Ben je ooit rond de kerstdagen in Spanje geweest? Dan heb je ze vast wel eens gezien, de belenes vivientes, levende kerststallen. Letterlijk betekent het levende Bethlehems. Het zijn hele spektakels waarbij dorpelingen niet alleen de geboorte van Jezus in een stal in Bethlehem nabootsen, maar heel Bethlehem anno 0 tot leven wekken. Deze mag je niet missen als je in de buurt bent!

Santillana del Mar bij Santander

Het prachtige dorpje Santillana del Mar in Cantabrië is het met Kerstmis nog specialer. Want tijdens het levende kerstspel zijn hier de kleintjes de hoofdrolspelers. Het feest begint half december al en duurt tot Driekoningen begin januari. Je kunt de Route van de Kerststallen en het Levende Bethlehem bezoeken en uiteindelijk mondt het feest uit in de Cabalgata de Reyes, een festival dat het stempel: nationaal toeristisch belang heeft gekregen. De kerstvoorstellingen in Santillana del Mar worden aangevuld met een compleet programma van workshops voor de allerkleinsten van 26 december tot 4 januari. Op de site van Santillana del Mar vind je meer informatie.

Levende kersttal Santillana del mar

 

Peralta in Navarra

Op 33 kilometer van Olite ligt Peralta, waar de bevolking elk jaar 2000 jaar teruggaat in de tijd. Het dorp verandert in een groot toneelstuk waaraan de meeste inwoners deelnemen. Ze spelen de wereld waarin Jezus werd geboren na. We zien een synagoge, het paleis van de gouverneur, herbergen, bakkerijen, naaisters en nog veel meer taferelen uit het leven tijdens het begin van onze jaartelling. Het spektakel is altijd op een dag in de laatste week van het jaar.

belen-viviente-peralta

Arcos de la Frontera, Cádiz

Op de zaterdag voor kerst verandert het Plaza del Cabildo in een 2000 jaar oud stadsplein waar vrouwen de was doen en ezeltjes rondlopen. Bijna alle inwoners van de stad  werken eraan mee.

fiesta-belen-viviente-arcos-frontera-3

De straten zijn mooi verlicht en in totaal worden er dertig scenes gespeeld tussen 17:30 en 23:30 uur ’s avonds. Hier zie je een overzicht van de straten waar het spektakel zich afspeelt .

 

Wil je meer lezen over Spanje? Bestel dan HIER het magazine ESPANJE!

Buitrago del Lozoya bij Madrid

Buitrago del Lozayo, een van de mooiste dorpen in de Sierra Norte de Madrid, heeft al meer dan 30 jaar zijn levende kerststal die steeds meer bezoekers trekt. Vanaf de Plaza del Belén begint een route van anderhalve kilometer bestaande uit een voorstelling van 40 scènes gespeeld door 200 dorpelingen. Je kunt er niet zomaar heen, maar kunt van tevoren hier kaartjes bestellen.

Levende kerststal Buitrago

 

Bàscara tussen Girona en Figueras

Het mooie Catalaanse dorpje Bàscara, achter de Costa Brava, pakt elk jaar uit met meerdere voorstellingen in de dagen voor en na kerst. Hier worden de bezoekers niet alleen getrakteerd op theater over de geboorte van Jezus, maar krijgen ze ook een licht- en geluidsshow te zien. Het dorp is met zijn steegjes, oude huizen en mooie natuur de perfecte locatie om Bethlehem na te boosten. Meer informatie vind je hier.

 

Verder lezen: de leukste Spaanse cadeaus voor de feestdagen

Verder lezen: weetjes over de Spaanse kerststal