Aan de Zuidwest kust van Galicië vind je de Rías Baixas, de goed gevulde schatkist van Galicië. De streek van het Middeleeuwse Combarro, het mondaine Sanxenxo, Albariño en mosselkwekerijen. Met Pontevedra als vriendelijke en supergezellige hoofdstad. Heel veel te ontdekken dus!

1. A Guarda

In het zuiden van Galicië is de Castro de Santa Trega iets dat je wilt zien. Een prachtige Castro (de Keltische nederzetingen) met op de achtergrond de machtige Altantische Oceaan.

2. Baiona

Schattig en prachtig vissersdorp. Aanraders zij de Virgen de la Roca, een 15 meter hoog Mariabeeld met een uitkijkpost en de Carabela Pinta. In 1493 meerde dit schip aan in de haven van Baiona, na de ontdekking van Amerika. Het museum in het schip is leuk om te zien. Daarna eten op één van de vele terrasjes.

3. Vigo

Vigo is een beetje het Barcelona van Galicië en een belangrijke havenstad voor de Rías Baixas. Je kunt er goed shoppen en het heeft een bruisend nachtleven. Vigo heeft ook één van de mooiste stranden van Galicië, la Playa de Samil. Met de ferry naar de Islas Cíes en oesters eten in la Calle de la ostra.

4. De Cíes Eilanden

Een absolute topper zijn de Cíes Eilanden voor de kust van Vigo. Deze eilanden zijn de tropische verrassing van Galicië. Het is een duikparadijs, er is een nudistenstrand en je kunt er eindeloos wandelen.

Lees ook: de wonderen van Galicië 

5. Pontevedra

iglesia peregrina

Pontevedra is de hoofdstad van de Rías Baixas. Veel delen van de stad zijn autovrij en in het Middeleeuwse stadscentrum vind je parels als de Iglesia de la Peregrina. Met een kano onder de bruggen door is ook leuk!

Houd je van kloosters? Gun je zelf dan de tijd voor een bezoekje aan het Monasterio van Armenteira en koop een zeepje dat door de nonnen van de Cisterciënse gemeenschap gemaakt wordt. Daarna maak je een wandeling door een sprookjesbos, La ruta de la piedra y del agua, geweldig mooi.

6. Combarro

Combarro is het leukste dorp van Galicië en ligt op steenworp afstand van Pontevedra. Je gaat er naar toe om de verzameling horreos, de typische Galicische graanschuren, te zien. En om de koffielikeuren bij de souvenierswinkeltjes in het stokoude centrum te proeven.

7. O Grove

O Grove is een schiereilandje voor de kust van de Rías Baixas. Het gelijknamige dorpje is oergezellig en staat in het teken van de zee. Het mooiste stukje van O Grove vind je bij Punta Moreiras waar een mooi beeldenpark, een pekelmuseum en een aguarium is. Kleine baaien en mooie stranden als dat van San Vicente sieren de kust. Het mondaine Sanxenxo, de meest toeristische badplaats van Galicië ligt op steenword afstand.

8. Cambados

Wist je dat de Europese Wijnhoofdstad 2017 in de Rías Baixas ligt? Cambados is de bakermat van de Albariño. Daarom vind je hier veel bodega´s en wijnroutes. Maar Cambados heeft nog meer in haar mars. Zoals de Plaza de Fefiñas, de oude marinierswijk San Tomé en een prachtig kerkhof, de ruïnes van Santa Mariña.

9. Illa de Arousa

Illa Arosa Rias Baixas

Houd je van rust, beetje kayakken, fietsen en genieten van de natuur? Dan is Illa de Arousa jouw eiland. Hier ga je niet naar toe om te feesten, dat snap je al. Dit eiland ligt in de Ría de Arousa, waar je de grootste concentratie mosselkwekerijen van Galicië vindt.

10. Natuurpark Rio Barosa

Iets in het binnenland, bij de plaats Barro is het volop genieten in het natuurpark. Er is veel te zien op de mooie wandelroute van twee uur (heen en terug). Maar de kers op de taart is de waterval. Wat een schoonheid! Neem je picknickmand mee en ga hier een middag genieten!

11. Muros

Meer naar boven, aan de Ría de Muros ligt nog een schattig vissersdorp, Muros. Authentiek en prachtig gelegen aan open zee. Vlakbij is één van de best bewaarde castros van Galicië, de Castro de Baroña (zie foto boven dit artikel). En het standbeeld van Ramón Sampedro bij Porto do Son.

12. Wandelen in de Rías Baixas

Dwars door de Rías Baixas loopt de Variante Espiritual. De Variante laat je een mooi stuk van de streek zien en de boottocht van Vilanova naar Pontecesures is volgens kenners de enige Vía Crucis in de wereld. Daarom is deze route zo populair onder de Pelgrims. Houd je van de kust, dan is de route van Padre Sarmiento zeker iets voor jou!

Lees ook: La fiesta del Albariño

Bianca van Kralingen woont sinds 2008 met man en kind op het platteland van Pontevedra (Galicië). Op Ontdekgalicie.nl deelt ze haar leukste tips voor de hele regio.