15 lekkere dingen om mee te nemen uit de Spaanse supermarkt
Wat is leuk om mee te nemen uit de Spaanse supermarkt? Voor op de camping of in je vakantiehuis, of om thuis in Nederland dat Spaanse gevoel meteen weer tevoorschijn te toveren. Hou op de heenreis dus voldoende ruimte over in je koffer(bak). Zo kun je nog wekenlang nagenieten van je vakantie.
Spaanse wijn inslaan ligt natuurijk voor de hand. Gebruik om Spaanse wijn te kiezen deze Spaanse wijnwijzer. Maar hieronder hebben we nog 15 originele tips.
Gaseosa
Hiermee tover je een glimlach op de gezichten van thuisblijvers die net zo verzot zijn op Spanje als jij: een doodgewone fles gaseosa. Zit ergens tussen spa groen en spa rood in en tovert koppige wijn om in een sprankelendetinto de verano. Met stip op nummer één van spotgoedkope souvenirs: anderhalve-literfles huismerk voor nog geen euro.
Salsa brava
Natuurlijk, natuurlijk, salsa brava is kinderlijk eenvoudig zelf te maken. Maar aan de vrolijk gekleurde flesjes van het merk Orlando kun je in de supermarkt niet voorbijlopen. Geldt ook voor aioli trouwens. Zet zo’n tube op de eettafel en je voelt je Spaanser dan de Spanjaarden. Patatas bravas klinkt toch veel beter dan patatje mayo?
In de Spaanse supermercado trekt bijna alles wat in de zee leeft, ingeblikt aan je voorbij. Chipirones en su tinta (baby-inktvisjes in hun eigen inkt), mejillón en escabeche (mossel in zure marinade), navajas (scheermesschelpen), berberechos (kokkels), pulpo (octopus) en ga zo door. Ben je in Spanje en kook je zelf? Bezoek dan de lonja in de haven om vis te kopen die direct uit zee komt.
Saffraan
Heb je heerlijk genoten van paella op een Spaans terras en wil je het in je eigen keuken weleens proberen? Dan is dit ingrediënt onmisbaar en zo lichtgewicht dat je het altijd mee kunt nemen.
In de schappen vind je de meest exotische groentes in blik of potjes. Superdikke asperges uit Navarra, snijbiet, artisjokkenharten, cardo (kardoem). Dat alles voor prijzen waar Aldi en Lidl een puntje aan kunnen zuigen.
Tortas de aceite
Typisch Andalusisch ontbijtje, maar ook heerlijk voor tussendoor met aardbeien of frambozen erbij. Waarschuwing: zo lekker dat de kans groot is dat ze op zijn voor je je straat weer inrijdt.
Klassiekers
Zoals de haastige Nederlander een blik erwtensoep opentrekt, pakt de haastige Spanjaard een blik cocido madrileño (bonenschotel met spek), fabada asturiana (bonenschotel) of pisto manchego (gesmoorde groentes). De blikken van het merk Litoral smaken prima.
Gazpacho
Gapzacho uit een pak of fles, waarom niet? Maar ze zijn niet allemaal even lekker. Connaisseurs proeven vooral bij Alvalle de echte gazpachosmaak. Om mee terug te nemen minder geschikt, omdat het in de koeling moet. De pakken van Gallino Blanco kunnen wel zo in de koffer. Tikje waterig, maar opgelekkerd met zelfgehakte guarnición (tomaat, komkommer, ui, paprika en broodblokjes) prima om in zomerse Spaanse sferen te komen. Maar je kunt het met dit receptook makkelijk zelf maken. Ook lekker voor een picknick onderweg trouwens.
Sangría
Verse stukjes fruit toevoegen en je waant je zo weer op een Spaans terras! Ook zo’n heerlijk vrolijk cadeautje voor de thuisblijvers. Hier zie je hoe je zelf sangria kunt maken, thuis of op de camping tijdens je vakantie in Spanje.
Jamón
Een wel heel bijzonder souvenir om vrienden en kennissen blij mee te maken: een jamón uit de Spaanse supermarkt. Een paleta (voorpoot) heb je vanaf zestig euro. Jamón (achterpoot) kost een paar tientjes meer. Jamón kun je natuurlijk ook gesneden en voorverpakt kopen (lonchas). Hier lees je meer over alle hamsoorten en hoe je de ham moet snijden.
Bomba-rijst
Ook weer zo’n onmisbaar ingrediënt voor de onvervalste paella. De uit Spanje afkomstige bombarijst. Dit is een rijstsoort met een ronde korrel, die niet plakt en ideaal is voor de bereiding van paella. Deze rijst komt oorspronkelijk uit India en is door de Arabieren naar Spanje gebracht. Hier lees je meer over die speciale rijstsoort.
Aardewerk
De megagrote hipermercados verkopen vaak het traditionele rode aardewerk dat je ook in de oven kunt gebruiken. Veel goedkoper dan in de toeristenwinkels.
Pimentón de la Vera
De allerlekkerste paprikapoeder, zowel zoet als pikant of gerookt verkrijgbaar.
Tortilla
Voor wie niet zo’n keukenprins is: de inhoud van deze potten hoef je alleen maar in de pan te gooien. Handig ook voor op de camping. Maar je kunt zo’n onvervalste Spaanse tortilla ook heel makkelijk maken met dit originele Spaanse tortillarecept.
Babyvoeding
Geinig souvenir voor gezinnen met kinderen in de babyleeftijd: een paar potjes babyvoeding. Spaanse babymaagjes deinzen nergens voor terug. Wat dacht je van een potje paella of menestra de cordero (lamsstew)? Zo kan de kleine spruit vast wennen aan de Spaanse smaken.
Deze tips komen uit een artikel geschreven door Annet Maseland dat eerder verscheen in ESPANJE!
Heb je zin in de Spaanse zomer? Dan hebben we goed nieuws. De nieuwe editie van ESPANJE! kun je nu pre-order bestellen met €3,50 korting. Je krijgt ESPANJE! dan rond 5 juli in de bus. Bestellen met korting kan tot maandag 24 juni om 8.00 uur. Via de pre-order krijg je €1 korting op dewinkelprijs en betaal je geen portokosten van €2,50. Je betaalt dus slechts €6,95 in plaats van €10,45. Nog voordeliger is het om een abonnement te nemen. In Nederland ontvang je voor slechts €21,95 een jaarabonnement van vier edities. Dat is nog geen €5,50 per editie. Een totale korting van bijna €10 op de winkelprijs. Bovendien krijg je dan ook een jaar lang de digitale editie ter waarde van €18 en kun je alle edities van ESPANJE! overal online lezen. Je kunt je abonnement hier afsluiten.
In de komende editie van ESPANJE! onder andere
Onze grote minigids Baskenland
Baskenland wordt steeds populairder, vooral Bilbao en San Sebastián zijn geliefde vakantiebestemmingen. Maar de dorpen, steden en het landschap ertussenin zijn vaak nog heel rustig en bijna altijd spectaculair. Baskenland is al ruim 25 jaar de favoriete reisbestemming van hoofdredacteur Marjan Terpstra. Zij heeft nu al haar tips verzameld in deze minigids. Van hotels in het groen met uitzicht op zee, tot de beste stranden, de leukste restaurants, fijne kleine musea en de mooiste routes. De onmisbare gids voor iedereen die deze zomer naar Baskenland gaat.
Met de camper (of tent) dwars door de Pyreneeën
Nog zo’n topbestemming voor de zomer: de Pyreneeën. Chantal Antheunisse is dol op adrenalinesporten en trok met haar camper via Aragón en Navarra van Catalonië naar Baskenland. Onderweg ging ze klimmen, raften, wandelen en fietsen. Ze neemt je mee van oost naar west en geeft bij elke actieve stop een camper- of kampeertip.
Ultieme strandgids Valencia
Jessica Sindelka woont en werkt al een paar jaar in Madrid. Maar als ze even vrij is zit ze op het strand van Valencia. En ze is niet de enige want Valencia wordt ook wel Playa de Madrid genoemd. Feestbeest en lekkerbek als ze is kent ze alle leuke tentjes aan de stadstranden. Maar ze weet ook waar de leukste plekken zijn om te relaxen, sporten en dansen. Dus ga je een paar dagen naar Valencia, of ben je in de buurt? Met de tips van Jessica wordt het nog leuker.
Oviedo, Parijse allure in de bergen
Deze keer nemen we je ook graag mee naar Oviedo, een stad met Parijse allure omringd door ruige natuur waar beren en wolven leven. In de winter kan in dit deel van Asturië zelfs twee meter sneeuw vallen, maar in de zomer is het er groener dan groen en genieten de mensen er van het leven. We verbleven er in Casa Rural Selmo, midden tussen de koeien maar toch met heerlijke stranden en maar liefst drie mooie steden in de buurt: Oviedo, Avilés en Gijón. Eigenlijk zijn dit soort B&B’s geheimtips die we liever voor onszelf houden. Toch delen we ze graag met onze lezers en we mogen zelfs drie nachten weggeven in dit kleine paradijsje.
Roadtrip langs de costa’s: maak 5 x kans op een verblijf
Overal in Spanje heb je B&B’s en andere accommodaties van Vlamingen en Nederlanders maar vooral aan de costa’s. Ideaal voor als je goede tips wilt, niet alleen voor je vakantie maar misschien ook omdat je zelf in Spanje wilt gaan wonen. De eigenaren van 5 accommodaties die liggen aan de costa’s van de regio’s Valencia en Andalusië vertellen over hun droomplek, geven tips en verloten ieder drie nachten onder de abonnees van ESPANJE!.
Tips voor 24 uur in Tossa de Mar aan de Costa Brava
Tossa de Mar is zo’n plek waar we steeds willen terugkeren. Net als de kunstenaars die er in de jaren dertig van de vorige eeuw neerstreken raakten we er betoverd door het licht, de opkomende zon boven de golven, de maan boven de nachtelijke zee. Maar we werden ook blij van de tossenses, die werken in de boetiekjes, restaurants en hotels. Het zijn vaak familiebedrijven in eeuwenoude huizen waar ze zelf opgroeiden. Ze hebben gezien hoe het massatoerisme hun dorp overspoelde. Gelukkig zijn er nog momenten dat het er rustig is en daar kunnen zij maar ook wij van genieten. In deze editie geven we tips voor 24 uur in Tossa. Van stranden, lekker eten, shoppen en varen tot wandelen en slapen.
De mysterieuze meren van Ruidera
ESPANJE-eindredacteur Tanja Timmerman beleefde samen met hond Fieke in haar camper avonturen aan de meren van Ruidera, volgens Don Quichot en Sancho Panza een plek vol magie. Het merengebied ligt als een groene en blauwe oase in La Mancha. In de zomer vieren de Madrilenen er vakantie, maar in het voor- en najaar is het er rustig en kun je er eindeloos wandelen.
Op bezoek bij de makers van sherryazijn en sherryvaten
Aafke Jochems reist voor ESPANJE! door heel Spanje op zoek naar bijzondere producten. Of het nu kikkererwten zijn of saffraan of amandelen… Aafke stapt op de boeren af en portretteert ze met haar camera en haar pen. Deze keer was ze in Jerez de la Frontera. Niet om sherry te drinken, maar om te zien hoe sherryazijn wordt gemaakt en hoe de wijnvaten met de hand worden gemaakt. Het levert een prachtige reportage op.
Ontdek de Camino Sanabrés langs thermen en wijngaarden
Huib Afman heeft zich voorgenomen om alle caminos die er zijn te lopen en hij is al aardig op weg. Dit keer liep hij de Camino Sanabrés door Castilië-León en Galicië. In Ourense kwam hij helemaal tot rust in de warme thermen die daar overal te vinden zijn. Ideaal voor ieder jaargetijde want het water is altijd lekker warm.