De gemeente Calpe wil paal en perk stellen aan de gewoonte van veel badgasten om al in de vroege ochtend een plekje op het strand reserveren. Dat is in juli 2023 bekendgemaakt. Als je tussen middernacht en 9.30 uur je spullen op het strand plaatst kun je €250 boete krijgen. Ook als je overdag je spullen langer dan drie uur onbeheerd achterlaat kun je op de bon worden geslingerd.

 

Strand cape

Krieg am strand

In de eerste plaats neemt de gemeente deze maatregel omdat het strand niet goed kan worden schoongemaakt doordat her en der stukken strand zijn ingenomen door strandbedjes, parasols en handdoekenCalpe heeft het besluit ook genomen omdat de gewoonte van sommige strandgangers om in alle vroegte al een parasol en strandbedjes of handdoeken te plaatsen veel ergernis wekt bij andere strandgasten. In de Duitstalige Costa Blanca Zeitung wordt zelfs van een ‘Krieg am Strand’ gesproken

Ook andere gemeentes leggen boetes op

Calpe is trouwens niet de enige gemeente die hoge boetes oplegt aan mensen die vroeg een plekje reserveren op het strand. In Cullera kan de boete zelfs oplopen tot €3000. Hoe het er in de ochtend soms aan toe kan gaan zie je in het filmpje hieronder. De gemeentes benadukken overigens dat het niet de bedoeling is om de boetes daadwerkelijk op te leggen. Ze hopen dat  de strengere regelgeving preventief werkt. Opletten dus! Sowieso goed om te weten wat wel en niet mag op de Spaanse stranden. Zelfs roken en in zee plassen kan je namelijk een fikse boete opleveren.  Hier zie je ons overzicht van de regels op de Spaanse stranden.

Meer tips voor je vakantie in Spanje

Wil je meer tips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ESPANJE!, het beste Spanje-magazine van Europa. Je kunt het hier regelen. Of bestel hier een online themanummer over de Costa Blanca en Valencia, Zuid-Spanje of Catalonië en Barcelona.