De Goede Week gaat in Spanje dit jaar gelukkig weer gevierd worden zonder beperkingen. Hoewel in de meeste regio’s wel wordt aangeraden om het mondkapje te gebruiken bij grote menigten. In 2020 en 2021 werd Semana Santa in Spanje vanwege het coronavirus niet gevierd zoals normaal: met enorme processies waarbij hermandades, broederschappen, schuifelend loodzware baren met heiligenbeelden (pasos) door de straten van steden en dorpen torsen. Gelukkig kan dat nu wel weer, maar de costaleros die de paso dragen moeten om het zekere voor het onzekere te nemen in de meeste regio’s wel een mondkapje op. Pas na de Paasweek zal vermoedelijk het gebruik van mondkapjes ook in de binnenruimte worden afgeschaft in Spanje. Hoewel ze momenteel niet verplicht zijn in buitenruimtes raden de autoriteiten ze toch aan bij grote mensenconcentraties.

Mondkapjes processie

Processie van Cristo de la Buena Muerte, in Málaga. Foto: LA OPINIÓN

 

Het mondkapje tijdens de Paasweek in vijf autonome regio’s

Andalusië De bevolking wordt het aanbevolen om maskers te dragen in mensenmassa’s en bij het delen van voertuigen tussen niet-samenwonenden. Ook wordt aan de costaleros, de mannen en vrouwen die de heiligenbeelden dragen, geadviseerd om voor aanvang van de processie een zelftest te doen, een mondkapje te dragen tijdens de processie en geen drankjes te delen tijdens de stops.

 

Castilla y León In de processies moeten de mensen die eraan deelnemen verplicht een masker dragen. De rest van de bevolking hoeft ze niet te gebruiken als er een veilige afstand wordt bewaard.

 

Valenciaanse Gemeenschap Het ministerie van Volksgezondheid beveelt aan om grote menigten tijdens de processies te voorkomen. Iedereen wordt verzocht om een mondmasker te dragen, vooraf een test te doen, handen te ontsmetten en niet te komen bij klachten. De mannnen en vrouwen die de pasos dragen, de grote vergulde platforms met heiligenbeelden, wordt geadviseerd bij pauzes onder de paso vandaan te komen en afstand te bewaren.

 

Castilla-La Mancha Aangeraden wordt om altijd een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten.

 

Regio Murcia Alle deelnemers van religieuze processies, publiek in grote mensenmassa’s en muziekgroepen wordt verzocht een mascarilla te dragen, behalve bij het bespelen van een blaasinstrument.

 

Lees ook: feestdagen in Spanje in 2022

Lees ook:  Semana Santa in negen Spaanse steden.

Lees ook: Mondkapjesplicht in Spanje

Wil je meer weten over Spanje?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

 • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
 • Elke keer weer honderden tips
 • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
 • Vier edities voor slechts €19,95
 • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
 • Korting op Spaanse films en evenementen
 • Maak kans op gratis boeken
 • Altijd als eerste in huis
 • Ook de digitale editie gratis in je mailbox.
 • Of kies voor digital only voor slechts €18
 • Je regelt het meteen via deze link

bestellen