Zangeres Shakira heeft in november 2023 een schikking getroffen met de Spaanse belastingdienst. Ze betaalt in ieder geval 14,5 miljoen euro, het bedrag dat ze zou hebben ontdoken. Daarnaast moet ze ruim 7,7 miljoen euro dokken, onder andere om een gevangenisstraf van drie jaar te voorkomen. Wat Shakira is overkomen kan iedereen overkomen die regelmatig in Spanje verblijft. Maar hoe voorkom je deze Shakirabelasting? Fiscalist Thomas Vermeulen legde in het tijdschrift ESPANJE! uit het het precies zit.

De Zuid-Amerikaanse zangeres is natuurlijk wereldberoemd, iedereen kan haar hits meezingen. Ze heeft daarom fans over de hele wereld, ook in Spanje. En deze enthousiaste fans bleken een dankbare informatiebron voor de Spaanse fiscus. De hamvraag bij de rechtszaak was of zij wel of niet in Spanje woonde. Als zij namelijk in Spanje woont, dan is ze daar in beginsel belastingplichtig voor haar wereldinkomen. Shakira nam in de jaren 2012-2014 het standpunt in dat zij niet in Spanje maar op de Bahama’s woonde en daar ook belastingplichtig was. De Spaanse fiscus was het daar niet mee eens en stelde een onderzoek in.

Shakira

Minder dan een half jaar in Spanje verblijven

De Spaanse belastingwetgeving oordeelt namelijk dat je in Spanje woont indien je er 183 dagen of meer in een jaar verblijft. Dit is anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar naar al je persoonlijke en economische omstandigheden wordt gekeken om je woonplaats te bepalen. Shakira had, via haar adviseurs, altijd het standpunt ingenomen dat zij niet in Spanje woonde. Dat is uiteraard ook goed mogelijk, hoewel de Spaanse belastingdienst natuurlijk wist dat haar man op dat moment bij FC Barcelona voetbalde en dat in 2013 in Barcelona hun eerst kind geboren werd.

Wil je meer weten over de financiële consquenties van een (tweede) huis in Spanje? Dan is een abonnement op het mooie Spanje-tijdschrift ESPANJE! ideaal. Je kunt het hier meteen bestellen.

Verraden door enthousiaste fans

Het is tegenwoordig steeds ingewikkelder om anoniem te blijven. Via je uitgaven, je mobiele telefoon en elektronische betaaltransacties wordt het steeds eenvoudiger om gegevens te verzamelen waaruit blijkt waar je fysiek bent. En voor Shakira was er nog een extra bijzonderheid: via sociale media haar fans keurig bij wanneer ze in Spanje was gesignaleerd.Daardoor was het voor Shakira daardoor een stuk moeilijker om te bewijzen dat ze niet in Spanje was. Hoe dan ook blijft het goed opletten dat de 183 dagen niet worden gepasseerd bij verblijf in Spanje om problemen met de Spaanse fiscus te voorkomen. Het verhaal van Shakira maakt duidelijk dat de overheid steeds meer mogelijkheden heeft om hierover informatie te verzamelen.

Een goede les

Shakira zelf had er zelf voor gekozen om de zaak voor te leggen aan de rechter en had  alle vertrouwen in een goede afloop. Het is in ieder geval een goede les: als je éénmaal in Spanje bent, dan blijf er graag en wil je eigenlijk niet meer weg. Maar als je veel in Spanje bent, moet je wel rekening houden met je belastingverplichtingen.

Lees ook: woordenlijst bij het kopen van een huis in Spanje