Vrouw met glas wijn in wijnveld

Een Spaanse wijn uitkiezen is niet gemakkelijk. De Spanjaarden gebruiken meer dan 400 druivensoorten waarvan een groot deel nergens anders groeit. En door de grote verschillen in bodem en klimaat – van het koele, groene noorden tot het hete, droge zuiden – krijgen de wijnen overal hun eigen specifieke smaak. Wij maken je vast een beetje wijnwijs.

Wat is er lekkerder dan in Spanje op een terrasje zitten, een tapa bestellen en een glas wijn erbij? Neem dan niet standaard een verdejo, rioja of rueda, maar vraag naar een lokale wijn. Vaak goedkoper en gegarandeerd lekker! En daarna naar de winkel en je kofferbak volgooien (of een leverancier in Nederland vinden)!

Albariño wijn uit Galicië

Het mekka voor wijnliefhebbers is Galicië. De zeevruchten komen zo uit zee en de wijnen van de tintelfrisse bodem. In de Rías Baixas, de ruige fjordenkust geteisterd door regen, wind maar toch met veel zon in de zomermaanden, wordt met de albariñodruif een geweldige, droge witte wijn gemaakt die perfect past bij alles wat hier uit de zee komt. Vooral fantastisch met Sint-Jacobsschelpen. Iets verder landinwaarts stroomt de rivier de Sil met de wijngebieden Ribeira Sacra en Valdeorras ) en langs de Portugese grens de rivier de Miño (Ribeiro). Hier maken ze de andere witte wijnen waar Galicië bekend om staat, met de druiven godello, loureira en treixadura. Uit deze regio komen ook rode wijnen vandaan van de mencíadruif. In Spanje heeft deze het helemaal gemaakt, maar bij ons is deze wijn nog redelijk onbekend. Hij is heel licht en toegankelijk en daarom met veel gerechten te combineren.

Zin in een wijnreisje? In de ESPANJE! die nu in de winkel ligt geeft wijnschrijver Sander de Vaan tips voor een tocht langs tien bodega’s. Je kunt ‘m krijgen in de winkel of hier bestellen.

Wijnpaleizen

Iets zuidelijker ligt de Rueda, met de welbekende verdejo. In Nederland koploper onder de Spaanse witte wijnen. Fris en fruitig. Weer verder noordoostwaarts kom je in Baskenland. Hier maken ze van de hondarribidruiven in verschillende wijngebieden de (klassieke) txakolí, een frisse, strakdroge, beetje ziltige blanco. De druiven groeien in Baskenland soms zelfs in de zeewind langs de kust of landinwaarts op de zonhelling.

Vanuit Baskenland landinwaarts rijdend zie je wel heel veel wijngaarden. Hier liggen de twee grote wijnregio’s van Spanje: Rioja en Ribera del Duero. De tempranillodruif is in deze gebieden heer en meester. In de Rioja investeren de bodega’s kapitalen in hun uitstraling. Bekende architecten als Santiago Calatrava en Frank Gehry hebben hier ware wijnpaleizen gebouwd. Voor de smaak van de wijn maakt het weinig uit. Tegenwoordig maken ze in de Rioja trouwens ook steeds vaker een witte wijn van de viura en macabeo of, iets zeldzamer, van de witte tempranillo druif.

Oude stokken

Grenzend aan Frankrijk liggen Navarra en Aragon met onder andere de DO Somontano en Cariñena. Hier maken ze vooral wijn van de garnacha, maar ook van unieke, traditionele druivenrassen. In dit gebied zijn sommige wijnstokken wel honderd jaar oud. Soms zie je verwaarloosde veldjes langs de weg, vol grassen en onkruid. Maar daartussen zie je soms ook zeer oude wijnstokken. Gelukkig zijn er jonge wijnmakers die deze veldjes nu opknappen, tijdrovend en kostbaar werk. De oude stokken leveren niet de meeste kilo’s druiven op maar wel een wijn van topkwaliteit die ze niet verloren willen laten gaan. Probeer de wijnen van garnacha viñas viejas, de oude stokken, en proef hoe goede wijn hoort te smaken. Rosé uit Navarra heeft een heel eigen productieproces, de sangrado. Enkel door zwaartekracht laten ze het sap uit de garnachadruiven lopen. De rosé die hiervan gemaakt wordt is rood van kleur, heerlijk van smaak en puur natuur.

Zon, zee, wind, wijn!

Naast Aragón ligt Catalonië. Alleen al in deze wijnstreek liggen meer dan tien wijngebieden zoals de Priorat, Montsant, Terra Alta, Costers del Segre en Penedès. Stuk voor stuk uniek, met eigen druivensoorten en heerlijke wijnen. Wit, rood, rosé en rood en natuurlijk cava! Naar het zuiden langs de kust belanden we in Valencia, bekend van de paella , maar inmiddels ook van de heerlijke wijn. Vooral de witte wijnen hier zijn heel bijzonder, maar de tinto van de bobaldruif is ook een klasse apart. Vooral de wijnen van Alicante en Jumilla zijn sterk in opkomst. Hier wordt al ruim 3000 jaar wijn gemaakt. In het verleden kwam hier vooral bulk vandaan, maar nu zetten de bodega’s steeds meer in op kwaliteit met een verbluffend resultaat. Zeer onbekend nog in ons land zijn de wijnen van vakantie-eilanden Mallorca en Ibiza. Zon, zee, wind, bergstreken… met de lokale druiven prensal, manto negro en callet is de kwaliteit hier verzekerd.

Lees ook: Wijntoer door Catalonië

Druiven in wijngaarden in Catalonie Spanje

Andalusisch goud

Dat ook het warme Zuid-Spanje heerlijke wijnen kan maken wordt het beste bewezen in de regio Granada. Deze wijnen zijn zo nieuw dat ze op de meeste kaarten met Spaanse wijnregio’s nog niet eens vermeld staan. Maar wat een kwaliteit! Door de hoge ligging en de grote verschillen in temperatuur overdag en ’s nachts gedijen de druiven hier goed. Je vindt hier fantastische rode, maar ook bijzondere witte wijnen. En dan is er sherry, het Andalusische goud. Een tijd uit de gratie, maar deze bijzondere wijn, geserveerd in een bijzonder glas, is onmiskenbaar bezig aan een opmars. Je hebt ze van zeer droog tot mierzoet. De populairste soort is de fino gemaakt van de palominodruif. IJskoud het lekkerst!

Wijn- en spijsfestivals

Verder noordwaarts komen we via Sevilla in Extremadura. De natuur in deze streek is prachtig in de lente en in de herfst zijn hier wijn- en spijsfestivals. Verderop in DO Madrid groeien de wijnstokken in de natuurgebieden tussen de wilde bloemen en de vlinders. De nog onbekende wijnen uit deze regio zijn veelbelovend. Dan zijn er nog wijngebieden ten westen, zuiden en zuidoosten van Madrid; La Mancha stond ooit bekend als de wijnsloot van Spanje waar goedkope bulkwijnen werden gemaakt. Door de veranderde productiemethoden worden hier nu echter topwijnen gemaakt. Proef de volle smaak van de eigen monastrell en van de ‘Franse’ druiven pinot noir, petit verdot, syrah, cabernet sauvignon, merlot, viognier, chardonnay of malbec. Deze druiven doen het hier in de hitte fantastisch! Verder noordoostwaarts kom je dan in (de Sierra de) Salamanca en Arribes, met de rufete- en juan garcía-druiven, en Castilla y Leon. In noordwestelijke richting ligt Bierzo, met de lichtere mencíadruif en de godello. We zijn weer waar we begonnen zijn… aan de grens met Galicië.

Eilandwijnen

De Canarias vormen een buitenbeentje, met teveel eigen druivensoorten om op te noemen. Op Lanzarote groeien zelfs wijnstokken op lavavelden. Je vindt hier topkwaliteit. Vraag dus zeker naar een lokale wijn als je er op vakantie bent. Verrassend lekker en bovendien spotgoedkoop! Door een aparte douanestatus zijn de wijnen van deze eilanden wat moeilijker te importeren. Je komt ze dus ook (nog) amper tegen in Nederlandse winkels.

Op de kaart hieronder zie je alle wijngebieden van Spanje met een beschermde status, vergelijkbaar met de Franse appellation contrôlée. Je kunt de kaart hier downloaden voor meer informatie over alle wijngebieden.

Wijnkaart Spanje

 

 

 

 

Tip: doe een online proefcursus met heerlijke Spaanse wijnen