broodje-anjovis

Dit jaar is Almería aan de beurt, maar in 2013 was Burgos culinaire hoofdstad van Spanje. In zo’n gastronomisch jaar worden traditionele gerechten vaak door chefs van een moderne twist voorzien en serveren hippe restaurants culinaire hoogstandjes. In Burgos werd ‘Anchoas a la Favorita’ uitgeroepen tot beste broodje van Spanje. De kok van restaurant La Favorita maakt zelfs de houtskoololie waarmee het wordt bereid zelf. Zelf maken kan gelukkig ook.

Ingrediënten (voor 2 broodjes):

  • 2 boerenbroodjes met knapperige korst of stukken boerenstokbrood
  • 6 verse ansjo­visjes
  • Extra vergine olijfoliel liefst met houtskoolaroma
  • 100 g lente-­ui in stukken van 5 cm
  • Enkele piquillo­paprika’s of geroosterde paprika’s uit pot of blik
  • 3 el suiker
  • Zout en peper

Bereiding:

Verwarm de grill voor. Maak de visjes schoon en verwijder de graten. Snijd de paprika’s grof en breng ze met wat vocht uit de pot en de suiker in een pannetje aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel rustig inkoken tot een marmelade. Roer af en toe. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Bak de lente-ui in wat olijfolie op hoog vuur enigszins glazig. Snijd het brood open en bestrijk beide helften met de houtskoololie. Rooster ze met de snijkanten op de grill. Bestrooi intussen de ansjovis met zout en peper en gril ze enkele minuten aan beide kanten. Beleg de onderste helft van het brood met een laagje lente-ui, leg daarop de gegrilde ansjovis en bestrijk die royaal met paprikamarmelade. Leg de bovenste helft van het brood erop en smullen maar!

Natuurlijk kun je kant-en-klare houtskoololie gebruiken, maar zelf maken is ook leuk! Je hebt er een bbq voor nodig en houtskool van eik. Steek de kooltjes aan en doe 1 liter olijfolie in een pan. Als de kooltjes roodgloeiend zijn doe je er met een tang enkele van in de olie. Laat 2 uur intrekken, filter de olie een paar keer en klaar is je houtskoololie.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2015) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Tanja Timmerman.

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

banner abonnement espanje