Anya Taylor-Joy speelt de hoofdrol in de meest succesvolle Amerikaanse Netflix-serie The Queen’s Gambit. Wat bijna niemand weet is dat haar moedertaal Spaans is. Haar moeder groeide op in Zaragoza waar haar oma ook nu nog woont en ze bracht haar kinderjaren door in Argentinië, het land waar haar vader vandaan kwam. Toch is haar enige woordje Spaans in de succesvolle serie ‘mas’. Dat smaakt naar meer, inderdaad! Anya is een groot liefhebber van het werk van Pedro Almodóvar. Wat zou het te gek zijn als die twee samen een film gaan maken. Want Anya heeft met haar fenomenale spel en hypnotiserende bambi-ogen ook onze harten gestolen. Hieronder zie je wat filmpjes waarin ze Spaans spreekt. Of liever Argentijns, want ze heeft een heerlijk acento porteño.

 Het succes van de serie is je vast niet ontgaan. In de eerste vier weken nadat deze op Netflix kwam op 23 oktober keken er al meer dan 60 miljoen mensen naar! Wekenlang stond de serie over schaken tussen de top 10 meest bekeken series in 92 landen, waaronder Nederland. Hoewel Taylor op 16 april 1996 werd geboren in Miami, groeide ze op als jongste van zes in Buenos Aires, Argentinië. Haar moeder is half-Spaans, half-Brits en haar vader half-Schots, half-Argentijns. Toen ze zes jaar oud was verhuisde ze met haar familie naar Londen. Als kind leerde ze Spaans spreken, en ze weigerde in Londen eerst halsstarrig om Engels te spreken. 

Haar Spaanse roots liggen in Zaragoza, waar haar moeder opgroeide. Toen ze in Spanje was voor de opnames van The Secret of Marrowbone, was dat voor haar als thuiskomen en werd ze verliefd op het land. In een interview met vertelt ze dat het voelde alsof ze een deel van zichzelf terugvond waarvan ze niet wist dat dat er was.

 

Alle Spaanse Netflixtips van ESPANJE!  & Gratis een maand de beste (Spaanse) films kijken via Cinemember

Als kind werd ze soms gepest vanwege haar afkomst en haar Spaanse accent dat nu helemaal is verdwenen als ze Engels spreekt. Nu is ze trots op haar familiegeschiedenis en haar latinidad. Ze eet het liefst echte Argentijnse empanadas en churros. Haar uitbundige karakter schrijft ze zelf toe aan haar Argentijnse en Spaanse roots. Als ze verdrietig is, is ze écht verdrietig. Als ze blij is, is ze écht blij. Ze is zeer toegewijd aan het acteren, en haalt altijd het onderste uit de kan.

“Soy de las que cada día exprime el limón hasta la última gota.”

Ze is nog maar 24 jaar en wel zullen nog vele van haar zien en horen. Tot nu toe heeft ze uitsluitend Engelstalige films gemaakt als The Witch (2015), Split (2016, Emma (2020) en nu de mega-hitserie The Queen’s Gambit. Ze heeft gezegd dat ze ook graag eens in het Spaans wil acteren omdat het haar moedertaal is. ¡Ojalá zien we haar binnenkort in een Spaanse film of serie!

De koningin in het schaakspel heeft trouwens ook Spaanse roots. Hoe dat precies zit lees je in de nieuwste editie van ESPANJE! die vanaf 19 januari in de winkel ligt. Wil je ‘m thuis ontvangen? Neem dan een abonnement op ESPANJE en regel het meteen. Een heel jaar voor nog geen €20! www.espanje.nl/abonnee 

Lees alle berichten over:

netflix