Hoewel het misschien niet voor de hand ligt, staat studentenstad Eindhoven al jaren internationaal bekend om haar Spaanse studentenmuziek, die de afgelopen decennia tot ware traditie is uitgegroeid. De Brabantse stad was de eerste in Nederland waar een zogenoemde ‘tuna’ werd opgericht.
In 1964 reisde een groep Eindhovense studenten af naar Spanje voor vakantie toen zij in aanraking kwamen met de eeuwenoude Spaanse ‘tunas’, een traditie die in de middeleeuwen is ontstaan onder studenten die door het land trokken van leermeester naar leermeester en muziek maakten in ruil voor eten, drinken en een slaapplaats. Zij speelden alleen, maar al gauw ook in groepjes.
Toen de eerste universiteiten ontstonden bleef de traditie voortbestaan en nog altijd maken de tunas onderdeel uit van het universiteitsleven in Spanje. De leden van een tuna zijn te herkennen aan hun opvallend kostuums, traditioneel zijn die zwart met één andere kleur. Zij bespelen akoestische instrumenten. De muziek die zij maken is uiteenlopend: van serenades en pasodobles tot folklore.

Tuna de Luz en Tuñina

Als grapje namen de Eindhovense studenten deze traditie mee naar Eindhoven, maar eenmaal thuis bleek een aantal van hen zo enthousiast, dat ze besloten een eigen muziekgroep op te richten. Zo is de allereerste Nederlandse TunaTuna Ciudad de Luz genaamd, ontstaan. In 1982 is in Eindhoven ook de eerste vrouwelijke Tuna opgericht, La Tuniña.

Optreden tuna tijdens de Noche de Tuna in Eindhoven

Festival

Elk jaar wordt er door beide groepen samen een muziekfestival georganiseerd waarbij er verschillende Spaanse, Portugese en Zuid-Amerikaanse Tuna-groepen naar Eindhoven komen om een weekend lang muziek te maken. Dit jaar vindt deze Noche de Tuna plaats op 21 en 22 september: op 21 September vanaf 19.00 uur in verschillende kroegen in Eindhoven en 22 september zijn er de gehele middag podiumoptredens in de Wim van Doorne Muziekkiosk (Alberdingk Thijmlaan 1 Eindhoven).

Première

Ook bij de feestelijke première van de film Todos lo Saben, die Espanje! organiseert in samenwerking met Cinéart op woensdagavond 3 oktober, heb je de kans om kennis te maken met de tuna-traditie. De tuna Ciudad de Luz uit Eindhoven zorgen tijdens die avond voor de muzikale begeleiding. Lees hier hoe je kaarten met korting kunt bestellen.

Première film Todos los Saben