Als wij met ESPANJE! op de Emigratiebeurs staan komen er soms mensen naar ons toe met de woorden ‘ik wil weg, zo snel mogelijk.’ Als je even doorvraagt vertellen ze dat het niet uitmaakt waarheen, Noorwegen, Zuid-Afrika, Hongarije of Spanje. We nodigen ze dan uit om ook naar onze lezing te komen, om hun keuze beter te bepalen. Op 6 en 7 april zat het bomvol bij die lezingen. De avonturen van de familie Jelies van het tv-programma Een Huis vol Emigreert lijkt mensen aan te spreken. Voor iedereen die niet meer in de zaal kon en iedereen die het nog een keer wil teruglezen, een korte samenvatting van de lezingen van ESPANJE! hoofdredacteur Marjan Terpstra en van ESPANJE-columnist en makelaar Marleen De Vijt van Azull.

ESPANJE!-hoofdredacteur Marjan Terpstra begint met de vraag wie wil emigreren. Meteen gaat meer dan de helft van de handen omhoog. Als ze de familie Jelies noemt begint iedereen te glimlachen. Een finca met je eigen land eromheen en zwembad voor het hele gezin, wie wil dat nou niet. Het klinkt idyllisch. Maar dat is het niet altijd. KRO-NCRV filmde grotendeels in de zomer en zelfs tijdens de zomervakantie. De familie heeft geld want het eigen huis in Nederland is goed verkocht en daarnaast heeft pa Jelies twee rechterhanden en is hij gezegend 😇 😁 met een buitengewoon optimisme en doorzettingsvermogen. 

Emigratiebeurs 2024

Een lange rij voor onze lezingen over emigreren naar Spanje

Leer Spanje goed kennen in alle seizoenen

Belangrijk is dat je niet over nacht ijs gaat. Terpstra: ‘Het is essentieel dat je Spanje eerst een beetje leert kennen en het land in de verschillende seizoenen bezoekt. Ik heb zelf vorig jaar een appartement gekocht na een zoektocht van anderhalf jaar. In die tijd ontdekte ik dat de plek die ik aanvankelijk op het oog had in de lente heerlijk was, maar in de zomer snikheet en in de winter koud. Bedenk dat de zon in de winter veel eerder weg is dan in Nederland als je in bergachtig gebied zit. Dus leer het gebied waar je wilt kopen eerst goed kennen in alle seizoenen. De tips van mensen die je zijn voorgegaan en over wie we schrijven in ons magazine kunnen daarbij helpen, zoals Nederlandse en Vlaamse B&B-eigenaren. Zij weten hoe het klimaat is in alle seizoenen, zij kennen net als wij kleine Nederlandse of Engelse makelaars die in de buurt zitten en mooie finca’s of dorpshuisjes verkopen. Door een tocht langs Nederlandse B&B’s te maken die wij tippen in ESPANJE! krijg je een schat aan informatie. Maar in ESPANJE! vind je ook tips van ondernemers die iets hebben opgebouwd in Spanje, zoals de jonge Nederlander Wouter Draijer, die begin 2024 50 miljoen kreeg va  Leonardo DiCaprio om zijn zonnepanelenbedrijf verder uit te rollen. Hij vertelt zijn verhaal in editie 2 2023 die je hier kunt nabestellen.

Werk zoeken in Spanje

Veel mensen informeerden op de Emigratiebeurs of we werk wisten in Spanje. Het antwoord daarop is simpelweg nee. Je moet net als pa Jelies twee rechterhanden hebben of een beroep dat je online kunt doen zodat je voor een Nederlandse baas kunt blijven werken. Zelf iets opzetten en ontwikkelen zoals Wouter is natuurlijk ook altijd een optie. De Spaanse lonen liggen namelijk veel lager en de Spaanse werktijden zijn ook anders. Kinderen hebben bovendien heel lange vakanties, dus dan is het handig als je een baan hebt waarbij je het huis niet uit hoeft of je tijd zelf kunt indelen. Veel kinderen zijn vrij van de laatste week van juni tot de tweede week van september in Spanje. Als je dan geen familie en vrienden in de buurt hebt voor de opvang, heb je een probleem.

Heb je emigratieplannen en wil je meer tips?  Lees dan ook het inspirerende en informatieve magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

 

Is Spaans leren echt nuttig?

Voor veel emigranten in spe begint het grote avontuur met het leren van de taal. Spanjaarden waarderen het erg als je al wat Spaans spreekt. En de meeste Spanjaarden spreken niet of nauwelijks Engels, dus je hebt het ook wel echt nodig. Maar vergeet niet dat in veel delen van Spanje een andere taal de spreektaal is. In Catalonië (Costa Brava) spreken ze Catalaans en in de regio Valencia en daarmee in grote delen van de Costa Blanca is Valenciaans de taal die je bij de kassa van de supermarkt hoort. In Baskenland en het noorden van Navarra zul je veel Baskisch om je heen horen. En geloof ons, daar kun je met je kennis van het Spaans werkelijk geen touw aan vast knopen.

Tip: Lees ook deze Woordenlijst Huis kopen in Spanje

Redenen om naar Spanje te verhuizen

In onze lezing gaan we ook in  p de redenen waarom mensen voor Spanje kiezen. Dat is o.a.

  1. Het lekkere weer
  2. Meer huis voor minder geld
  3. Het leven is er goedkoper
  4. Het gezonde buitenleven: Spanjaarden worden ouder
  5. Met telewerken is het steeds makkelijker
  6. Het leven is er duurzamer: langste HSL-netwerk van Europa

 

Let bij je huis dus niet alleen op het klimaat in alle seizoenen en de stand van de zon, maar kijk ook hoe de verbindingen zijn. De hogesnelheidslijn brengt je nu in minder dan twee uur van Valencia in Madrid. Als je in de buurt van een station woont ligt heel Spanje aan je voeten. De redactieleden van ESPANJE! kennen het land goed en schrijven ook over regio’s waar de Spanjemakelaars in Nederland niet zitten maar waar je wel heel veel huis en grond krijgt voor je geld: Aragón, Navarra, Extremadura en het binnenland van Valencia en Catalonië bijvoorbeeld. Door de verhalen in ESPANJE te lezen krijg je inspiratie en tips om jouw nieuwe droomhuis te vinden op een unieke plek in Spanje voor relatief weinig geld. En met de HSL in de buurt zit je in een mum van tijd op het strand. Daarbij kunnen ook de fiscale tips helpen die je in ESPANJE! vindt. Ze zijn ook terug te lezen in ons digitale archief met meer dan 3000 pagina’s Spanjeinformatie uit alles edities vanaf 2016. Dit archief is uitsluitend toegankelijk is voor abonnees van ESPANJE!

De huizenprijzen in alle Spaanse provincies

Ook ESPANJE-columnist Marleen De Vijt van Azull benadrukt in haar lezing dat het belangrijk is dat je eerst uitzoekt waar je je thuis voelt in Spanje maar ook wat je wensen zijn: een finca, een appartement, nieuwbouw of juist bestaand, aan zee of in het binnenland. Over het algemeen geldt dat verder van zee goedkoper is, uitzonderingen als Madrid daargelaten. De Spaanse hoofdstad heeft samen met de Balearen en Barcelona de hoogste vierkantemeterprijs. In. Alicante zit je iets boven het gemiddelde. Een overzicht van de prijzen zie je in de foto hieronder. Verder drukt Marleen aspirant-kopers op het hart dat je er niet bent met de koopprijs. Daar betaal je namelijk nog 11-15% belasting en kosten overheen. Daarnaast ben je al gauw enkele duizenden euro’s per jaar kwijt aan vaste lasten: onderhoud, water, elektra, gas, WiFi, verzekering, gemeentelijke lasten, etcetera. Als je dan je huis gevonden hebt is de vraag hoe je veilig koopt. Een goede advocaat inschakelen is daarbij essentieel. Meer tips van Marleen vind je in het online archief voor abonnees van ESPANJE! en op haar website.

huizenprijzen spanje