Rivieren die al eeuwenlang op dezelfde plek stromen, zorgen voor erosie waardoor soms indrukwekkend steile, diepe en smalle kloven ontstaan. Verspreid door heel Spanje kom je dit soort kloven tegen en op veel plekken kun je hier fantastische wandelingen maken. Vergeet je camera niet, want je schiet hier prachtige plaatjes en komt onderweg verrassende doorkijkjes tegen.

Wij hebben de vijf meest indrukwekkende kloven in Spanje op een rij gezet:

Lees ook: Onondekt Spanje: De mooiste routes

El Caminito del Rey

Caminito Del Rey looppad in Spanje

El Caminito del Rey, wie kent het niet. Het koningspad van meer dan 3 kilometer loopt door de Gaitanes-kloof op ongeveer een uur rijden vanaf Málaga. Het pad bevond zich een aantal jaren geleden in slechte staat en werd zelfs het ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’ genoemd. De kloof is in 2015 gerenoveerd en heropend waardoor we nu volop kunnen genieten van de indrukwekkende uitzichten.

La Yecla

Deel van de route door kloof La Yecla in Burgos, Spanje

De kloof ‘La Yecla’ ligt in de provincie Burgos in het noorden van Spanje. Hij is uitgesleten door de zijtak Cauce van de rivier Mataviejas in kalkrotsen van wel meer dan 100 meter hoogte, het pad is dus niet geschikt als je hoogtevrees hebt. Ter plekke kun je ook genieten van het uitzicht over het natuurreservaat, vanaf een hangend platform.

Mont-Rebei

Kloof van Mont-rebei in Catalonië, Spanje

In Catalonië vind je tussen Huesca en Lérida (Lleida) de kloof Mont-Rebei. Deze wandelroute ligt meer dan 500 meter boven de rivier en de rivier zelf is op zijn smalste punt 20 meters breed. Niet bepaald een klein kloofje dus, waar je doorheen wandelt. Houd je van een wat ruigere wandeling? Dan is dit gebied perfect: het pad is uitgehakt in de bergwand.

Ronda

Kloof van Ronda in Andalusië, Spanje

Een meest bekende plekken in Spanje waar je een kloof kunt bewonderen is midden in de heerlijke stad Ronda. Door deze stad in Andalusië loopt de rivier de Guadalevin door de kloof El Tajo. De kloof scheidt twee stadsdelen van elkaar, Mercadillo (Markt) aan de ene kant en La Ciudad (de Oude Stad) aan de andere kant. Dankzij de brug Puente Nuevo met een breedte van 50 meter, kun je toch allebei de delen bezoeken.

Ruta del Cares

Tot slot, hoort ook de Ruta del Cares, een tocht van 12 kilometer, in dit rijtje thuis. Deze kloof is uitgegraven door de rivier de Cares in de bergketen Picos de Europa. De route loopt door de provincies León en Asturië. Tijdens het wandelen kom je langs bruggen, grotten en ook hier zijn paden uitgehouwen in de rotswanden. De route staat bekend als Garganta Divina (goddelijke keel) vanwege de rotsachtige landschappen, de diepe vallei en het kristalheldere water.

Lees ook: Fietsen & wandelen, de mooiste routes door Spanje