Ieder jaar gaan tienduizenden Nederlanders met de auto naar Spanje op vakantie. Afhankelijk van het seizoen en met hoeveel personen je bent, is dat voordeliger dan het vliegtuig. Zorg wel dat je van tevoren je route door Frankrijk naar Spanje goed uitstippelt om stress onderweg te voorkomen. We helpen je vast op weg met deze reistips over verschillende bestemmingen, tolwegen, benzinekosten en hotels voor onderweg. Onderin vind je ook nog tips voor leuke speeltuinen, picknickplekken en shopping centra langs de route. En zorg er natuurlijk voor dat je goed verzekerd op reis gaat. Hier kun je heel makkelijk de goedkoopste autoverzekering zoeken voor jouw auto.

auto weg spanjeBestemming: Barcelona en de Costa Brava (Catalonië)

Om met de auto van Nederland naar Barcelona (en omgeving, zoals de Costa Brava) te rijden is de bekendste route de Route du Soleil. Deze loopt door Frankrijk via steden als Montpellier en Lyon. De Autoroute du Soleil begint officieel in Parijs en loopt door tot Marseille in het zuiden van Frankrijk. Van Parijs rijd je via Beaune naar Lyon op de A6 en van Lyon naar Orange en Marseille op de A7.

Wij raden echter aan om Parijs te vermijden vanwege drukte. Bovendien hoef je op deze route pas tol te gaan betalen vanaf Nancy én kun je in Luxemburg goedkoper tanken dan in Frankrijk (let op: bij het laatste tankstation is het om die reden altijd hartstikke druk). Als je vanuit Nederland vertrekt kun je het beste de A2 naar Maastricht nemen en daarna de E25 via Luik, Bastenaken en Luxemburg naar Frankrijk. Hiervandaan ga je over de A31 via Metz naar Beaune.

Afstand
De route tussen Amsterdam en Barcelona is ongeveer 1600 kilometer lang en als je in één ruk door zou rijden (raden we niet aan), zou je er ongeveer 16 uur over doen.

Tol
Voor de wegen in België en Luxemburg wordt geen tol gerekend. Een groot gedeelte van de wegen die je kruist in Frankrijk (vanaf Nancy) bestaat uit tolwegen. Zodra je Spanje inrijdt, zijn er de autopistas, dit zijn meestal tolwegen, en de autovías, dit zijn vaak geen tolwegen. De tolwegen zijn het beste te vermijden door over Clermont-Ferrant te rijden, in Frankrijk.

Reken voor de Route du Soleil op zo’n €60 tol per auto (zonder caravan of aanhanger).

Benzine
Voor een gemiddelde op benzine rijdende gezinsauto ben je zo’n 250 euro aan brandstof kwijt.

ALTERNATIEVEN VOOR ROUTE DU SOLEIL

Een minder bekende en kortere route naar Barcelona is die via Millau (Frankrijk). Millau heeft een prachtig viaduct, het grootste ter wereld. Voor de brug van Millau moet ongeveer €10 tol betaald worden (dit geldt voor een gewone gezinswagen). Deze route is ongeveer 20 kilometer korter dan de Route du Soleil en loopt onder andere langs Parijs en Reims. Doorgaans is er een stuk minder file.

De laatste optie is om via Toulouse te rijden. Dit is weer iets langer dan de Route du Soleil en loopt langs onder andere Vierzon en Montauban. Wanneer je niet van heuvelachtige wegen houdt is dit een goed alternatief voor de route langs Millau.

OVERNACHTINGEN ONDERWEG

Wie met de auto naar Spanje komt, kan dat het best in twee (of zelfs drie) etappes doen. Ook wanneer je met meerdere chauffeurs bent, is het raadzaam om onderweg een nachtje goed te slapen. De meeste mensen plannen hun tussenstop iets na de helft.

Met bestemming Barcelona via de Route du Soleil is dat – afhankelijk van waar in Nederland of België je bent vertrokken – ergens tussen Dijon en Valence. Deze hotels liggen vlak bij de snelweg en kregen een goede beoordeling op Booking.com

Hotel L’oree des Vignes Gilly-Les-Cîteaux
Even onder Dijon. Gratis parkeergelegenheid. Mooie omgeving.

Première classe Chalon-sur-Saône
Onder Beaune. Vlakbij de snelweg, prima voor snelle doorreis.

Hôtel du Nord
Boetiekhotel in Maçon. Goedkope parkeerplaatsen in de buurt.

Nuit d’un Jour
Bed & Breakfast tussen Maçon en Lyon. 3 minuten van snelweg A6. Buitenzwembad.

Brit Hotel Lyon Nord Dardilly
Lyon. Goed bereikbaar vanaf snelweg A6. Gratis parkeren.

Bestemming: Valencia en Costa Blanca

Om met de auto naar de Costa Blanca (Alicante, Benidorm, Jávea) en Alicante te rijden, volg je het eerste deel dezelfde route als naar Barcelona (zie hierboven). De route tussen Amsterdam en Alicante is 2060 kilometer lang. Om tolwegen te vermijden, kun je via Orléans en Bordeaux rijden. Je bent dan wel een paar uur langer onderweg.

Bestemming: Bilbao en Santiago (Baskenland en Galicië)

De route naar Bilbao loopt via Antwerpen, Parijs, Bordeaux en San Sebastián.

Afstand
De route tussen Amsterdam en Bilbao is 1418 kilometer lang en als je in één ruk door zou rijden (raden we niet aan), zou je er ongeveer 14,5 uur over doen. Wil je doorrijden tot aan Santiago de Compostella, bekend van de Camino de Santiago, dan ben je nog zes uur langer onderweg. De afstand tussen Bilbao en Santiago is zo’n 560 kilometer.

Tol
Het deel van de route in Spanje bestaat vrijwel volledig uit tolwegen en ook in Frankrijk zijn ze niet te voorkomen. Wil je er in Spanje toch aan ontkomen, ben je een paar uur langer onderweg. De route wijkt dan van de normale route af vanaf San Sebastián.

Reken op zo’n €50 tol per auto (dus zonder caravan of aanhanger).

Benzine
Voor een gemiddelde op benzine rijdende gezinsauto ben je zo’n 220 euro aan brandstof (benzine) kwijt.

OVERNACHTINGEN ONDERWEG

Met bestemming Baskenland (San Sebastián, Bilbao en omgeving) raden we aan te stoppen nabij Poitiers, ruim over de helft van de route.

Campanile Poitiers
Praktisch hotel voor de doorreis, vlak bij snelweg. Gratis parkeergelegenheid. Ontbijtbuffet.

Premiere Classe Niort
Vlakbij snelwegen A10 en en A83. Prima hotel voor snelle doorreis.

Als je doorrijdt tot aan Santiago de Compostella kun je de route opdelen in drie etappes, of er twee lange dagen in de auto van maken. In dat laatste geval raden we aan te stoppen bij Bordeaux, net over de helft van de route.

Bed & Breakfast La Bertonnière
B&B op drie kwartier van Bordeaux. Gratis parkeergelegenheid. Met zwembad.

 

 

Meer tips via Breakzy

Op zoek naar nog meer tips? Breakzy autovakanties is gespecialiseerd in het leuker maken van je auto-, caravan- of camperreis. Dat doen zij door bijvoorbeeld de leukste tussenstops en overnachtingen onderweg te tippen die allemaal dicht bij de snelweg liggen. Op de website, maar ook in de gratis app. Met deze tips start je vakantie al op het moment dat je de voordeur achter je dicht doet. We geven alvast drie tips voor de Route du Soleil.

1.  Een shopping centre als tussenstop is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar Metz Waves Actisud is meer dan dat. Centraal gelegen vind je allerlei restaurants en fastfoodketens, te midden van water en fonteinen. Geniet van je welverdiende koffie en snelle hap op het terras. Kinderen mee? Die kunnen lekker spelen in de speeltuintjes om hun energie kwijt te raken! Waves Actisud ligt net onder Metz, direct naast de snelweg. Vanaf de A31 rijd je zo de grote parkeerplaats op.

2. De speeltuin van Aire de Jugy is helemaal in paddenstoelenthema gemaakt. Op de paddenstoel, in de paddenstoel of glijden vanaf de paddenstoel; alles is hier mogelijk! Deze speeltuin ligt recht naast de snelweg (A6, Lyon), superhandig dus. Het is echt alleen een speeltuin, er is geen restaurant of tankstation naast gelegen. Maar niets zo leuk om je lunch op te eten op een van de paddenstoelen. Let op: Aire de Jugy is alleen bereikbaar op de noord-zuidroute, op de heenweg dus.

3. Kun je niet wachten tot je de Middellandse Zee ziet? Neem dan net voor Montpellier de afslag naar het strand. Plage Le Petit Travers heeft toezicht, toiletten en douches. Ideaal voor een korte duik in zee om daarna weer helemaal opgefrist de auto in te stappen voor de laatste etappe naar Spanje.

Breakzy autovakanties heeft ook een handige, interactieve kaart gemaakt met de populairste overnachtingshotels aan de Route du Soleil. Je ziet met één klik de belangrijkste kenmerken zoals de maximale kamerbezetting, gratis parkeerplaats, restaurant of zwembad. Dat scheelt je urenlang zoeken naar een geschikt overnachtingshotel. Voor nog meer leuke tussenstops en overnachtingen onderweg raadpleeg je de routeplanner of gratis Breakzy app. Gebruik de filter om specifiek te zoeken naar amusement voor onderweg, mooie natuur voor een picknick, een fijn hotel, een museumeen mooi strand, een goed restaurant en meer. Zo vind je altijd wel een tussenstop die bij je past!

 

Heb je plannen maar weet je nog niet precies waar in Spanje je naartoe wilt? Lees dan ESPANJE! Magazine. Een jaar lang  in de bus én digitaal voor slechts €19,95

 

 

Meer lezen?

verkeer Spanje La Coruña auto's10 Spaanse verkeersregels (die afwijken van de Nederlandse verkeersregels)

Als je geen zin hebt om aangehouden te worden door de Guardia Civil, kun je maar beter op de hoogte zijn van de belangrijkste verkeersregels in Spanje. Anders wordt je wellicht op de bon geslingerd. Interessant om te weten: mocht het toch nog zover komen, je krijgt 50% korting als je je Spaanse boete* binnen 20 dagen betaalt! Dit zijn 10 regels in het Spaanse verkeer, die je misschien nog niet zelf had bedacht.

Fietsen in Barcelonafietsen in Barcelona

Waren fietsers in Barcelona een paar decennia geleden nog een zeldzame verschijning, tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook toeristen zie je steeds vaker op een tweewieler door de stad rijden. Praktischer dan bus en metro en bovendien zie je ook een stuk meer. Doen dus!