Vrouw met mondkapje

Nadat gisteren de lockdown werd afgekondigd voor de streek El Segrià in de Catalaanse provincie Lérida, is vandaag een gebied aan de andere kant van Spanje aan de buurt: A Mariña in Galicië gaat ook weer op slot vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen. 

Dit artikel werd geplaatst in juli 2020. Kijk voor de actuele situatie op espanje.nl/home of raadpleeg de website van de Nederlandse en Spaanse overheid.

Vooralsnog handhaaft de Nederlandse regering het huidige reisadvies voor Spanje en kunnen toeristen gewoon naar het land toe. België heeft het reisadvies inmiddels wel aangepast. Mensen die met het vliegtuig vanuit Catalonië naar België reizen, moeten volgens Vlaamse nieuwssites een speciaal document invullen waarin onder andere wordt gevraagd naar de verblijfplaats van de afgelopen weken, het stoelnummer in het vliegtuig en andere zaken.

Niet-toeristisch gebied

De besmettingshaard in Catalonië is in een niet-toeristisch gebied. Er zouden hier acht uitbraken zijn gelokaliseerd en het aantal gevallen nam toe van 167 naar 325 in een week tijd. Het gaat om een gebied met een bevolkingsaantal van 210.000 mensen. A Mariña in Galicië ligt aan de kust en is wel toeristischer, hoewel het geen belangrijke toeristische bestemming is. Hier werden in een gebied waar 70.000 mensen wonen 85 personen positief getest. De lockdown houdt in dat mensen niet van en naar deze twee gebieden kunnen reizen en de mensen die er wonen of verblijven, moeten zo veel mogelijk binnen blijven.