Dit keer een tip voor een film waarin geen Spaans wordt gesproken maar waarin wel een schitterende rol is weggelegd voor de Spaanse actrice Ana Torrent. Zij kruipt in dit kostuumdrama uit 2008 in de huid van Catherina van Aragon, de dochter van de Spaanse katholieke koningen en de zuster van de Spaanse koningin Johanna de Waanzinnige.

Catharina kwam op haar 15e naar Engeland om te trouwen met Arthur Tudor, prins van Wales. Die stierf echter een paar maanden later waarop zijn vader, koning Hendrik VII van Engeland, zijn tweede zoon naar voren schoof, Hendrik Tudor, die toen nog maar twaalf jaar oud was. De jongen verzette zich aanvankelijk met succes, maar nadat zijn vader was overleden in 1509 besloot hij de Spaanse prinses toch te trouwen. Samen zouden zij tot 1534 Engeland besturen. Als haar man in Frankrijk de troepen aanvoerde, zat Catharina de Engelse regering voor. En toen Engeland in 1513 werd aangevallen door de Schotten aarzelde ze niet en stapte op het paard om ‘haar’ land naar een overwinning op Hendriks rebellerende Schotse neef Jacobus te leiden. Ze werd de lieveling van het volk maar Hendrik kon het niet verkroppen dat zij geen mannelijke nakomeling op de wereld had gezet. En dan komen de gezusters Boleyn in beeld, Anna en Mary.

Bekijk hieronder de trailer:

 

Verleidingskunsten

De vader en oom van de knappe meisjes zien dat de koningin geen manlijke troonsopvolger kan verwekken en laten de koning kennis maken met de twee knappe meisjes. Anna moet het worden, want Mary is al getrouwd. De koning gaat met haar jagen en komt ongelukkig ten val. Als hij weer bijkomt kijkt hij in de ogen van Mary die zijn wonden verzorgt en wordt verliefd. Hij haalt de hele familie Boleyn naar zijn hof waar hij een affaire begint met Mary en tegelijkertijd de verleidingskunsten van Anna probeert te weerstaan. Uiteindelijk valt hij als een blok voor Anna, die weigert om hem net als haar zus een bastaardzoon te schenken. Koningin Catharina moet wijken. Het volk protesteert en de paus, die op de hand is van de vrome dochter van de katholieke koningen, weigert het huwelijk te ontbinden.

 

Heerlijke Spaanse tongval

Uiteindelijk moet Catharina toch het veld ruimen en neemt Anna haar plaats in. Hier wordt in de film een buitengewoon interessant stukje geschiedenis overgeslagen. De aartsbisschop van Canterbury verklaart het huwelijk van de koning en zijn vrouw namelijk wel nietig wat leidt tot de excommunicatie van de aartsbisschop door de paus en oprichting van de Anglicaanse kerk als zelfstandig instituut. En dat allemaal vanwege een vrouw die weigerde met de koning naar bed te gaan als zij niet ook koningin zou worden. Maar als Anna ook geen mannelijke erfgenaam baart kent de koning geen enkele genade. Er moeten koppen rollen. Letterlijk. Ook hier overtreft de werkelijkheid de film. Anna werd in het echt namelijk niet beschuldigd van overspel met slechts een man, maar met vijf mannen, die het allemaal met de dood moesten bekopen. Een droevig einde, vooral omdat Anna juist zou zijn vreemd gegaan om toch maar een mannelijke nazaat te verwekken. Maar de film eindigt positief, met een shot van het vrolijke gezichtje van Elizabeth de kleine dochter van Anna, die later koningin van Engeland zou worden.

Hoewel de waarheid hier en daar wel flink geweld aan wordt gedaan – het werkelijke verhaal is nog veel dramatischer en smeuïger – is het een mooi kostuumdrama met hoofdrollen voor Natalie Portman als Anna en Scarlett Johansson als Mary. En dan Anna Torrent. Als je goed oplet merk je de prachtige Spaanse tongval op. Ze is daarmee echt geknipt voor deze rol.

Lees meer: Valeria, de Spaanse ‘Sex and the City’ nu op Netflix

Lees meer: Nieuwe spannende Spaanse Netflixserie: the Minions of Midas