In editie 1 2023 van ESPANJE! gaven we maar liefst twee verblijven voor twee personen weg in de heerlijke B&B’s Can Portell en Mas Ferrer. We hebben heel veel inzendingen gekregen, maar slechts enkelen hadden het helemaal goed. Uiteraard zijn er vaak meerdere antwoorden mogelijk, maar we zochten de antwoorden die te vinden zijn in het magazine zelf. En dan is het antwoord Genua bij de vraag Waar is Columbus geboren helaas niet goed. Er stond namelijk een artikel in die editie over het DNA-onderzoek en de verschillende plaatsen in Spanje die claimen dat Columbus daar is geboren. Er moest dus iets bij als ‘officieel’ of ‘maar daar bestaan twijfels over.’ 

De heks en de heilige

De vraag wat de beroemde symbolen van Girona zijn leverde heel veel verschillende antwoorden op. Op zich zou het antwoord de gekleurde huizen aan de rivier ook goed kunnen zijn, maar het ging ons om de symbolen van de stad waar we het uitvoerig over hebben in het artikel over Girona en die in alle souvenirwinkels te vinden zijn. Dan kun je kiezen uit drie symbolen: de muggen die kwamen uit het graf van Narcissus, nu de patroonheilige van de stad, de leeuwin, die toeristen kussen als ze de stad bezoeken, en de heks, de enige menselijke gedaante die te vinden is aan de gevel van de kathedraal en in alle toeristenwinkels.
Ook de vraag over de soleá leverde veel verschillende antwoorden op. Wij zochten naar de verwijzing naar soledad, zoals  omschreven in het artikel over de flamenco.
Can Portell en Mas Ferrer

De winnaars en de antwoorden

Theo Spil en Danielle Durinck hebben alle vragen juist beantwoord en winnen een verblijf en ontbijt voor twee personen in Can Portell en Mas Ferrer. Van harte gefeliciteerd!
Heb je niet gewonnen? Geen probleem. In de komende editie van ESPANJE! staat weer een mooie actie. Ditmaal kun je een fietstour door Barcelona en een begeleid bezoek aan de Sagrada Família winnen t.w.v. ruim €200. Bestel ESPANJE hier en doe mee.
Dit zijn de goede antwoorden

 

1. Welke wandelroute loopt van Irún naar Bilbao?  Een deel van de Camino Del Norte
2. Wat betekent Mascarat? Gemaskerd, het kan ook verwijzen naar het Iberische woord Maka-as of gespleten steen
3. Uit welke wijnstreek komt verdejo? Rueda
4. Noem twee beroemde symbolen van de stad Girona. De leeuwin, de muggen of de heks.
5. Wat kun je zien in Museu Emili Vilà? Het werk van affichemaker Vilà
6. Wie is de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2022? Adri Boon
7. Waar is Columbus geboren? Het officiële verhaal is dat Columbus werd geboren in Genua, maar het is niet met zekerheid te zeggen. Via DNA-onderzoek wordt nu onderzocht of hij is  geboren in Spanje of Portugal
8. Waar verwijst het woord soleá naar? Waarschijnlijk naar soledad, het Spaanse woord voor eenzaamheid, of naar een Spaanse zangeres in de tweede helft van de 19e eeuw. 
9.  Wie is Sidi Hamid Benengeli? Een fictieve islamitische historicus uit de Don Quichot.
Wil je de antwoorden zelf opzoeken maar heb je deze editie gemist? Dan kun je ‘m hier nabestellen.