Barcelona telt maar liefst 39 versmarkten, waar je de heerlijkste verse producten kunt krijgen om in je vakantiehuis echte Spaanse gerechten te bereiden. Maar je kunt er ook lekker eten. Sommige van die markten zijn gevestigd in wel heel bijzondere gebouwen met een rijke historie. Ook de vlooien- en boekenmarkt struinden we af.

Serranohammen, verse groenten, talloze vissoorten, noten, vruchtensappen, kazen, olijven en worsten: Mercat La Boquería is een absolute must voor foodlovers. Met 330 kraampjes en ruim 2500 vierkante meter vol Spaanse smaakmakers loopt het water je hier in de mond. De geschiedenis van de beroemdste en tevens grootste versmarkt van Spanje gaat eeuwen terug. De Mercat de San Josep, zoals de markt officieel heet, ontstond net buiten de stadsmuren van Barcelona in de dertiende eeuw. In eerste instantie werd er vlees verkocht op tafels, later kwamen daar andere producten bij. In de volksmond kreeg de plek al snel de naam La Boquería, afgeleid van het Catalaans voor mannelijke geit, de boc. De markt bevond zich namelijk op hetzelfde terrein als waar destijds geiten werden gehouden.

Verse hapjes in La Boquería

La Boqueria

Anno 2013 vormt de vismarkt het hart van de overdekte hal. Die overdekking dateert overigens pas uit de negentiende eeuw, want daarvoor was er sprake van een open ruimte omgeven door zuilen. De huidige markt werd gebouwd in 1836, maar de metalen structuur komt uit 1914. En zoals het Barcelona betaamt, zijn ook in La Boquería modernistische elementen te zien. De markt kan rekenen op internationale faam; zo werd in New York een Spaans restaurant met de naam Boquería geopend. Ook komt de kleurrijke en levendige locatie voor op menig vakantiekiekje. Maar La Boquería is goed voor meer dan alleen een leuk plaatje: probeer als je er toch bent een van de versgeperste sappen met exotische combinaties als kokos-ananas of passievrucht-banaan. Of neem plaats aan een van de tapasbars. Hier worden gegarandeerd de meest verse hapjes in town geserveerd. El Pinotxo (kraam 466) en El Quim (kraam 584) zijn beide klassiekers.

Vermijd toeristenprijzen

Kom je er om de koelkast te vullen, let dan goed op het prijsverschil. De voorste kraampjes zijn in veel gevallen duurder dan nodig is. Locals uit de omliggende wijk kopen hun producten vaak op het pleintje naast de overdekte hal op Plaça de Sant Galdric, waar het ook met een kop koffie prima toeven is. Qua locatie ligt de Mercat de la Boquería gunstig: pal naast de wereldberoemde Ramblas, wat helaas wel betekent dat je niet de enige toerist zult zijn. Maar gelukkig is de markt niet ten onder gegaan aan zijn eigen succes: T-shirts met Spaanse stier en plastic waaiers hebben de authentieke gedroogde Spaanse pepers en pulpo a la gallega (nog) niet verdreven.

Mercat de Santa Caterina

markt Santa Catarina Barcelona

De Mercat de Santa Caterina is een moderne variant op de negentiende-eeuwse overdekte versmarkten die nog op diverse locaties in de stad te vinden zijn. De opvallende markthal is ontworpen door Enric Miralles en Benedetta Tagliabue en werd in 2005 geopend. Het bontgekleurde keramieken dak trekt direct de aandacht. Miralles liet zich bij het ontwerp inspireren door Gaudí, de Middellandse Zee en de kleuren van groenten en fruit, die terug te vinden zijn in de 325.000 tegels. Daaronder is de hal voornamelijk afgewerkt met hout, wat voor een warme sfeer zorgt. Net als op La Boquería kun je ook hier fantastisch eten. Het restaurant Cuines Santa Caterina wist zich in no-time op te werken tot een van de populairste eetgelegenheden in het stad. Natuurlijk staan er tapas op het menu, maar je kunt er tevens sushi krijgen, andere Aziatische gerechten en vegetarische platos. Achter in de markthal kun je de archeologische resten van het vroegere Santa Caterina-klooster bezichtigen, een dominicanerklooster dat op deze plek stond en waar de markt zijn naam aan ontleent. Overigens verdween dit religieuze gebouw al langer geleden. Reeds in 1845 werd hier de eerste markthal geopend. Vlak na de Spaanse Burgeroorlog was dit de belangrijkste versmarkt voor de voorsteden van Barcelona. Mensen kwamen helemaal met de tram om hun boodschappen te doen.

Lees ook: 10 x zien en doen in Barcelona

Rommel en vintage op Els Encants

encants barcelona

Rond de eeuwwisseling werd Els Encants beschouwd als de schroothoop van Barcelona, waar uitschot zich verzamelde om aan troep nog wat te verdienen en Spaanse winkelketens hun afdankertjes via een tussenpersoon voor (bijna) niks van de hand deden. Nu is dat helemaal anders, want Els Encants is herontdekt als dé plek om voor spotprijsjes vintage, antiek, elektronica en textiel op de kop te tikken. Bovendien verhuisde de markt dit jaar naar een spiksplinternieuwe hal met futuristisch dak. De Mercat Fira de Bellcaire, zoals de naam officieel luidt, is een van de oudste rommelmarkten van Europa: al sinds de veertiende eeuw bieden kooplui – Barcelona is van oudsher een belangrijk commercieel centrum – hier voor een prikkie hun waren aan, hoewel de markt pas in 1928 naar het huidige Plaça Gloriès verhuisde. Tegenwoordig bezoeken wekelijks tienduizenden mensen de markt. Waren het eens vooral verzamelaars en huisvrouwen op zoek naar koopjes, nu komen er ook steeds meer toeristen en hippe jongeren op Barcelona’s afdankertjes af. Vooral voor wie van graaien houdt, is de rommelmarkt van Barcelona een walhalla. Onderhandel gerust over de prijs, want verkopers zijn nogal geneigd de guiris (buitenlandse toeristen) meer te vragen dan de Barcelonezen zelf. En wees er voor de beste koopjes vroeg bij, want op drukke dagen zie je na 10.00 uur door de mensenmassa’s nauwelijks nog wat er verkocht wordt. Els Encants is op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

Mercat de Galvany

In uptown Barcelona, ver van het toeristische hart van de stad en te midden van de chique woonwijken Sarrià en Sant Gervasi, ligt de Mercat de Galvany. Vanwege de grandeur van het gebouw is dit een van de mooiste markthallen van de stad. Met de bouw ervan werd in 1868 begonnen, toen het gebruik van ijzeren structuren in trek was, maar de markt werd pas in 1927 of cieel geopend. De hal heeft de vorm van een Grieks kruis met in het centrum een achthoekige koepel, die wordt ondersteund door vier arcadebogen voorzien van glas-in-loodramen. Binnen trekt de modernistische lantaarnpaal met antieke klok direct de aandacht. Ook de buitenkant van het bouwwerk is imposant met vier majestueuze façades, waarop het oude wapen van Barcelona te zien is. Je kunt hier terecht voor alles wat je van een versmarkt verwachten mag: vlees, vis, groenten en fruit.

Boekenmarkt Mercat de Sant Antoni

markt sant antoni

Het onofficiële centrum van de upcoming wijk Sant Antoni is de Mercat de Sant Antoni. De markthal werd ontworpen door stadsarchitect Antoni Rovira i Trias, die eveneens verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Mercat del Born en de versmarkt in La Barceloneta. De bouw vond plaats tussen 1872 en 1882. Sinds mensenheugenis wordt op zondagochtend bij de Mercat de Sant Antoni een boekenmarkt gehouden. Of je nu wel of niet Spaans of Catalaans leest, de markt is hoe dan ook een gezellige manier om je zondagochtend door te brengen. Kraampjes vol oude en nieuwe boeken, volledige jaargangen van talloze tijdschriften en posters, computergames, comics en ansichtkaarten worden er verkocht. De markt begint vroeg en wordt voor de lunch alweer afgebroken. Tip: ontbijt of lunch als je er toch bent bij Els Tres Tombs op de hoek, een van de bekendste tapastenten in de stad.

Mercat de la Barceloneta: oude versmarkt

Mercat de la Barceloneta is een van de oudste versmarkten van de stad. Het gebouw van architect Antoni Rovira i Trias dateert uit 1884. De nabijheid van de zee geeft de markt, waar van oorsprong alleen verse vis verhandeld werd, een maritieme sfeer. De bewoners van de visserswijk La Barceloneta doen hier hun dagelijkse boodschappen en de vrouwen verzamelen zich op het plein om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. In 2007 werd de markthal volledig gerenoveerd en opnieuw gestileerd. De ijzeren structuur bleef behouden, maar de Mercat de la Barceloneta kreeg een golvend dak met 180 zonnepanelen dat doet denken aan het Guggenheim Museum in Bilbao.

Mercat del Born wordt cultureel centrum

el born cc

De oude Mercat del Born ging in 1878 open en deed ongeveer een eeuw lang dienst als versmarkt. Later raakte het gebouw in verval en in 2005 werd besloten er een cultureel centrum en een bibliotheek van te maken. De archeologische resten die onder de grond werden aangetroffen, zorgden echter voor vertraging. Uiteindelijk werd besloten er een museum te vestigen, dat is gewijd aan het jaar 1714, toen Catalonië de strijd tegen Spanje de nitief verloor. Ook dit marktgebouw is een goed voorbeeld van de toepassing van ijzerarchitectuur, een stroming die ook onder modernistische bouwmeesters populair was in de stad.

banner abonnement espanje

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (nummer 4, jaargang 2013) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Annebeth Vis.

Lees ook: 10 x zien en doen in Barcelona

Lees ook: Local Fleur tipt de leukste markten van Valencia

Over de auteur:

Annebeth Vis kwam in 2002 naar Barcelona voor haar studie en bleef er - heel cliché - hangen. De afgelopen jaren woonde ze in verschillende wijken en schreef ze talloze reportages, online artikelen en reisgidsen over 'haar stad'. Ze heeft nog altijd geen genoeg van het modernisme, tapas, het strand en de fantastische bekende en minder bekende plekken in de Catalaanse hoofdstad.

1. Laat je jamón ibérico of manchegokaas vacuüm verpakken, dan kan hij zo in de koffer mee naar huis.
2. Het is heel gewoon om een stukje te proeven voordat je iets koopt.
3. Afdingen is not done op spaanse versmarkten. Op de vlooienmarkt Els Encants mag dat weer wel.
4. Op La Boquería verkopen veel marktkooplui ook hapjes voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan gefrituurde inktvis op een stokje. En voor de dagelijkse dosis vitaminen kun je er een sapje halen.
5. Willen de marktkoop­ mannen­ en vrouwen niet dat je een foto neemt? Respecteer dat dan.
6. Staan er al een paar mensen te wachten? dan vraag je: ¿Quién es el último?
7 Het is heel normaal dat de marktkoopmannen­ en vrouwen je aanspreken met een koosnaam. enkele veel gebruikte troetelnamen die je zult horen, zijn mi vida (liefje), cariño (lieverd), cielo (schatje), reina (koningin) en princesa (prinses).