referendumIn aanloop naar 1 oktober 2017, de dag dat Catalonië een referendum over onafhankelijkheid wil houden, neemt de spanning in Catalonië toe. Hoewel de centrale regering er alles aan doet om het aangekondigde referendum tegen te houden, zijn de meeste Catalanen het er over eens: ze zullen hoe dan ook stemmen. Veel Catalaanse inwoners van de noordoostelijke regio willen een eigen staat omdat ze zich helemaal geen Spanjaard voelen. Maar wat maakt Catalanen en Spanjaarden dan zo verschillend?

 

1. Ze spreken een andere taal

Wie een aardig woordje Spaans spreekt en op vakantie gaat naar Catalonië, kan zomaar eens veel moeite hebben met het lezen van een simpele menukaart. In veel horeca en winkels is het Catalaans namelijk de eerste taal. Toch kan slechts 60 procent van de Catalanen de taal ook schrijven. Het overgrote deel (99,8 %) van de Catalanen spreekt overigens prima Spaans, maar er zijn nog steeds mensen die de taal nauwelijks gebruiken. Het Catalaans en Spaans is te vergelijken met Fries en Nederlands: als niet-spreker weet je wel waar het ongeveer over gaat, maar het zelf spreken is een tweede. Overigens neemt het aantal Catalanen dat het Catalaans als hoofdtaal beschouwt licht af.*

2. Ze bouwen menselijke torens

Prachtig om te zien: de castellers die zogenoemde ‘castells’ bouwen, menselijke torens die soms wel negen of tien lagen hoog zijn. Teamwork, lef en concentratievermogen: drie eigenschappen die onontbeerlijk zijn voor deze sport.

3. De siësta is minder heilig

In grote delen van Spanje is het tussen twee en vijf uur ‘s middags stil op straat. Winkels zijn gesloten en inwoners gaan naar huis om uitgebreid te lunchen en wat uit te rusten voordat ze weer aan het werk gaan. In Catalonië is de lunch absoluut een belangrijke maaltijd, maar er zijn weinig mensen die zich strikt houden aan de drie uur pauze. Binnen een uur zitten ze vaak weer aan hun bureau. De meeste winkels in Barcelona blijven gewoon open, alleen kleinere eenmanszaken gaan dicht.

4. Ze hebben gekke kersttradities

Gedurende het hele jaar – maar in het bijzonder in december – kun je in Catalonië overal caganers kopen. Deze kleine ‘kakkertjes’ worden traditioneel in de kerststal gezet. Je hebt ze in allerlei vormen en maten, bijvoorbeeld met het hoofd van Spaanse politici, popsterren of voetballers. Een caganer in huis zou voorspoed brengen. Dan is er ook nog de tío de nadal, een figuur gemaakt van boomstronk, dat door Catalaanse kinderen als een huisdiertje wordt verzorgd: ze houden ‘m warm met een dekentje en geven hem eten en drinken. Op kerstavond wordt de tío de nadal geslagen tot ‘ie snoep en cadeautjes uitpoept.

5. Ze zijn zuinig

In de categorie vooroordelen: Catalanen staan bekend als de Nederlanders van Spanje. Lenen ze je 50 cent, dan willen ze dat ook echt terug en de rekening wordt standaard door het aantal tafelgenoten gedeeld. Spanjaarden lachen de catalanes tacaños nogal eens uit om hun zuinige gedrag.

6. Ze zijn gesloten

Nog zo’n vooroordeel: een vriendschap aangaan met een Catalaan is lastiger dan met, pak ‘m beet, een Madrileen. Als je door een Catalaan bij hem thuis wordt uitgenodigd, zou dat een ultieme bevestiging van een vriendschap zijn. Onze ervaring: Catalanen zijn in eerste instantie misschien wat stugger en minder open dan een gemiddelde Spanjaard, maar als je ze eenmaal te vriend hebt, is dat voor het leven!

7. Ze eten eerder

Dat geldt voor zowel lunch als diner. Voor de lunch kun je in Catalonië al vanaf een uur of één ‘s middags terecht, terwijl dat in de rest van Spanje meestal pas een uur later is. Catalanen vinden het ook niet gek als je ‘s avonds om acht uur aansluit voor het diner, terwijl dat – zeker in het zuiden – te vroeg is. Dat betekent ook dat restaurants in Catalonië soms eerder dicht gaan: keukens sluiten gemiddeld om elf uur.

8. Ze hebben een eigen champagne

Cava! Deze bubbels worden ook volop in de rest van Spanje gedronken, maar zijn toch echt afkomstig uit de regio Catalonië. Jaarlijks worden er zo’n 240 miljoen flessen geproduceerd, waarvan tweederde buiten Spanje wordt gedronken.

Nog een tip

Heb je een stedentrip naar Barcelona gepland of een vakantie in Catalonië? Lees op Barcelonatips.nl waar je zoal rekening mee moet houden.

Video: wat is er precies aan de hand in Catalonië?

* Bron: www.idescat.cat