Roma OscarsDe film Roma, die te zien is op zowel Netflix als in de bioscoop, is in niet minder dan tien categorieën genomineerd voor een Oscar. Het meesterwerk van regisseur Alfonso Cuarón maakt onder meer kans op een Oscar voor beste film en voor beste regisseur. Actrice Yalitza Aparicio is voor de grootste filmprijs genomineerd voor haar hoofdrol als Cleo. 

Roma – volledig in zwart-wit opgenomen – schept een prachtig beeld van het huiselijke en politieke leven van het Mexico in de jaren ’70, door de ogen van een huishoudster van een welgesteld gezin (gespeeld door Aparicio). De film is deels gebaseerd op de jeugd van Cuarón zelf, die opgroeide in de rijke wijk Roma in Mexico-stad en deels werd opgevoed door zijn huishoudster.

Het kwam niet eerder voor dat een film tegelijkertijd op Netflix en in de bioscoop in premiere ging. Niet zo slim, zou je in eerste instantie kunnen denken: dan gaat er toch niemand meer naar de bioscoop? Maar de beleving op groot scherm is volgens filmkenners totaal anders dan achter een laptop, tablet of smartphone. Bovendien is een bioscooprelease noodzakelijk om kans te maken op een Oscar, dus wat dat betreft zijn de makers slim geweest.

Eerder deze maand sleepte Roma bij de uitreikingen van de Golden Globes ook al meerdere prijzen in de wacht: Cuarón kreeg de prijs voor beste regisseur en de film werd beoordeeld als beste niet-Engelstalige film.

Lees ook: de beste Spaanstalige films en series van 2018

Mexicaans-Spaans

Spaanse kijkers toonden zich kritisch over het feit dat de film door Netflix volledig in het Spaans werd ondertiteld – dus niet alleen wanneer de inheemse taal Mixteeks gesproken wordt, maar ook als er Mexicaans Spaans klinkt. Ook al is dat niet 100 procent castellano en zijn sommige woorden echt anders dan in Spanje, is het voor de gemiddelde Spanjaard probleemloos te volgen. Netflix liet zelfs woorden als ‘mamá‘ vertalen naar ‘madre‘. Regisseur Cuarón zei daarover: “Het lijkt me heel beledigend voor het Spaanse publiek dat ze Roma in het Castilliaans-Spaans hebben ondertiteld. De kleuren en empathie hebben geen ondertiteling nodig. Het is heel, heel ridicuul.” En: “Als Mexicaan heb ik ook geen ondertiteling nodig om films van Pedro Almodóvar te kunnen begrijpen.”

Heb je Roma nog niet gezien? Bekijk hieronder dan de trailer:

Nominaties en uitreiking

Roma neemt het in de categorie ‘beste film’ op tegen onder andere Black Panther, Bohemian Rhapsody, Green Book en Vice. Aparicio moet het zien te winnen van onder andere Olivia Colman (The Favourite), Lady Gaga (A Star is Born) en Melissa McCarthy (Can you ever forgive me?). Marina de Tavira, die in Roma de rol van moeder Sofia vertolkt, maakt kans op de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. De uitreiking van de Oscars vindt op 27 februari plaats in Hollywood.

banner abonnement espanje