feestHet aantal feestdagen in Nederland steekt een beetje schraal af bij die van Spanje. Voor volgend jaar zijn voor Spanje tien verplichte nationale vrije dagen vastgesteld. Daarnaast mogen regio’s en gemeentes ook nog een aantal feestdagen toevoegen.

Net als in Nederland zijn ze ook in Spanje vrij op 1 januari (Nieuwjaarsdag) en 25 december (Eerste Kerstdag). Maar de Spanjaarden hoeven ook niet te werken op 30 maart (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart), 12 oktober (Dia de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van de Onbevlekte Ontvangenis). Laatstgenoemde valt volgend jaar overigens op een zaterdag, en zou dus voor de meeste mensen sowieso een vrije dag zijn geweest. Opvallend is dat christelijke feestdagen als Hemelvaart en Pinksteren dan weer geen vrije dagen zijn in Spanje.

Regionale en lokale feestdagen

Naast de landelijke feestdagen, mogen regio’s ook nog zelf twee vrije dagen vaststellen. Voor volgend jaar zijn dat in principe 6 januari (Driekoningen) en 19 maart (Dag van Sint Jozef). Alle regio’s houden 6 januari vrij, maar behalve in Valencia en Murcia wordt 19 maart in de rest van Spanje vervangen door andere feestdagen. In Catalonië wordt die bijvoorbeeld ingeruild door 11 september, de nationale feestdag van de regio. Een andere Catalaanse feestdag is 26 december, de Día de San Esteban (en dus géén Tweede Kerstdag!). Witte donderdag (29 maart) is behalve in Cantabrië en Catalonië in heel Spanje een vrije dag. Bovendien mogen gemeenten ook nog een feestdag toevoegen. Vaak wordt daarvoor de dag van de patroonheilige van een stad gebruikt.

Puentes

In 2018 hebben Spanjaarden vier mogelijkheden om een zogenoemde puente in te lassen. Wanneer een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen veel mensen een dag vrij om een lang weekend van vier dagen te creëren. Dat kan in 2018 het weekend voor 1 mei, het weekend na 1 november, het weekend na 6 december en het weekend voor 25 december.

Meer lezen?

12 oktober: Feestdag 'Día de la Hispanidad' in Spanje

12 oktober is in Spanje de ‘Día de la Hispanidad’, het ‘Fiesta Nacional de España’, een feestdag waarbij de nationale trots van Spanje centraal staat. Wij noemen het Columbusdag. In Latijns-Amerika, waar 12 oktober ook een feestdag is, spreekt men ook wel van de’Día de la Raza’.

Spanje viert Allerheiligen: Día de todos los Santos

Op 1 november wordt in Spanje de Día de Todos los Santos gevierd. Op deze dag wordt traditioneel eer betoond aan overleden heiligen, hoewel in Spanje ook overleden familieleden op deze dag worden herdacht. Bij ons staat dit feest bekend als Allerheiligen.

 

10 originele Kerstcadeaus met een Spaans tintje

Een groot Spanje-liefhebber getrokken met de lootjes voor Sinterklaas? Of ben je zelf dol op Spanje, maar weet je eigenlijk niet wat je aan de beste man vragen moet? ESPANJE! helpt graag een handje. Tussen het onderstaande vind je allicht iets leuks, of je nu op zoek bent naar iets kleins voor in de schoen, of naar het Grote Cadeau voor Pakjesavond. Natuurlijk ook geschikt voor Kerst trouwens