor alle actuele informatie over het gebied en de wijnen.

Verder lezen: Zo kies je je Spaanse wijn