Kerstmarkt Madrid Plaza Mayor

Spanje is magisch tijdens de kerstperiode. Overal pakken steden uit met mooie kerstverlichting, in Alicante vind je de grootste kerststal ter wereld en bovendien zijn er overal gezellige kersmarkten. Je kunt hier doorgaans heerlijke lekkernijen, kerstversiering en veel meer kerst-gerelateerde producten vinden. Sommige van die markten bestaan al langer dan 250 jaar.

Barcelona

Een van de leukste kerstmarkten in Spanje bevindt zich voor de kathedraal van Barcelona, de Fira de Santa Llúcia. Deze markt wordt hier gehouden sinds 1786 en is daarmee een van de oudste tradities in Barcelona. De kerstmarkt vindt dit jaar plaats van 2 november tot 23 december. Traditiegetrouw staat de markt vol groen, de geuren van het bos, kerstbomen, kerststallen, kerstsnoepgoed, figuren en alles wat ons naar de nostalgie van Kerstmis voert. De kerstmarkt is op maandag t/m donderdag van 11:00 tot 20:30 uur en van vrijdag tot zondag van 10:00 tot 21:30 uur. Hier vind je meer informatie.

Lees meer: Annebeth tipt: kerst in Barcelona

Madrid

In de hoofdstad zijn er vele kerstmarkten te vinden, maar er is er maar één die overal bovenuit springt en dat is de kerstmarkt op Plaza Mayor. Deze markt vindt dit jaar plaats vanaf eind november tot eind december (26 november t/m 31 december).  Je vindt er kerstbomen, kerststallen, kerstversiering, kurk, mos, speelgoed en vele andere kerst-gerelateerde items. De markt opent elke dag om 10:00. Van maandag t/m donderdag eindigt de markt om 21:00 en op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen om 22:00. Hier vind je meer informatie.

 

Lees meer: 10x zien en doen in Madrid

 

Sevilla

La feria del Belén de Sevilla vindt dit jaar weer plaats voor het Archivo de Indios. Behalve de kerstsfeer is de markt ook gewijd aan de typische ambachten van Sevilla. Plaza Nueva wordt gevuld met ongeveer 80 houten stands waar lokale ambachtslieden keramiek, sieraden, leer, glas, houten speelgoed, kleding en andere Andalusische producten verkopen. De markt is open van begin november tot en met 23 december  elke werkdag van 10.30 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur.  Op feestdagen en in het weekend zijn de openingstijden 11:00 tot 15:00 uur en 16:30 tot 21:30 uur. Hier vind je meer informatie.

Lees meer: 10x zien en doen in Sevilla

Santander

In de Jardines de Pereda Santander wordt een kerstmarkt  gehouden met kerstdecoratie, lekkernijen, en veel meer kerst-gerelateerde producten. Deze kerstmarkt vindt plaats van 3 december tot 8 januari en is open van 10 uur in de ochtend tot 10 uur ’s avonds.

Valencia

In Valencia kun je verschillende kerstmarkten bezoeken. Ga voor mooi handwerk naar de Feria de Artesanía (de Ambachtelijke Markt) die van eind november tot 8 of 9 januari op  Plaza del Ayuntamiento (Raadhuisplein) wordt gehouden (van 10.30 tot 14.00 en van 16.30 tot 21.00, behalve op 31 december, dan is deze alleen ‘s ochtends open; op 5 januari is de markt open tot middernacht). En op de Mercadillo de Colón (de Colón Markt) vind je ook van alles: van lokale lekkernijen tot en met aardewerk, sieraden, houten speelgoed of lederwaren (van 13 december tot 5 januari). Gelukkig is de kerstmarkt in de  Stad de Kunsten en Wetenschappen  er dit jaar ook weer. Je vind er niet alleen mooie kerstcadeaus maar ook  foodtrucks en traditionele ambachtslieden, zoals een gitaarbouwer, glasblazer en pottenbakker. Je kunt hier ook na Oud en Nieuw nog volop de kerstsfeer proeven want de populaire markt Mercado de Reyes keert van 3 tot 6 januari terug naar de omgeving van de Mercado del Cabanyal. Open van 10 21 uur. Informatie over alle kersmarkten in Valencia vind je hier

Lees meer: 10 beste tips voor in Valencia

Zaragoza

Met kerst wordt het Plaza del Pilar in Zaragoza  – het grootste autovrije plein van Europa – omgetoverd tot een groot kerstspektakel met een kerststal op ware grootte. Ook zijn er meer kramen waar je sieraden, speelgoed, kleding en decoratie kunt kopen. Deze kerstmarkt duurt meestal van de eerste week van december tot  de eerste week van januari. Hier vind je meer informatie.

Lees meer: De beste hotels in Zaragoza

Santiago de Compostela

In de Carreira dos Condes bevindt zich de Mercado de Nadal van Santiago de Compostela. Deze kerstmarkt staat vol kerstsnoepgoed, handwerk, poppen en meer kerst-gerelateerde producten. Ook is er een ‘creatieve ruimte’: hier worden workshops voor jong en oud georganiseerd. De kerstmarkt, die zal bestaan uit 30 kramen, wordt gehouden van 2 december tot 5 januari in de straat Carreira do Conde. De openingstijden zijn van 12.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 21.30 uur. Op 31 december alleen van 12.00 tot 14.00 uur en op 24 en 25 december en 1 januari gesloten.

Meer informatie: www.santiagoturismo.com

Granada

In het hart van Granada en dicht bij de kathedraal op het Plaza de Bib-Rambla en rond de Fuente de las Batallas, wordt de kerstmarkt van Granada geïnstalleerd. Je vindt hier gewoonlijk zo’n 70 kraampjes en die verkopen grotendeels snoep en kerstversiering. Ook worden er workshops gegeven. De markt wordt gehouden van eind november tot 6 januari.

 

Lees meer: Granada, erfenis van de Moren