Kerstmarkt Madrid Plaza Mayor

In Spanje zijn ondanks de coronapandemie dit jaar in de meeste steden weer gezellige kerstmarkten te vinden, natuurlijk met de nodige maatregelen. Je kunt hier doorgaans heerlijke lekkernijen, kerstversiering en veel meer kerst-gerelateerde producten vinden. 

Barcelona

Een van de leukste kerstmarkten in Spanje bevindt zich voor de kathedraal van Barcelona, de Fira de Santa Llúcia. Deze markt wordt hier gehouden sinds 1786 en is daarmee een van de oudste tradities in Barcelona. De kerstmarkt vindt dit jaar plaats van 27 november tot 23 december. Vanwege corona is het dit jaar een beetje anders. Er komen twee aangegeven in- en uitgangen, met controle over capaciteit, het dragen van een mondmasker is verplicht en verspreid staan er handgels. Maar traditiegetrouw staat de markt ook vol groen, de geuren van het bos, kerstbomen, kerststallen, kerstsnoepgoed, figuren en alles wat ons naar de nostalgie van Kerstmis voert. De kerstmarkt is op maandag t/m donderdag van 11:00 tot 20:30 uur en van vrijdag tot zondag van 10:00 tot 21:30 uur.

Lees meer: Annebeth tipt: kerst in Barcelona

Madrid

In de hoofdstad zijn er vele kerstmarkten te vinden, maar er is er maar één die overal bovenuit springt en dat is de kerstmarkt op Plaza Mayor. Deze markt vindt dit jaar plaats vanaf eind november tot eind december (27 november t/m 31 december). De kerstmarkt bestaat dit jaar uit iets minder kraampjes dan voorgaande jaren, en ze staan iets verder uit elkaar. Maar je mag nog steeds gratis naar binnen en het is wordt nog altijd even gezellig! Je vindt er kerstbomen, kerststallen, kerstversiering, kurk, mos, speelgoed en vele andere kerst-gerelateerde items. De markt opent elke dag om 10:30. Van maandag t/m donderdag eindigt de markt om 21:00 en op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen om 22:00.

Lees meer: 10x zien en doen in Madrid

Bilbao

In Bilbao vind je een traditionele kerstmarkt met ongeveer 40 kraampjes. De kerstmarkt wordt gehouden in het midden van de stad, over de Muelle de Ripa, de boulevard langs de rivier die door Bilbao stroomt. Je vindt er houten kraampjes in de vorm van blokhutjes waar je ambachtelijke producten en lekkernijen uit de Baskische keuken kunt proeven, maar ook speelgoed en kerstitems kopen. Ze zijn geopend van 11:30 tot 14:00 en van 17:30 tot 21:00. Meestal opent de markt de eerste week van december en sluit deze begin januari. Op 21 december wordt in de stad Sint-Thomas gevierd en is het extra druk op de markt.

Lees meer: 7x het beste van Bilbao

Sevilla

De kerstmarkt van Sevilla vindt dit jaar plaats op het plein voor het stadhuis, Plaza Nueva, op een steenworp afstand van de kathedraal en de Giralda. Behalve de kerstsfeer is de markt ook gewijd aan de typische ambachten van Sevilla. Plaza Nueva wordt gevuld met ongeveer 80 houten stands waar lokale ambachtslieden keramiek, sieraden, leer, glas, houten speelgoed, kleding en andere Andalusische producten verkopen. De markt opent van 15 december tot 5 januari elke dag van 11.00 tot 15.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. Op 25 december en 1 januari is de markt gesloten, evenals op de middagen van 24 en 31 december.

Lees meer: 10x zien en doen in Sevilla

Santander

Op het Plaza de las Farolas in Santander wordt een kerstmarkt met 48 kramen gehouden met kerstdecoratie, lekkernijen, en veel meer kerst-gerelateerde producten. Deze kerstmarkt vindt plaats van 4 december 2020 tot 6 januari 2021. 

Lees meer: Tien originele kerstkado’s met een Spaans tintje

Valencia

Valencia heeft vele kerstmarkten, maar vanwege corona is het dit jaar anders georganiseerd dan voorgaande jaren. De kerstmarkt vindt dit jaar plaats op de Plaza del Ayuntamiento de Valencia, omdat er op deze locatie beter gehouden kan worden aan alle COVID-19 maatregelen. De markt bestaat uit 28 stands vol ambachtelijke producten. Daarnaast is er ook veel sfeervolle kerstverlichting en een prachtige carrousel. Dit jaar is er helaas geen ijsbaan. De markt, georganiseerd door de Associació d’Artesans Valencians, vindt plaats vanaf het laatste weekend van november 2020 tot 8 januari 2021 van 10.00 uur tot 14.00 uur, en 16:00 tot 21:00.

Lees meer: 10 beste tips voor in Valencia

Zaragoza

Met kerst wordt het Plaza del Pilar in Zaragoza omgetoverd tot een authentiek dorp waar je kunt schaatsen op de schaatsbaan, een kerststal met meer dan 50 figuren kunt bezoeken en ook zijn er meer dan 40 kramen waar je ambachten, sieraden, speelgoed, kleding en decoratie kunt kopen. De data voor deze kerstmarkt zijn vanwege corona nog niet bekend, maar de kerstmarkt duurt meestal van de eerste week van december tot 1 januari.

Lees meer: De beste hotels in Zaragoza

Santiago de Compostela

In de Carreira dos Condes bevindt zich de Mercado de Nadal van Santiago de Compostela. Deze kerstmark staat vol kerstsnoepgoed, handwerk, poppen en meer kerst-gerelateerde producten. Ook is er een ‘creatieve ruimte’: hier worden workshops voor jong en oud georganiseerd. De kerstmarkt, die zal bestaan uit 30 kramen, wordt gehouden van 3 december tot 5 januari in de straat Carreira do Conde en, nieuw dit jaar, van 26 december tot 5 januari ook in de Área Central!

Meer informatie: www.santiagoturismo.com

Granada

In het hart van Granada en dicht bij de kathedraal op het Plaza de Bib-Rambla en rond de Fuente de las Batallas, wordt de kerstmarkt van Granada geïnstalleerd. Je vindt hier zo’n 70 kraampjes en die verkopen grotendeels snoep en kerstversiering. Ook worden er workshops gegeven. Er is geen exacte datum, maar de gemeente heeft toestemming gegeven ook dit jaar de kerstmarkt weer te organiseren. De markt zal er weer zijn van begin december tot begin januari.

Lees meer: Granada, erfenis van de Moren