Dolor y Gloria, de autobiografische film van de Spaanse meestercineast Pedro Almodóvar gaat op 19 september in première in Nederland. Antonio Banderas kruipt in de huid van de regisseur. Penélope Cruz speelt zijn moeder. ESPANJE! organiseert op woensdagavond 18 september een feestelijke première in Pathé Tuschinksi voor de lezers van ESPANJE! in samenwerking met Cinéart. En daar wil je bij zijn!

Een dag voor de officiële lancering ontvangen we je graag in Pathé Tuschinski in Amsterdam met een Spaanse cocktail en Spaanse muziek. Ook maak je kans op het winnen van mooie prijzen en na afloop krijg je een goedgevulde Spaanse goodiebag. Wil je erbij zijn mét korting? Iedereen die een abonnement heeft op ESPANJE! ontvangt begin september per mail een speciale kortingvoucher voor de feestelijke première. Bestel je tickets alvast via pathe.nl, kies voor de optie met 20% korting (€12 i.p.v. €15) en neem als je komt je uitgeprinte tickets én de uitgeprinte voucher mee. Heb je geen abonnement, ben je uiteraard ook welkom. Je betaalt dan €15 voor je entreekaartje. 

Banderas in levende lijve

Vorig jaar, bij de ESPANJE!-publiekspremière van Todos lo Saben, zat Tuschinksi tot de nok toe vol. Dus wees er snel bij als je een mooi plekje wilt bemachtigen in de zaal. Helemaal omdat je dan kans maakt om Antonio Banderas in levenden lijve te zien. Hij is vanwege zijn Nederlandse partner regelmatig in Amsterdam en we hebben hem én regisseur Pedro Almodóvar uitgenodigd. Nu maar duimen dat ze erbij kunnen zijn.

De rol in Dolor y Gloria is voor Banderas de kroon op zijn werk. ‘De maanden waarin we Dolor y Gloria draaiden, waren waarschijnlijk de gelukkigste van mijn leven. En dat kan niemand me afnemen,’ zo reageerde de acteur geëmotioneerd op een persconferentie in Cannes waar hij de prijs voor beste acteur won voor zijn rol in deze film.

Dolor y Gloria vertelt het verhaal van Almodóvars alter ego Salvador Mallo die de balans opmaakt van zijn turbulente leven. Vooral de scènes over zijn jeugd maken grote indruk. Zijn moeder (een mooie rol van Penélope Cruz) doet haar uiterste best om de armoede waarin ze leven te verzachten voor de regisseur in de dop. Deze jeugdscènes zijn opgenomen bij de grotten van Paterna, in de buurt van Valencia, die inmiddels ook als toeristische attractie te bezoeken zijn. Maar hij neemt ons ook mee naar de jaren tachtig en negentig, de tijd van seks en drugs in Madrid, waarin hij zijn grootste successen boekte.

Lees ook: de beste films met Penelope Cruz

Magnum opus

Antonio Banderas overtreft zichzelf in zijn rol als Salvador Mallo. Hij slaagt erin om een echte kopie te worden van zijn leermeester Almodóvar: dezelfde gebaren, blikken en tics. Hij maakt de angsten en verslavingen die de regisseur kende tastbaar maar ook de vrijheid die Spanje, en vooral Madrid, overspoelde in de jaren tachtig nadat er een eind was gekomen aan de dictatuur van Franco. Het zal moeilijk worden voor Almodóvar om zichzelf na dit magnum opus nog te overtreffen. Maar misschien wil hij dat ook wel niet meer. Een film die je móet zien als je van Spanje en de Spaanse film houdt. We hopen je te zien op 18 september!

Lees ook: de beste films van Almodóvar

 

Feestelijke première in Pathé Tuschinski

Op woensdagavond 18 september is de feestelijke première van Dolor y Gloria in Pathé Tuschinski in Amsterdam. ESPANJE! heet je samen met distributeur Cineárt van harte welkom om daar bij te zijn! We hebben een paar leuke verrassingen voor je in petto…  Abonnees van ESPANJE! krijgen €3 korting. Bestel je tickets nu alvast via pathe.nl, kies voor de optie met 20% korting (€12 i.p.v. €15) en neem als je komt je uitgeprinte tickets én uitgeprinte voucher mee, die je begin september per mail krijg toegestuurd.