vrouw met een mondkapje op in spanje

Als eerste Spaanse regio heeft Catalonië vanaf donderdag 9 juli 020 een mondkapjesplicht ingesteld. Niet zozeer omdat het aantal besmettingen stijgt, maar omdat de Catalaanse regering wil dat de mensen alert blijven. De plicht geldt ook buiten, zelfs als de minimale afstand van anderhalve meter gewoon mogelijk is. De Catalaanse minister van gezondheid Alba Vergés heeft echter benadrukt dat de mondkapjesplicht niet geldt op het strand. Je moet er wel een bij je hebben en hem onderweg dragen. Maar eenmaal aangekomen op jouw plekje kun je ‘m afdoen. Ook als je eet of drinkt op een terras hoef je ‘m niet te dragen.

De mondmaskers, mascarillas, zijn niet verplicht voor kleine kinderen, hoewel het gebruik ervan wel voor kinderen vanaf twee jaar wordt aangeraden. Kinderen vanaf zes jaar moeten wel een mondkapje op. Mensen die zich niet aan de bepaling houden, kunnen een boete krijgen van € 100. De maatregel geldt ook voor toeristen en bezoekers van de regio.

In de Catalaanse streek El Segrià werd afgelopen week een lokale lockdown ingesteld, vanwege een toegenomen aantal gevallen van het coronavirus. Elders in de regio is geen sprake van opvallende stijgingen van het aantal besmettingen. De Catalaanse regering vindt echter dat de bevolking iets te laks omspringt met de verplichting om mondkapjes te dragen wanneer de sociale afstand van anderhalve meter niet wordt aangehouden en neemt daarom deze maatregel. Onze ervaring terplekke is dat volwassenen heel voorzichtig zijn maar dat vooral jongeren de regels nogal eens aan hun laars lappen. Door de maatregel aan te scherpen zullen zij hopelijk wat voorzichtiger worden. Verder zijn de stranden en terrassen in toeristencentra er nu in veel gevallen zo leeg dat je in Spanje minder gevaar lijkt te lopen dan in Zandvoort of een Amsterdams park op een zonnige, warme dag.

Toeristen in de regio hoeven zich op dit moment geen zorgen te maken om de veiligheidssituatie. Ook is er geen negatief reisadvies voor de Noord-Spaanse regio, met uitzondering van de code oranje voor de streek El Segrià.

Mondkapjes zijn in Spanje overal verkrijgbaar, ook gewoon bij de supermarkt.

Dit artikel werd geplaatst in juli 2020, houdt voor de actuele situatie espanje.nl en de site van de Nederlandse en Spaanse overheid in de gaten.