spaans bijhoudenJe hebt een cursus Spaans gevolgd, een tijdje in Spanje gewoond of door Latijns-Amerika gereisd. Maar nu je weer in tijdje in Nederland bent, lijkt je kennis van de Spaanse taal steeds verder weg te zakken. Zonde! En bovenal: niet nodig. Met deze tips kun je goed je Spaans bijhouden.

1. Facebookpagina’s voor Spanjaarden in Nederland

Zoals Españoles viviendo en Holanda. De pagina’s zijn bedoeld voor Spanjaarden in Nederland om contact met elkaar te leggen, nieuwtjes uit te wisselen, etc. Maar uiteraard zijn geïnteresseerde niet-Spanjaarden ook welkom. Een leuke manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt onder Spanjaarden in ons land!

2. Luister Spaanstalige muziek

Luister zoveel mogelijk naar Spaanse muziek. Zoek op internet de songteksten erbij en probeer de teksten te begrijpen en mee te zingen. Het is natuurlijk ook heel leuk om naar optredens van Spaanse bands te gaan. De kans is ook groot dat je daar vervolgens weer veel Spanjaarden treft met wie je een gesprek kunt aanknopen.

Lees ook: Spaanse zomerhits uit de oude doos

3. Spaanse televisie en radio (en Netflix!)

Tv kijken en naar de radio luisteren is de ideale manier om je onder te dompelen in Spaanse klanken en te wennen aan de hoge spreeksnelheid. Kijk bijvoorbeeld naar het nieuws of naar talkshows. Je kunt er je woordenschat enorm mee uitbreiden en pikt gelijk de Spaanse actualiteiten mee. Nog een tip: zoek een leuke serie of film uit op Netflix en zet de Spaanse ondertiteling aan!

Lees ook: de leukste Spaanstalige films en series op Netflix

4. Lezen

Heel veel lezen. Als je nog niet zo ver bent met Spaans, kan een literaire roman een te grote uitdaging zijn. Maar dat betekent niet dat je nog geen boeken kunt lezen. Er zijn genoeg kinderboeken die ook leuk zijn voor volwassenen. Stap, als je in Spanje bent, gewoon een boekhandel of warenhuis binnen en koop een stapel jeugdboeken. Een erg leuke serie is de scholierenreeks Otro caso del detective Pepe Rey, die in Nederland ook wordt gebruikt voor scholieren en studenten. Ben je al wat verder met je Spaans, kies dan een goed boek of lees de krant (online). Landelijke periodicos als El Mundo en El País zijn vaak wat lastiger dan bijvoorbeeld 20minutos.

5. Intercambio

Een Spaans taalmaatje dat graag zijn of haar Engels of Nederlands wil verbeteren, kan jou ongetwijfeld ook een heleboel leren. Hoe leuk om, natuurlijk onder het genot van een lekker drankje op een terras of barkruk, jullie moedertalen uit te wisselen! Plaats een oproepje op internet (Facebook bijvoorbeeld) of op de universiteit.

6. Talenreis

Een fantastische manier om je weer even helemaal in het Spaans onder te dompelen is een korte, intensieve bijspijkercursus in Spanje of Latijns-Amerika. Een week lang elke dag les in een internationaal gezelschap, waar de voertaal Spaans is, in het land zelf. Je bent de hele dag met Spaans bezig en maakt in korte tijd enorme taalsprongen.

7. Spaanse scheurkalender

Intertaal geeft de scheurkalander Cada dia – taalkalender Spaans uit. Elke dag een minilesje Spaans, met nieuwe woorden, uitdrukkingen, uitspraak en grammatica, maar ook culturele informatie over Spanje en Latijns-Amerika.

8. ¡A bailar!

In bijna alle grote steden is er genoeg aanbod op salsagebied. Bij de lessen zul je waarschijnlijk vooral veel Nederlanders treffen, maar de dansavonden trekken ook meestal ook veel latino’s. Salsa-avonden zijn heel laagdrempelig, je legt er makkelijk contact en ze zijn dus een prima manier om je heupen los te gooien én tussen het dansen door heel veel Spaans te praten!

Lees ook: Methodes om thuis Spaans te leren