Patatas a lo pobre, ‘aardappelen voor de armen’, in een populair gerecht dat vooral in de Andalusische keuken op het menu staat. De naam is te danken aan het feit dat de ingrediënten goedkoop zijn en er gevarieerd kan worden met allerhande restjes uit de voorraadkast. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en de magere jaren daarna stond patatas a lo pobre bij veel Spaanse huishoudens vaak op tafel. Het gerecht kan ook gebruikt worden als basis voor de beroemde tortilla española.

Ingrediënten:

  • 4 middelgrote aardappelen
  • 75 ml olijfolie
  • 2 uien
  • 1 groene of rode paprika
  • 4 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • peterselie

Let op: dit zijn de basisingrediënten, maar met patatas a lo pobre kun je eindeloos variëren. Ei, vlees of andere soorten groente doen het ook altijd goed!

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd deze in plakjes van ongeveer één cm dikte. Snijd de ui in dunne reepjes en doe hetzelfde met de paprika. Hak de teentjes knoflook fijn.

Vervolgens verwarm je een pan met de olijfolie waar je de aardappelen aan toevoegt. Bak gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.

Voeg dan de paprika, ui en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de patatas a lo pobre gedurende ongeveer 15 minuten bakken totdat de aardappelen gaat zijn. Voeg voor het serveren wat gehakte peterselie toe. 

Lees ook: Paella

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com