De markthallen in Valencia zijn allemaal bijzonder en interessant om te bezoeken. Afgelopen jaren hebben veel markthallen het zwaar gehad doordat de supermarkten de prijzen wisten te drukken en mensen massaal kozen voor het gemak van de supermarkten.

Maar tegenwoordig is het weer helemaal hip om je boodschappen op de markt te halen. De producten zijn er puur, vers en vaak rechtstreeks van het land of uit de zee. Valencia stad doet er van alles aan om de mensen te stimuleren om hun inkopen lokaal te doen. Zelfs de Michelinsterren chefs als Ricard Camarena van het gelijknamige sterrenrestaurant en Bernd Knöller (restaurant Riff) halen hier de beste kwaliteitsproducten voor de exclusieve gerechten die zij dagelijks serveren.

Iedere wijk in Valencia heeft wel een markthal. Sommige zijn wat betreft de architectuur bijzonder mooi om te zien en andere zijn weer leuk doordat ze zo weinig toeristisch zijn en nog lekker authentiek.

Stuk voor stuk zijn deze markten het bezoeken waard:

1. Mercado Central

Mercado Central (Plaça de la Ciutat de Bruges, s/n) is de grootste versmarkt van Europa met meer dan 300 kraampjes en 1.500 mensen die dagelijks in of om de markt aan het werk zijn. De hal is gebouwd in het begin van de 20ste eeuw en de bouwstijl is het Modernisme (beter bekend als Jugend Style of Art Nouveau).

2. Mercado de Colón

De Mercado de Colón (Carrer de Jorge Juan, 19) is in dezelfde tijd en stijl gebouwd als de Mercado Central. De hal is aan alle zijden open en onder dit dak zijn de marktkramen verdwenen en hiervoor in de plaats zijn terrasjes, barretjes en restaurants gekomen. De hal is omringt door luxe winkelstraten.

3. Mercat de Russafa

Het gebouw van de Mercat de Russafa (Plaça del Baró de Cortés, 9) is uit 1957 en niet zo bijzonder als die andere twee, maar de markt is altijd druk bezocht door de restauranthouders en de bewoners uit de buurt. Groenten en fruit van het seizoen gaan er als zoete broodjes over de toonbank. Ook in de aparte hal waar de vis wordt verkocht staan ze vaak in de rij.

4. Mercado del Cabanyal

Dichter bij zee vind je de Mercado del Cabanyal (Carrer de Martí Grajales, 4). In deze visserswijk kopen de veelal oudere bewoners al hun boodschappen op de markt. Rond Kerst hangen er grote hammen, waar de Spaanse families graag geld aan uitgeven.

5. Mercado de Mossén Sorell

De Mercado de Mossén Sorell (Plaça de Mossén Sorell) is te vinden in de wijk El Carmen in het oude centrum van Valencia. Dit is een veel modernere markthal van glas met een aantal marktkraampjes en wat barretjes.

Bezoek de markten en beleef ze zoals de locals dat doen. Ga er een kopje koffie drinken, koop wat fruit en neem de tijd om het leven in de markten in je op te nemen.

Aanrader: de Valencia Tourist Card €15 met gratis tapas en drankjes

 

Met de Valencia Tourist Card kun je een dag lang voor €15 gratis met het openbaar vervoer. Kinderen krijgen korting.

De kaart is inclusief

1. Gratis toegang tot alle openbaar vervoer in de stad (bus, metro & tram, zones A, B, C en D) inclusief de metro van en naar de luchthaven (L3, L5)

2. Gratis toegang tot 20 musea en monumenten

3. Kortingen tot 50% bij 130 deelnemende activiteiten, attracties, winkels en restaurants

4. Gratis plattegrond van Valencia en gids met kortingsbonnen

5. Twee tapas en twee drankjes

 

Fleur van de Put verhuisde in 2008 naar Valencia en deelt haar enthousiasme over de stad en omgeving door het geven van fietstours en het schrijven van diverse reisgidsen.

Meer lezen?

Paella mixtaJacqueline tipt: de lekkerste paella (in ieder geval van de Costa Blanca)

Voor mij is de naam van Restaurante Cañis onlosmakelijk verbonden aan de lekkerste Paella Valenciana die ik ooit heb gegeten. Aan de Costa Blanca, op de heuvels van Benimarco, ligt dit vrolijk en kleurrijk ingerichte restaurant met een groot buitenterras, aangekleed met potten overdadig bloeiende planten en een boom met takken waaraan tientallen gekleurde glazen potjes hangen.

Waterval cascada del covacho bij MadridKathelijne tipt: Cascada del Covacho

Soms heb je gewoon zin in een kort uitje in de natuur, zonder daarvoor ver te moeten rijden of ingewikkelde plannen en rugzakken te moeten maken. Ik ontdekte dat er op een kwartiertje rijden van thuis, in Torrelodones, verschillende routes naar een waterval leiden die ik nog niet kende.

Feria de MalagaElse tipt: Feria de Málaga

Het grootste evenement van de stad Málaga: de jaarlijkse feria. Veel bewoners maken zich op voor een week lang feest en halen hun flamencokleding uit de motteballen. Horeca-ondernemers bereiden zich voor, traditionele koetsen worden opgepoetst, paarden geborsteld en tienduizenden lichtjes worden weer opgehangen in de straten en op het feria-terrein.