Sofrito wordt in Spanje vaak gebruikt als basissaus voor andere recepten. De originele basis  voor sofrito bestaat uit ui, tomaat en olijfolie, wij breiden hem graag uit met knoflook en paprika. Voor deze saus moet je veel geduld hebben, want de saus wordt bereid op een laag vuur. Maar daar krijg je wel een heerlijke basissaus voor terug!

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 100 ml olijfolie
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 á 5 rijpe tomaten
  • 2 paprika’s, 1 rood en 1 groen
  • zout

Bereiding:

Snipper de ui en knoflook tot kleine stukjes. Verhit nu wat olijfolie in de pan en voeg hier de ui aan toe, laat dit op een laag vuur staan tot de ui goudbruin is. Als de ui verkleurt is voeg je de knoflook toe en laat je deze mee fruiten.

Snijd nu de paprika en verwijder de zaadlijsten, pel de tomaten en snijd in blokjes. Voeg nu de tomaten, paprika en een snuf zout toe. Laat de saus nu ongeveer 3 kwartier pruttelen, totdat alle groenten zacht zijn. Haal nu het mengsel van het vuur en mix dit tot een gladde massa. Breng de saus als dit nodig is op smaak met zout.

Tip! deze sofrito is makkelijk om in te vriezen, dus verdubbel de hoeveelheid en vries de helft in voor een volgende keer!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

Advertentie

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!