Geld verdienen onder de zonAls mensen naar Spanje verhuizen is een van de eerste vragen die ze ons stellen hoe het zit met de belastingen. Dat is vaak knap ingewikkeld. Maar met de nieuwe online belastingvergelijker ben je daar zo achter. Papieren bij de hand en invullen maar!

Er zijn veel factoren die bepalen of je als inwoner van Spanje wordt gezien, en daar dus belastingplichtig bent: Waar staat je huis? Waar speelt je sociale en economische leven zich af en waar verblijf je daadwerkelijk het meest? De antwoorden op die vragen bepalen gezamenlijk waar je voor de fiscus woont. Die vraag is natuurlijk van belang omdat je wilt voorkomen dat je in financiële problemen komt, bijvoorbeeld doordat zowel Nederland als Spanje vindt dat je fiscaal in hun land woont en daar belasting moet betalen. Maar de vraag is ook belangrijk omdat het financieel gunstiger kan zijn om in Spanje te wonen omdat je er misschien wel minder belasting hoeft te betalen.

Lees meer: Declareren in Spanje: waar moet een factuur aan voldoen?

Het is lastig om even snel vast te stellen waar je beter uit bent. Het hangt namelijk van je situatie af. Op zichzelf is Spanje geen belastingparadijs. De algemene progressieve tarieven lopen bijvoorbeeld van 19-45%, en zijn dus iets lager dan in Nederland maar het zijn ook weer geen enorme verschillen. Maar dan nog moeten bij een werkelijke belastingvergelijking tussen Nederland en Spanje alle factoren worden meegenomen, onder meer je persoonlijke omstandigheden en je gezinssamenstelling. Lastig te bepalen dus! Maar niet met de nieuwe online belastingvergelijker Compare Tax. Op deze website kan iedereen zijn persoonlijke inkomensgegevens en andere relevante informatie invoeren. Vervolgens kan een aantal landen worden geselecteerd, waaronder Nederland en Spanje.

Lees meer: Inkomsten belasting voor niet-residenten in Spanje

Het programma rekent uit hoeveel de belasting in de gekozen landen bedraagt en laat met een landenrapport weten wat de uitkomst is voor jouw persoonlijke situatie. Het programma houdt overigens alleen rekening met de belastingen, en niet met de sociale zekerheid en de heffing van premies. Alles verloopt online en het landenrapport wordt per e-mail toegestuurd. Hoewel de website in het Engels is, is het belangrijk om te weten dat het om een Nederlands programma gaat. Er wordt heel zorgvuldig met persoonlijke gegevens omgegaan en uiteindelijk worden die gegevens ook gewoon weer gewist. Als met de berekening duidelijk wordt dat Spanje veel voordeliger is, dan kan dat de aanleiding zijn om toch een verhuizing naar Spanje in gang te zetten: geld overhouden door in de Spaanse zon te zitten, wie wil dat nu niet?

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (nummer 2, jaargang 2018) en de informatie kan achterhaald zijn. Thomas Vermeulen schrijft sinds 2013 in iedere editie over de fiscale aspecten van wonen en werken in Spanje. Je kunt alle edities hier bestellen, of neem hier een abonnement op ESPANJE! zodat je altijd op de hoogte blijft van de fiscale regels in Spanje.

 

Thomas Vermeulen
Actal fiscalisten
Raadhuisstraat 63
4701 PM ROOSENDAAL
www.actal.com
thomas@actal.com
tel: +31 6 86830978