Wil je er even helemaal uit om lekker te genieten van het Zuid-Spaanse weer, de cultuur en de natuur? Dan is El Molino Santisteban ideaal! Wij mochten twee keer een verblijf van vijf nachten weggeven voor twee personen. De uitslag is nu bekend en zie je hieronder. Maar eerst nog wat over de prijs.

In El Molino Santisteban word je in de watten gelegd door Madeline en Gerard, die in 2009 hun goede leven in Haarlem verruilden voor een avontuur in Spanje. De B&B die ze er kochten ligt ideaal op 25 minuten tot een uur rijden van Ronda, Málaga en de stranden van Marbella.

Kleinschalig

Na hun reis om de wereld ontstond bij Gerard en Madeline het idee om zelf een kleinschalig hotelletje te beginnen waar een persoonlijke benadering centraal staat en waar je als gast de vrijheid geniet. Het was voor hen al snel duidelijk dat het Spanje zou worden. ‘De cultuur, de mensen, het tempo van leven en het klimaat waren daarbij doorslaggevend,’ vertellen ze. ‘Bovendien spraken we allebei goed Spaans.’  Ze zeiden allebei hun goede baan vaarwel en samen met zoon Folkert (2001) en dochter Clementine (2003) vertrokken ze in 2009 van Haarlem naar Andalusië. ‘Daar hadden we een prachtige oude watermolen en een hotelletje gekocht omringd door sinaasappel- en olijfboomgaarden. We ontvangen daar nu gasten uit de hele wereld. Met veel plezier maken we hen wegwijs in deze mooie regio met haar rijke Moorse verleden en schitterende natuurgebieden.’

El Molino Santisteban

Koel in de zomer

El Molino Santisteban ligt in een groene oase en is gebouwd in authentieke Andalusische stijl rond een overdekte patio met een fontein. Ernaast staat de 600 jaar oude watermolen waar Gerard en Madeline zelf in wonen. De nabije rivier maar ook de waterkanalen (acequias) die vroeger de watermolen aandreven zorgen voor een zeer groene, vruchtbare en verkoelende omgeving. Dat maakt dit ook in de zomer een heerlijke oase. De zes ruime tweepersoonskamers met badkamer liggen rondom de patio en hebben een prachtig uitzicht over het weidse landschap. In de weelderig groene tuin zijn vele schaduw- en zonplekjes. Ook is er een zwembad om in af te koelen. Naast het zwembad ligt het badhuis met de selfservice bar en de gastenkeuken. Het uitgebreide ontbijtbuffet serveren Madeline en Gerard bij mooi weer rondom het zwembad. Vanuit El Molino Santisteban zijn er eindeloze mogelijkheden om op pad te gaan. En kom je ´s avonds moe thuis na een dagje strand, wandelen of cultuur? Dan serveren Madeline en Gerard op verzoek een mediterraan driegangenmenu gemaakt met verse producten uit de regio.

De winnaars en de antwoorden

De gelukkige winnaars van vijf nachten bij Madeline en Gerard zijn Karin Wynsberghe en Retty de Vries. Heb je ook meegedaan en wil je checken of je het goed had? Hieronder zie je de antwoorden van een van de winnaars

Wat zijn cocedores de esparto ?  Dat zijn met stenen afgezette poeltjes in zee waar het espartogras werd “gekookt” door zon en zout om zachter te worden.Waarom vertrok acteur Jelle de Jong naar Madrid ? Om daar “Madrid Artes Digitales” op te richten, een immersive theater waarin hij vooral geschiedenis laat herleven. In welk deel van Spanje kun je de Camino Mozárabe lopen ?  Door Andalusië en het zuiden van Extremadura. Wat zijn de basisingrediënten van ensalada murciana ? Tomaten, tonijn, gekookt ei, ui en olijven. Waar vind je de route van de superoma’s ? In Galicië. Waar hebben de meeste Spanjaarden een tweede huis ? In Spanje zelf.  Bijvoorbeeld in Aguilas. Waarom werd hispanist Johan Brouwer gefusilleerd ? Omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte bij het verzet. Hij werd gearresteerd door de Duitsers na zijn deelname aan de aanslag van 27 maart 1943 op het Amsterdamse bevolkingsregister en vervolgens op 1  juli 1943 gefusilleerd. Welke schat werd er in 1963 gevonden in Villena ? Een gouden schat van armbanden, schalen en bekers waarvan de leeftijd  op 3.000 jaar oud geschat wordt. Wat doen sommige vrouwen in Baskenland om zwanger te worden ? Ze voeren een vruchtbaarheidsritueel uit waarbij ze zich onderdompelen in ijskoud water in een soort stenen badkuip op een afgezonderde en mysterieuze plek.  Daarna laten ze babykleertjes en berichtjes achter voor de heilige Elias op het altaar van de ermita van Sandaili. Wat is je favoriete artikel in deze editie van ESPANJE! en waarom ? Het interview met Ibon Martin omdat het twee van mijn passies combineert : de ontdekking van Spanje via literatuur.  Het artikel doet mij zin krijgen om Baskenland eindelijk eens te bezoeken én om de boeken van Ibon Martin te lezen.

 

Wil je ook kans maken op een verblijf in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! en doe mee. Bestellen kan HIER.

 

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!