Wat is leuk om mee te nemen uit de Spaanse supermarkt? Voor op de Spaanse camping of in je Spaanse vakantiehuis of om thuis dat Spaanse gevoel meteen weer tevoorschijn te toveren. Of als origineel Spaans souvenir natuurlijk. En extra leuk dat je zo’n souvenir gewoon kunt vinden en kopen in Spaanse supermarkten als de Mercadona, Consum, Carrefour en Eroski. Hou op de heenreis dus voldoende ruimte over in je kofferbak of koffer. Zo kun je nog wekenlang nagenieten van je vakantie. Spaanse wijn inslaan ligt natuurijk voor de hand. Gebruik om Spaanse wijn te kiezen deze Spaanse wijnwijzer. Maar hieronder hebben we nog 15 originele tips. 

 

 

 

Gaseosa

Hiermee tover je een glimlach op de gezichten van thuisblijvers die net zo verzot zijn op Spanje als jij: een doodgewone fles gaseosa. Zit ergens tussen spa groen en spa rood in en tovert koppige wijn om in een sprankelende tinto de verano. Met stip op nummer één van spotgoedkope souvenirs: anderhalve-literfles huismerk voor nog geen euro.

Salsa brava

Natuurlijk, natuurlijk, salsa brava is kinderlijk eenvoudig zelf te maken. Maar aan de vrolijk gekleurde flesjes van het merk Orlando kun je in de supermarkt niet voorbijlopen. Geldt ook voor aioli trouwens. Zet zo’n tube op de eettafel en je voelt je Spaanser dan de Spanjaarden. Patatas bravas klinkt toch veel beter dan patatje mayo?

 

Wil je meer leuke en handige tips over Spanje? Dan is het magazine ESPANJE! een aanrader. Je kunt het hier bestellen

Visblikjes

In de Spaanse supermercado trekt bijna alles wat in de zee leeft, ingeblikt aan je voorbij. Chipirones en su tinta (baby-inktvisjes in hun eigen inkt), mejillón en escabeche (mossel in zure marinade), navajas (scheermesschelpen), berberechos (kokkels), pulpo (octopus) en ga zo door. Ben je in Spanje zelf en kook je ook zelf? Bezoek dan de lonja in de haven om vis te kopen die direct uit zee komt.

Saffraan

Heb je heerlijk genoten van paella op een Spaans terras? Dan is dit ingrediënt onmisbaar en zo lichtgewicht dat je het altijd mee kunt nemen. Hier vind je het trouwens het recept voor een authentieke Spaanse paella.

saffraan

Potjes groente

In de schappen vind je de meest exotische groentes in blik of potjes. Superdikke asperges uit Navarra, snijbiet, artisjokkenharten, cardo (kardoem). Dat alles voor prijzen waar de Aldi en Lidl een puntje aan kunnen zuigen.

Tortas de aceite

koeken

Typisch Andalusisch ontbijtje, maar ook heerlijk voor tussendoor met aardbeien of frambozen erbij. Waarschuwing: zo lekker dat de kans groot is dat ze op zijn voor je je straat weer inrijdt.

Klassiekers

Zoals de haastige Nederlander een blik erwtensoep opentrekt, pakt de haastige Spanjaard een blik Cocido Madrileño (bonenschotel met spek), Fabada Asturiana (bonenschotel) of Pisto Manchego (gesmoorde groentes). De blikken van het merk Litoral smaken prima.

Gazpacho

Gapzacho uit een pak of fles? Waarom niet. Maar ze zijn niet allemaal even lekker. Connaisseurs proeven vooral bij Alvalle de echte gazpachosmaak. Om mee terug te nemen minder geschikt, omdat het in de koeling moet. De pakken van Gallino Blanco kunnen wel zo in de koffer. Tikje waterig, maar opgelekkerd met zelfgehakte guarnición (tomaat, komkommer, ui, paprika en broodblokjes) prima om in zomerse Spaanse sferen te komen. Maar je kunt het met dit recept ook makkelijk zelf maken. Ook lekker voor een picknick onderweg trouwens.

Sangria

 

sangria

Verse stukjes fruit toevoegen en je waant je zo weer op een Spaans terras! Ook zo’n heerlijk vrolijk cadeautje voor de thuisblijvers. Hier zie je hoe je zelf sangria kunt maken, thuis of op de camping tijdens je vakantie in Spanje.

Jamón

Een wel heel bijzonder souvenir om vrienden en kennissen blij mee te maken: een hele jamón uit de Spaanse supermarkt. Een paleta (voorpoot) heb je vanaf zestig euro. Jamón (achterpoot) kost een paar tientjes meer. Jamón kun je natuurlijk ook gesneden en voorverpakt kopen (lonchas). Hier lees je meer over alle hamsoorten en hoe je de ham moet snijden.

Bomba rijst

Ook weer zo’n onmisbaar ingrediënt voor de onvervalste paella. De uit Spanje afkomstige bombarijst. Hier lees je meer over die speciale rijstsoort.

Aardewerk

De megagrote hipermercados verkopen vaak het traditionele rode aardewerk dat je ook in de oven kunt gebruiken. Veel goedkoper dan in de toeristenwinkels.

Pimentón de la Vera

Pimenton de la vera

Het allerlekkerste paprikapoeder, zowel zoet als pikant of gerookt verkrijgbaar.

Tortilla

Voor wie niet zo’n keukenprins is: de inhoud van deze potten hoef je alleen maar in de pan te gooien. Handig ook voor op de camping. Maar je kunt zo’n onvervalste Spaanse tortilla ook heel makkelijk maken met dit originele Spaanse tortillarecept.

Babyvoeding

Geinig souvenir voor gezinnen met kinderen in de babyleeftijd: een paar potjes babyvoeding. Spaanse babymaagjes deinzen nergens voor terug. Wat dacht je van een potje paella of menestra de cordero (lamsstew)? Zo kan de kleine spruit vast wennen aan de Spaanse smaken.

 

Deze tips komen uit een artikel geschreven door Annet Maseland dat in 2012 verscheen in ESPANJE! Wil je meer leuke tips over Spanje? Lees dat het glossy kwartaalmagazine ESPANJE! Bestel ESPANJE! hier met €10 korting