kamperen in de winterKamperen in de winter klinkt misschien niet héél aantrekkelijk, maar is in Spanje juist hartstikke leuk. Spanje is dé uitgelezen bestemming voor een fijne winterkampeervakantie. Allereerst is het in het laagseizoen een stuk voordeliger om naar Spanje te reizen én is het veel minder druk met toeristen. Maar er zijn ook andere troeven, zowel in Zuid- als in Noord-Spanje!

Stilte in de bergen

Stel je voor: je komt uit je tent of caravan, stapt naar buiten op de frisse sneeuw en het enige wat je hoort is het lichte gekraak onder je voeten. Spanje heeft veel idyllische berglandschappen, maar wij kiezen er één, in het noorden. In de regio Aragón, vlak over de Franse grens, bevindt zich het Pyrenese natuurgebied Ordesa y Monte Perdido. Ideaal voor een autovakantie, want het ligt een stuk minder ver van Nederland dan het zuiden. Het park is erkend als UNESCO-werelderfgoed en in de zomer al prachtig om te bezoeken, maar voor de échte winterkampeerervaring ook ideaal. Je kan er helemaal opgaan in het sneeuwlandschap en als je echt avontuurlijk wilt zijn, biedt deze reisorganisatie een tweedaagse trektocht naar de top van de Monte Perdido aan. Samen met ervaren gidsen hike je onder meer langs bevroren natuurprachten als de Laguna Helada en de Cola de Caballa-waterval, waarna je als beloning voor de inspanning een adembenemend uitzicht op de Pyreneeën krijgt. Hou je het liever wat comfortabeler, dan is deze camping in het Ordesa-park het hele jaar geopend en vormt hier een ideale uitvalsbasis voor noordelijk Aragón. Bovendien bieden ze ook in het laagseizoen zowel staanplaatsen met alle voorzieningen aan als bungalows.

Lees meer: natuurparken in Spanje

Avontuurlijk winterkamperen

Ga je met de auto of camper de bergen in, wees dan goed voorbereid. Hoewel Spanje een uitstekend wegennet heeft, kan er natuurlijk altijd wat voorvallen. Denk dus aan goede winterbanden, eventueel zelfs sneeuwkettingen, en natuurlijk een stevige en betrouwbare trekhaak voor je caravan of vouwwagen. Let bij dat laatste op dat je het juiste model vindt voor jouw type auto, wat je bijvoorbeeld bij Rameder.nl kunt ontdekken. Probeer verder je bestemming zo vroeg mogelijk op de dag te bereiken, zodat je niet plotseling in het donker zit; je tent of vouwwagen is in het duister een stuk lastiger op te bouwen. Slaap je in een tent, zorg dan voor een goede, isolerende vloerbedekking of luchtmatras. Het lijkt vanzelfsprekend, maar kleed je warm aan, zorg voor een winterbestendige slaapzak en breng wat extra dekens. Tip: synthetische stoffen zijn beter bestand tegen koude en nattigheid dan bijvoorbeeld katoen. Als je gaat trekken, zorg ervoor dat je winterschoenen en handschoenen niet te strak aansluiten, zodat je bloed goed blijft circuleren. Neem bovendien je schoenen ’s nachts de tent in; het is natuurlijk erg onaangenaam om ’s morgens vroeg in koude, natte schoenen te moeten stappen. Doorlucht tevens je tent! Ook al is het koud, het is altijd beter je tent enigszins te ventileren dan in een vochtige omgeving te slapen. Met deze tips ben je helemaal klaar voor een winters avontuur.

Lees meer: de mooiste wintersportgebieden van Spanje

Naar de zon!

Natuurlijk is niet iedereen zo avontuurlijk ingesteld. Bij Spanje denk je vanzelf aan de zon. Dus als vanzelfsprekend kan je ook gewoon naar het zuiden van het land, waar veel campings ook gedurende de winter open zijn. Het voordeel is dan dat ze door het laagseizoen vaak lekker goedkoop zijn en echt koud wordt het daar natuurlijk niet. Aan de Costa del Sol varieert de gemiddelde maximumtemperatuur in de winter tussen de 16 en 19 graden. Wintersportliefhebbers hoeven zich hier echter ook niet te vervelen, want de Sierra Nevada bevindt zich redelijk dichtbij. Een aangenaam zonnetje aan de kust en sneeuw in het binnenland: wat wil een mens nog meer? Bovendien is zo’n zuidelijke camping een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan historische steden zoals Málaga, Granada of Sevilla. Hier vind je een overzicht van campings die in de regio van Málaga in de winter open zijn. Kortom, ook in de koudere maanden is Spanje een leuke bestemming voor een vakantie met de tent, de camper of de vouwwagen!