Pyreneeën skiën winter Catalonië

Skiën in de zon met een fijne temperatuur erbij: dat kan in Spanje. Spanje biedt met 1139,9 kilometer aan pistes en 35 skigebieden veel mooie plekken om te skiën. Van de Pyreneeën in het noorden tot de Sierra Nevada in het diepe zuiden. Maar ook in andere regio’s zoals Canatabrië, Asturië, La Rioja en Valencia heb je pistes, hoewel die minder sneeuwzeker zijn. De après-ski is misschien nog wel het leukste, hier worden namelijk tapas en andere lekkere Spaanse gerechten gegeten! Hier kun je checken of de piste waar jij  heen wilt open is en of er genoeg sneeuw ligt.

1. Sierra Nevada

Dit is misschien wel het bekendste gebied in Spanje om te skiën. Sierra Nevada ligt in het zuiden van Spanje, in de buurt van Granada. Het heeft de hoogste bergtoppen van heel Spanje, waarvan de hoogste zich op 3300 meter bevind. Het gebied is erg druk en zeker niet de goedkoopste, maar wel de moeite waard. Het is goed met de auto te bereiken en heeft 124 skipistes van ongeveer 107 kilometer. Er zijn vooral blauwe en rode pistes, maar ook een aantal zwarte. Verder zijn er 21 skiliften in totaal. Skiën is mogelijk vanaf december tot mei.

Lees meer: Skiën in de Sierra Nevada

2. Formigal

Formigal ligt net over de grens in de Spaanse Pyreneeën. In dit gebied zijn vier verschillende valleien verbonden met elkaar, namelijk Valle de Izas-Sarrios, Valle Portalet, Valle Anayet en Valle Tres Hombres-Sextas . Skiën is mogelijk vanaf december tot april. In totaal zijn er 97 pistes met samen een oppervlakte van 137 kilometer, die vooral voor de gemiddelde tot moeilijke niveaus plezier bieden. Deze zijn te bereiken met in totaal 22 skiliften. Sommige uithoeken van het gebied zijn moeilijk te bereiken. De hoogste top is 2250 meter hoog.

3. Candanchú

Candanchú ligt in het midden van de Pyreneeën in de regio Aragón. De hoogste top is 2400 meter hoog. In totaal zijn hier 26 liften en voor alle niveaus zijn er pistes, deze nemen samen 40 kilometer in beslag. Er zijn veel off-piste stukken. Voor kinderen is dit gebied perfect. Voor langlaufers is dit gebied ook geschikt, er is namelijk een langlaufloipe. Skiën kan hier van december tot april.

4. Aramón Panticosa

Dit gebied wordt ook wel kort Panticosa genoemd en ligt in hetzelfde dal als Formigal. Vanaf de stad Panticosa kun je een gondel nemen om in dit gebied te komen. Er zijn 16 liften waarmee je bij ruim 35 kilometer aan piste kunt komen. Het hoogste punt ligt op 2200 meter. Ook dit skiseizoen duurt van december tot april. Pistes zijn er voor alle niveaus, al zullen gevorderden liever verhuizen naar Formigal.

5. Cerler

Dit gebied bevindt zich in de Spaanse Pyreneeën in het Benasquedal in Aragón. Het ligt in drie deelgebieden: Cerler, Ampriu en Rincón del Cielo. Cerler heeft voor alle niveaus verschillende pistes en ook freeriders kunnen hier hun ophalen. Skiën is mogelijk van half december tot half april. Hier zijn 18 skiliften en 42 pistes van bij elkaar zo’n 35 kilometer. Het hoogste punt ligt op 2200 meter.

Webcam:
Cerler: Cota 2.000

6. La Molina – Masella

Deze gebieden bevinden zich in de Catalaanse Pyreneeën. La Molina en Masella vormen samen het skigebied Alp2500. La Molina is het oudste skigebied in Spanje. Beide gebieden hebben pistes voor alle niveaus. Freeriders zullen hier minder plezier hebben omdat veel gebieden buiten de pistes verboden zijn. De gebieden hebben bij elkaar 34 skiliften en 133 kilometer aan pistes. Webcam: La Massella: La Masella Ski Resort − TGV

Lees meer: Skiën in Catalonië

7. Baqueira Beret

Dit is het grootste, meest exclusieve skigebied van Spanje. Ook de Spaanse koninklijke familie komt hier vaak. Het ligt in de Pyreneeën, in het Arandal. Er zijn pistes voor iedereen, 105 in totaal van ruim 151 kilometer. De hoogste top is 2510 meter hoog. Verder zijn er in totaal 35 skiliften. Ook langlaufers hebben hier 7 kilometer aan langlaufloipe beschikbaar en off-piste is er ook genoeg ruimte. Voor kinderen kunnen de pistes hier te pittig zijn. Het skiseizoen duurt van december tot april.

8. Boí Taüll

Dit gebied in de Catalaanse Pyreneeën is perfect voor families, er zijn namelijk twee funparks. De hoogste top is 2751 meter hoog. Er zijn voor alle niveaus pistes, maar zeker 50% daarvan is rood. Er zijn in totaal 15 skiliften beschikbaar waarmee je 51 pistes van in totaal 46 kilometer kunt bereiken. Het seizoen loopt hier van december tot eind april.

Meer lezen?

Auto huren Spanje10 slimme tips bij een auto huren in Spanje

Met de auto naar Spanje is te doen, maar afhankelijk van waar je moet zijn, ben je soms lang onderweg. Zeker als je voor een kortere periode gaat, doe je er goed aan om te vliegen en ter plekke een auto te huren. Houd dan wel rekening met de volgende praktische zaken.

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

Kerst markt BarcelonaAnnebeth tipt: kerst in Barcelona

Deze kerst is extra spannend voor de Catalanen vanwege de verkiezingen op 21 december. Maar daar is weinig van te merken. Ook in hoofdstad Barcelona zijn de mensen vooral op de been om inkopen te doen en van de kerstsfeer te genieten. Breng jij de kerstdagen door in Barcelona? Met deze 4 tips van local Annebeth kom je extra in de kerstsfeer.