Rond de kerstperiode kun je er in Spanje niet omheen: belénes, kerststallen. In de grootste steden en kleinste dorpen verschijnen deze in het straatbeeld. Soms heel klein, andere keren enorm – inclusief levende dieren of zelfs mensen. Ook bij veel mensen thuis tref je een belén aan. Wist je dit al over de Spaanse kerststal?

1. Andere benamingen

Behalve belén, worden er in het Spaans ook andere woorden gebruikt voor de kerststal. Pesebre (kribbe) is ook gebruikelijk, net als portal (portaal) of nacimiento (geboorte). Het woord belén is te herleiden naar de stad Belén, oftewel Betlehem. Wist je trouwens dat dit – belén – ook een veel voorkomende meisjesnaam is in Spanje?

Lees ook: 10 x de leukste Spaanse kersttradities

2. Iedere stad een kerststal

kerststal barcelona 2017

Wie in december of begin januari in Spanje is en een kerststal wil bekijken, hoeft niet lang te zoeken. In alle steden en dorpen is er een te vinden, vaak op of nabij het Plaza Mayor. De meeste gemeentes kiezen voor een klassieke belén, maar er wordt ook geëxperimenteerd met alternatievere kerststallen. Bovenstaande foto maakten we in Barcelona.

3. De caganer

caganer
In Catalonië tref je in de belén niet alleen bijbelse figuren aan, maar vaak ook een caganer. Zo’n poepend figuurtje (vandaar de naam ‘kakker’) is in honderden soorten te verkrijgen op kerstmarkten en in souvenirwinkels. De klassieke caganer draagt Catalaanse kleding, maar zeker net zo populair zijn de kakkers die beroemdheden of Spaanse politici uitbeelden. Caganers zouden zorgen voor geluk en welvaart in het nieuwe jaar.

4. Kerststal van zand

kerststal zand Gran Canaria

In Las Palmas, op Gran Canaria, is de kerststal van zand een bezoek waard. Dit jaar werd de zandkerststal voor de vijftiende keer opgebouwd.

 

5. Tot Driekoningen

In Nederlandse huishoudens worden de kerstboom en kerststal vaak opgeruimd nog voordat het kerstdiner van Tweede Kerstdag goed en wel achter de kiezen is. Maar traditioneel zou de belén moeten blijven staan tot in ieder geval 6 januari, Driekoningen.

Lees ook: Driekoningen op z’n Spaans – Reyes Magos

6. Zeven eeuwen

Kenners schatten dat de traditie van de kerststal al zeven eeuwen bestaat in Spanje.

7. Kerststallenmuseum

De kerststal is zo verweven in de Spaanse (kerst)cultuur dat er zelfs een aantal kerststallenmusea in Spanje zijn. In Alicante-stad vind je heel veel kerststallen uit verschillende delen van de wereld en in Torrevieja kun je de kleinste handgemaakte belén ter wereld bekijken.

8. Grootste kerststal ter wereld

In Alicante is dit jaar de grootste kerststal ter wereld te vinden met figuren tot wel achttien meter! De kerststal leverde de stad een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Lees ook: 10 magische kerstmarkten in Spanje