fles Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva EspecialVoor het eerst is een Spaanse wijn gekozen tot de allerbeste wijn ter wereld door The Wine Spectator. Het gaat om de rode wijn Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial (2010). 

Lees ook: Kies je Spaanse wijn

In de afgelopen 32 jaar dat de honderd beste wijnen door The Wine Spectator op een rij worden gezet, is de eerste plaats meestal weggelegd voor een Franse wijn. Dit jaar werd dus gekozen voor een Spaanse wijn uit La Rioja. Het gaat om de beste wijn van de bodega Marques de Murrieta, die eigenlijk alleen wordt geproduceerd in het geval van een uitstekende oogst. De wijn rijpt 24 maanden op eikenhout (vaten van 225 liter), zowel Frans als Amerikaans. De wijn werd gebotteld in 2015.

Klassiek

De Castillo Ygay wordt altijd gemaakt van druiven afkomstig van de La Plana single-wijngaard, geplant in 1950 en gelegen op een plateau op het hoogste punt van de Finca Ygay op 485 meter boven zeeniveau. Alleen de beste druiven mogen worden gebruikt. De wijn kenmerkt zich door aroma’s van rijp, zwart fruit, cederhout, een vleugje kruiden, aardse tonen en mooie tannines. Het is echt een klassieker. De Ygay heeft tien jaar nodig om op dronk te komen, dus is pas dit jaar op z’n best. De wijn kun je zeker nog tot 2040 drinken.

De Castillo Ygay is ook in Nederland verkrijgbaar, maar was na de bekendmaking direct uitverkocht. De kosten bedragen €120 per fles.

Lees ook: Proost met deze Spaanse wijn (inclusief proefcursus)