Voor een stukje Spanje in Nederland ga je tussen 20 en 22 september naar Eindhoven. Daar vindt het jaarlijkse Tunafestival plaats: een evenement vol Spaanse studentenmuziek, dat de afgelopen decennia tot ware traditie is uitgegroeid. De lichtstad was de eerste in Nederland waar een zogenoemde ’tuna’ werd opgericht.
 
In 1964 reisde een groep Eindhovense studenten af naar Spanje voor vakantie toen zij in aanraking kwamen met de eeuwenoude Spaanse ’tunas’, een traditie die in de middeleeuwen is ontstaan onder studenten die door het land trokken van leermeester naar leermeester en muziek maakten in ruil voor eten, drinken en een slaapplaats. Zij speelden alleen, maar al gauw ook in groepjes.
 
Toen de eerste universiteiten ontstonden bleef de traditie voortbestaan en nog altijd maken de tunas onderdeel uit van het universiteitsleven in Spanje. De leden van een tuna zijn te herkennen aan hun opvallend kostuums, traditioneel zijn die zwart met één andere kleur. Zij bespelen akoestische instrumenten. De muziek die zij maken is uiteenlopend: van serenades en pasodobles tot folklore.
 

Tuna de Luz en Tuñina

Als grapje namen de Eindhovense studenten deze traditie mee naar Eindhoven, maar eenmaal thuis bleek een aantal van hen zo enthousiast, dat ze besloten een eigen muziekgroep op te richten. Zo is de allereerste Nederlandse TunaTuna Ciudad de Luz genaamd, ontstaan. In 1982 is in Eindhoven ook de eerste vrouwelijke Tuna opgericht, La Tuniña.

Optreden tuna tijdens de Noche de Tuna in Eindhoven

Festival

Elk jaar wordt er door beide groepen samen een muziekfestival georganiseerd waarbij er verschillende Spaanse, Portugese en Zuid-Amerikaanse Tuna-groepen naar Eindhoven komen om een weekend lang muziek te maken.

Dit jaar kun je op vrijdagavond 20 september genieten van de muziek bij de kroegentocht ‘Pasa Bares’ in de binnenstad (de Bergen, Stationskwartier en de Markt), en zaterdag- en zondagmiddag op de Markt. Op zaterdag tussen 12 en 14 uur vindt op de parkeerplaats achter de Hub (Vestdijk) de traditionele doop plaats van de eerstejaars tuna’s. Ook hierbij kun je aanwezig zijn.

Lees ook: alles wat je moet weten om de Spaanse taal te leren