UIt eten in spanje

Of je nu al jaren in Spanje woont of of er voor drie weken op vakantie bent, de Spaanse eetcultuur is heel anders dan de onze. Houd rekening met de volgende zaken.

Etenstijd

De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open. Dus als je graag vroeg aan tafel zou willen (18.00-20.00 uur), kan dit zijn moeilijk zijn, tenzij je in het centrum bent van een van de grote steden zoals Madrid, waar de keuken van sommige restaurants wel gewoon de hele dag open is.

Dagmenu

Krijtbord met het menu van de dag in Spanje

In Spanje wordt de lunch beschouwd als belangrijkste maaltijd van de dag en is het diner vaak iets kleiner. Tussen de middag kun je vaak een menu del día (dagmenu) bestellen, vaak uitgeschreven op krijtborden tijdens de lunch. Voor een vaste prijs geniet je van een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie, een drankje en brood. De prijzen variëren van €9 tot ongeveer €15, afhankelijk locatie en het restaurant.

Waar zijn de groenten?

In Spanje is een flinke portie groenten bij een vis- of vleesgerecht vrij ongebruikelijk. Afgezien van een paar pimientos de padrón (kleine groene paprika’s gekookt in olie) of een salade (ijsbergsla, tomaat, ui en tonijn), vind je meestal maar weinig verduras op je bord. Wil je toch aan je dagelijkse portie komen? Bestel dan gazpacho (bij warm weer) of een lekker stoofpotje waar vaak veel groenten en peulvruchten in zitten (lekker als het wat frisser is). Ook escalivada is een aanrader.

Lees ook: tien lekkere vegetarische tapas

Tapas zijn om te delen

Het lijkt misschien een inkopper, maar wij hebben wel eens vier mensen in een tapasrestaurant ieder een portie patatas bravas zien bestellen, dus voor de zekerheid: tapas deel je met je tafelgenoten. Je bestelt verschillende hapjes en kunt ze zo allemaal proberen.

Buiten eten

Mensen die buiten op een terrasje in Spanje zitten

Een van de voordelen van het leven in Spanje is ongetwijfeld het klimaat en het genot om in de zon te kunnen eten, zelfs in maart of oktober. Maar let op: als je besluit op het terras te gaan zitten, moet je er rekening mee houden dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht, ook al wordt dat niet altijd duidelijk aangegeven.

Lees ook: 12 tips voor op een Spaans terras

Drankjes na het avondeten

Uiteten gaan in Spanje is een sociale ervaring en het is heel gewoon dat een lunch een paar uur duurt, zeker in het weekend. Nadat de lunch is afgelopen, is het gebruikelijk om een chupito te bestellen. Een ‘shotje’. In veel restaurants krijg je deze gratis aangeboden, vooral de meer traditionele Spaanse restaurants. Na het diner is het tijd om een paar copas te bestellen, zoals gin-tonic of rum-cola.

Fooi geven of niet?

In tegenstelling tot andere culturen is fooi geven niet iets dat hier verplicht is of verwacht wordt, hoewel personeel in de meer toeristische gebieden wel gewend is om fooi te ontvangen. Als je het gevoel hebt dat je iets wilt geven en het personeel was vriendelijk en efficiënt, dan is een handvol kleingeld vaak genoeg.

Servetten op de grond gooien

Vooral in traditionele bars waar krukken aan de bar worden geplaatst of als er veel ruimte is om te staan, zul je servetten of papiertjes op de vloer spotten. Heel normaal! Dit is meestal een teken dat mensen hier gezellig tapas eten of een drankje nuttigen met elkaar.

Lees ook: Recept: Spaanse tortilla

Genieten van gratis tapas

twee champagne glasen met een schaaltje olijven

Spanje staat bekend om de gratis tapashapjes die je op veel plekken krijgt, wanneer je een drankje bestelt. Dit kunnen olijven of chips zijn, maar dit kan ook gaan om een portie tortilla of een een bordje vlees of vis met brood.

Tip: bestel altijd eerst je drankjes. Vaak krijg je een hapje van het huis en op sommige plekken is dit best een flinke hap. Door alleen drank te bestellen, kun je daarna je keuze nog aanpassen. Bovendien krijg je soms juist geen hapje van het huis meer, als je al een hele bestelling hebt gedaan.

 

Wil je meer leuke en handige Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Neem dan een abonnement op ESPANJE! Magazine

Jouw voordelen zijn dan:

  • Meer dan 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Je betaalt slechts €19,95 voor vier edities
  • Dat is dus vier voor de prijs van drie
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Zo geregeld via deze link

bestellen

Meteen online verder lezen

Tips om een vakantie in Spanje te zoeken en boeken

Twaalf tips voor op een Spaans terras