Wil je beter Spaans leren spreken en komt het er maar niet van omdat je een paar uur per dag op je mobiel zit? Combineer die twee dan! Want Instagram staat niet alleen vol verslavende grappige memes maar ook vol leerzame (en grappige) filmpjes! Van memes tot TikTok-video’s, van infographics met Spaanse zinnen tot filmfragmenten met Spaanse en Engelse ondertiteling, Je komt van alles tegen. En echt, het is een geweldige manier om goed Spaans te leren spreken. Wij maakten een selectie van leuke en populaire Insta-accounts om Spaans te leren.

1. Learn Spanish with Vicky – Leuk en snel

Victoria Chauvell Solà uit Barcelona heeft meer dan 270.000 volgers op haar Instagramaccount spanish.with.vicky. En terecht vinden wij, want ze maakt leuke filmpjes waarin ze kort en bondig tips geeft. Haar content bestaat uit video’s waarin ze Spaanse woorden en zinnen uitspreekt, gecombineerd met infographics met tekeningetjes waarin ze woorden die op elkaar lijken bespreekt. Vicky gebruikt in haar dagelijkse korte filmpjes uitdrukkingen en praktische zinnen uit het dagelijks leven, die je direct in gesprekken kunt toepassen, bijvoorbeeld hoe je koffie bestelt, de was doet (inzepen, uitspoelen, ophangen), of een broodje smeert. Ideaal voor beginners, maar ook voor gevorderde sprekers zitten er heel handige tips bij. Daarnaast biedt ze ook deels gratis online cursussen bijvoorbeeld over het verschil tussen ser en estar. 

spanish with Vicky

 

2. Spanish Classes Live – Grappig en uit het leven gegrepen

Spanish Classes Live is het Instagramaccount van de gelijknamige online talenschool. Oprichters Fran, Gonzalo en Jesael en de docenten maken een paar keer per week grappige filmpjes en infographics om je te helpen om het Spaans onder de knie te krijgen. Omdat ze de filmpjes vaak met zijn tweeën maken is het net alsof je in Spanje bent en naar twee vrienden luistert. Begrippen en woorden worden uitgelegd met heldere tekeningen. Ze hebben inmiddels 68 K volgers op Insta en daar sluiten we ons graag bij aan. Op hun zeer professionele website vind je gratis cursussen maar ook cursussen voor gevorderden.

Wil je meer weten over de Spaanse taal en cultuur? Lees dan ook ESPANJE! magazine. En volg ESPANJE! via Instagram en via Facebook

3. How to Spanish – Als je Mexicaans Spaans wilt leren

Dit Instagram-account van Ana en David uit Mexico heeft nog niet zoveel volgers maar staat vol  boeiende content. Vooral als je Mexicaans Spaans wilt leren. Hun Instagramaccount How to Spanish is vooral gericht op promotie van hun gelijknamige gratis podcast waarin ze al sinds 2018 wekelijks in 20-25 minuten iets bespreken. Dat gaat over heel uiteenlopende onderwerpen: van de verleden tijd tot woorden met meerdere betekenissen, de geschiedenis van Mexico of de persoonlijke verhalen van het (liefdes)stel. Op hun Instapagina staan ook infographics met praktische voorbeelden, zoals zinnetjes die je kunt gebruiken als je iemand aan de telefoon spreekt. Daarnaast bieden ze lidmaatschappen aan van een online gemeenschap waar je voor  5 tot 50 dollar per maand lid van kunt worden. De community kijkt o.a. samen naar Spaanse films en bij het duurste lidmaatschap krijg je een uur per maand persoonlijke  feedback van Ana en David. Heel handig als je naar Mexico op vakantie gaat dus! Maar minder geschikt als je vooral op Spanje gericht bent.

how to spanish

 

4. Spanish Pod 101 – Saai, slordig en schools

Het Instgramaccount SpanishPod101 heeft ook ruim 100.000 volgers maar is een stuk minder ‘divertido’ om maar eens een Spaanse term te gebruiken. Er worden bijna dagelijks filmpjes geplaatst waarin een woord snel en langzamer wordt uitgesproken. Daarnaast zijn er infographics met zinnetjes, woorden en quizen. Via hun Linktree kun je naar hun website gaan waar je een account kunt aanmaken om toegang krijgen tot meer lesmateriaal. Ze zeggen innovatief te zijn, maar het oogt eerlijk gezegd wat saai, slordig en schools.

Spanishpod101

 

5. Spanish Toons  –  Rap Spaans voor tekenfilmfanaten

Als je van tekenfilms houdt, is Spanish.toons ideaal. Op dit populaire Instagram-account met meer dan 340.000 volgers kun je je favoriete tekenfilms opnieuw bekijken terwijl je Spaans leert. Sommige berichten zijn volledige scènes uit tekenfilms, terwijl andere alleen fragmenten zijn van bepaalde uitdrukkingen. Elke post heeft een Engelse en Spaanse vertaling, evenals audio in beide talen. Ze doen het niet in een langzaam educatief tempo. Dus handig als je wat gevorderd bent. Door de clips te herhalen en de dialogen hardop te oefenen leer je op een leuke manier Spaans spreken.

Lees ook: Spaans voor op vakantie

6.  Laura Brijde – Cultuurverschillen grappig uitvergroot

De Nederlandse Laura Brijde woont samen met haar man en zoontje in Andalusië. Ze spreekt rap Spaans als een echte Andalusische en plaats grappige filmpjes op Instagram waarin ze een Nederldandse en Spaanse vriendin speelt die elkaar niet begrijpen vanwege cultuurverschillen. Daarbij stipt ze bijvoorbeeld de etenstijden aan, de omgang met het weer of de opvoeding van de kinderen. Er staat Nederlandse ondertiteling bij, maar soms gaat haar Spaans zo rap dat je echt je best moet doen het te verstaan. Leuk en leerzaam om te volgen. In de najaarseditie van ESPANJE die  begin oktober verschijnt spreken we Laura over haar leven in Spanje en over  haar filmpjes op Instagram. Je kunt ESPANJE hier bestellen.

Laura Brijde