In Nederland kun je deze zomer overal Spaanse sferen proeven. Er zijn concerten, exposities, films en onze favoriete opera Carmen wordt eindelijk weer groots opgevoerd in Amsterdam. Dit is onze Spaanse zomeragenda 2022. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kan op gratis kaartjes voor films, concerten, exposities en de opera Carmen.

Zonsondergang bij Radio Kootwijk

Zonsondergang bij Radio Kootwijk waar 5 augustus het Spaanse Dianto Reed Quintet optreedt

1. Spaanse muziek op de Gelderse heide

Spaanser kan het bijna niet. Luisteren naar de muziek van Manuel De Falla en Astor Piazzolla op de mooiste plekken in de buitenlucht. In Gelderland kun je in augustus elk jaar twee weken lang genieten van muziek gespeeld door de beste jonge talenten van de Nederlandse conservatoria. En dat op bijzondere locaties door de hele provincie Gelderland. Dit jaar klinken er Spaanse klanken over de heide van het Dianto Reed Quintet, bestaande uit vijf jonge Clara solaSpaanse blazers die in Amsterdam wonen. Hoboïste María uit Madrid, saxofonist Ovidi uit Castellón, fagottist María uit Lugo, basklarinettist Erik Steven uit Ecuador en Valencia en klarinettist María Luisa uit Murcia brengen een spannend Spaans programma onder de titel A La Fresca. Het openingsconcert is op vrijdag 5 augustus bij ondergaande zon op de Veluwse heide bij Radio Kootwijk. De volgende dag kun je naar een lunchconcert op Landgoed De Wildenborch in Vorden, op 9 augustus staan ze in De Gigant in Apeldoorn, op 11 augustus in Theater De Leeuw in Arnhem en op 12 augustus in Theater Veluvine in Nunspeet. Het laatste concert op 14 augustus in Wijngaard de Plack in Groesbeek is inclusief een wijnproeverij. Voor meer informatie zie A La Fresca op de website van Muziekzomer Gelderland.

WINACTIE Wij mogen maar liefst 5 x 2 kaartjes weggeven voor A la fresca op een locatie naar keuze.* Maak kans door je voor 28 juli hier in te schrijven voor de ESPANJE!-nieuwsbrief.

2. Laat je meeslepen door Carmen

Dit is zo’n voorstelling die je gezien móet hebben als Spanjefan. De legendarische opera Carmen van Georges Bizet. Wie kan het wijsje van Toreador niet mee neuriën, al was het maar omdat je het altijd hoort als na een Formule I wedstrijd de champagne wordt ontkurkt. Maar natuurlijk ook vanwege het hartstochtelijke drama van de Andalusische gitana die met haar charmes de mannen om haar heen in het ongeluk stort. Nationale Opera & Ballet brengt nu een uitvoering met een enorme grote en spannende cast. De jonge Canadese dirigent Jordan de Souza maakt zijn debuut bij De Nationale Opera. De Franse tenor Stanislas de Barbeyrac kruipt in de huid van Don José en met de Amerikaanse J’Nai Bridges heeft Amsterdam een van de meest gevraagde Carmens van dit moment weten te strikken. Hier lees je meer over deze opera. Wij kijken er naar uit!

Carmen, 3 t/m 22 september Nationale Opera & Ballet, Amsterdam Kaarten  van €29-166 kun je hier bestellenWINACTIE Maak kans op twee kaartjes door je voor 28 juli in te schrijven voor de ESPANJE!-nieuwsbrief.

Carmen Nationale opera

3. Oefen je Spaans met Clara Sola

Vanaf 11 augustus draait de betoverende film Clara Sola in de bioscoop, het speelfilmdebuut van Nathalie Álvarez Mesén. Niet Spaans ditmaal, maar wel Spaans gesproken. We worden meegevoerd naar het Costaricaanse regenwoud, waar de veertigjarige Clara helemaal in haar element is met de natuur en de dieren om zich heen. Wanneer Clara het vriendje van haar tienernichtje María leert kennen, Santiago, verandert haar leven voorgoed. Santiago leert haar de wereld om zich heen begrijpen en langzaamaan komen er bij Clara allerlei gevoelens naar boven die ze nog niet kende. Een prachtige poëtische film waar je je Spaans weer een avondje mee kunt oefenen.

Clara Sola draait vanaf 11 augustus in diverse bioscopen in Nederland. WINACTIE Wij mogen 3 x 2 kaartjes weggeven op een locatie naar keuze. Maak kans door je voor 28 juli in te schrijven voor de ESPANJE!-nieuwsbrief.

4. Mallorca en Madrid in kunstenaarsdorp Bergen

In 1914 verbleef schilder Leo Gestel met zijn vriendin An Overtoom en het schilderspaar Else Berg en Mommie Schwarz vier maanden op Mallorca. De schilderijen die hij daar maakte zijn nu voor het eerst bijeengebracht door Museum Kranenburgh in Bergen, het kunstenaarsdorp waar Gestel jaren woonde. Gebiologeerd door het landschap maakt hij op Mallorca in hoog tempo een groot aantal schetsen en schilderijen. Daarna verblijft hij enige tijd in Madrid en schildert hij mooie Spaanse vrouwen en stierengevechten. Ook die werken zijn te zien op de expositie, net zoals enkele schilderijen van Else Berg en Mommie Schwarz.

Leo Gestel op Mallorca is t/m 18 september te zien in Museum Kranenburgh in Bergen

WINACTIE Wij mogen 3 x 2 kaartjes weggeven. Maak kans door je voor 28 juli in te schrijven voor de ESPANJE!-nieuwsbrief

Leo Gestel

5. Zomerconcerten van flamenco-zangeres Luna Zegers

ESPANJE!-muziekrecensent Luna Zegers  studeerde flamencozang in Barcelona en maakte voor corona het album Entre dos mundos. Deze zomer staat ze op de planken met een reprise van het programma waarin ze stukken van deze plaat vervlecht met reisverhalen over Nederland, de VS, India en Spanje. Ook vertelt ze hoe ze uiteindelijk terechtkwam in de Spaanse flamenco. In Lisse treedt ze op samen met een symfonieorkest. Verder kun je haar zien in o.a. Voorburg en Helmond Kijk voor de complete agenda op de site van Luna Zegers.

Luna Zegers

 

6. Op zoek naar je droomhuis

De zomer is dan net afgelopen maar zet ’m maar wel vast in je agenda. De Second Home Beurs, die van 30 september – 2 oktober gehouden wordt in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier kun je je droom werkelijkheid laten worden. Als lezer van ESPANJE! kun je bovendien gratis naar binnen. Je kunt bij onze stand terecht voor informatie over de diverse kusten en regio’s. Ook hebben we een gratis Second Home Onroerend Goed Brochure boordevol informatie en kun je oude edities van ESPANJE! inzien en met korting kopen. Verder zijn er tientallen Nederlandse en Vlaamse makelaars uit Spanje en fiscaal en juridisch experts aanwezig om je te helpen met al je vragen over deze belangrijke stap. GRATIS voor de lezers van ESPANJE! Regel hier je abonnement voor slechts €19,95

HEB JE EEN ABONNEMENT OP ESPANJE? Bestel dan hier je gratis tickets voor de Second Home Beurs t.w.v. €15

 

Droomhuisspanje

7. Een op-en-top Spaanse film

De ‘Twinpeaks van Extremadura’ wordt Destello Bravío genoemd in de internationale pers. Het is het debuut van filmregisseuse Ainhoa Rodríguez, die laat zien hoe verstikkend het leven van vrouwen op het Spaanse platteland kan zijn. Met haar beelden schetst ze een ruraal Spanje dat blijft hangen in tradities. Isa neemt op een cassetterecorder berichten voor zichzelf op, die ze later afspeelt. ‘Er zal een enorme lichtflits boven het dorp verschijnen, die alles zal veranderen,’ hoort ze zichzelf zeggen. ‘Het is geweldig. We zullen allemaal hoofdpijn krijgen, we zullen onze herinneringen verliezen en we zullen verdwijnen.’ Isa hoopt op verandering, en dat is niet verwonderlijk. Ze woont in een kleine gemeenschap waar nooit iets gebeurt. De jongeren vertrekken allemaal. Voor degenen die achterblijven, lijkt de tijd stil te staan. Cita’s hoop is op iets anders gevestigd. Ze verlaat haar man en zwerft door het stadje. Dit drama lijkt op een documentaire, maar haalt ook inspiratie uit het surrealisme en magisch realisme. Met behulp van niet-professionele acteurs, een opvallende, ontwrichtende elektronische soundtrack en suggestief camerawerk bewijst Destello Bravío dat zelfs het alledaagse uitzonderlijk kan zijn. Op-en-top Spaans!

Destello Bravío draait vanaf 18 augustus in de bioscoop

WINACTIE Wij mogen 3 x 2 kaartjes weggeven voor deze film in EYE in Amsterdam. Maak kans door je voor 28 juli in te schrijven voor de ESPANJE!-nieuwsbrief

Destello bravío

8 Onbekend bijbels werk van Salvador Dalí

Heel bijzonder zijn de werken van de Spaanse schilder Salvador Dalí die deze zomer in Museum Krona in het Brabantse Uden te zien zijn. Het kloostermuseum toont de complete serie van 105 afbeeldingen die Dalí maakte van verhalen uit de Bijbel. Het zijn door Dalí met de hand gesigneerde proefdrukken. De illustraties vormden de basis voor de latere Bijbeluitgave bij de beroemde Milanese uitgever Rizzoli. De werelden van Dali en videogames worden in de expositie verbonden door de animatie van Wim Trompert en de schilderijen en NFT’s van beeldend kunstenaar Niels Broszat.

Nog te zien t/m 23 oktober in Museum Krona in Uden. Entree €10, gratis voor iedereen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders.

Biblia Sacra Dalí

9. Vuelta in Nederland en zomerfestivals

De Spaanse wielerronde Vuelta komt in augustus naar Nederland. Op 19 augustus wordt er gefietst in Utrecht, op 20 augustus is het peloton in Den Bosch en de 3e etappe gaat op 21 augustus opnieuw door het Brabantse land vanuit Den Bosch. Op 23 augustus gaat de Vuelta dan verder in Baskenland en op 11 september is de finish in Madrid. De Hollandse prelude op de Ronde van Spanje gaat gepaard met enorm veel festiviteiten in de drie steden. Bijzonder is de buitententoonstelling Prado in Breda. De uitgebreide agenda vind je hier. Ook in het Instituto Cervantes vinden veel activiteiten plaats. Check de website van het Instituto Cervantes voor meer informatie.  Verder zijn er diverse festivals waar Spaanse artiesten optreden. Op Noorderzon kun je op 18  en 19 augustus bijvoorbeeld de voorstelling Los años zien van de beroemde Argentijnse regisseur Mariano Pensotti. Deze Spaanstalige voorstelling wordt Nederlands ondertiteld.

prado in Breda

 

10. Laatste kans:  El Buen patrón en Las Consecuencias

Eerder schreven we al over de films El Buen Patrón en Las Consecuenias die in juli 2022 in de bioscoop draaien. Allebei heerlijke films voor een Spaans avondje. In Las Consecuencias wordt Fabiola (40) de spion van haar eigen familie. De beelden geschoten op de Canarische Eilanden zijn prachtig. In El Buen Patrón schittert Javier Bardem als de directeur van een weegschaalfabriek die de controle over zijn leven verliest.

De winnaars van de winacties voor deze films hebben inmiddels bericht gehad.

* Zo lang de voorraad strekt.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief om kans te maken op kaartjes

 

Espanje aanbieding

 

BESTEL HIER