26 juli 2021 – Spanje heeft vandaag een geel reisadvies gekregen van de Nederlandse regering. Dat betekent dat reizen naar Spanje niet langer worden afgeraden. Ook andere Europese landen die op ‘oranje’ stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies. Het kabinet heeft besloten de toekenning van de kleurencodes aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de aantallen positieve tests op oranje worden gezet.

Spanje op geel

Het gaat dus om een beleidswijziging van de Nederlandse regering en zegt niets over het aantal positieve tests in Spanje. Wil je weten hoe het is in de regio waar jij heengaat? Kijk dan op deze site van het Spaanse ministerie van Gezondheid. Het aantal besmettingen in Spanje was de afgelopen twee weken in grote lijnen vergelijkbaar met het aantal positieve tests in Nederland. In Nederland bedroeg het aantal in het laatste RIVM-rapport 398,6 per 100.000 in een week, in Spanje  was het in het rapport van 23 juli 338,10 op 100.000 waarbij minder dan een vierde, namelijk 77,21/100.000 daadwerkelijk klachten hadden. Let als je naar Spanje reist wel op  welke maatregelen er gelden per gebied. Zo geldt er bijvoorbeeld in Catalonië een avondklok tussen 1 en 6 uur ’s nachts. Hier zie je een overzicht van de maatregelen in alle delen van Spanje.

Overigens kan het wel zo zijn dat Spanje en andere EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland. Wat die maatregelen zijn kun je checken op deze website van de Spaanse overheid. Ook moeten Nederlanders een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld ‘om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt’. De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de GGD te laten testen. Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken.

Wie met vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij, maar ook mensen die met eigen vervoer terug naar Nederland komen kunnen gecontroleerd worden. Mobiele teams gaan die controles rond de grens uitvoeren. Mensen die niet gevaccineerd zijn en zich niet hebben laten testen riskeren een boete van 95 euro. Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen.

Nog snel mooie vakantieplannen maken? Lees dan ESPANJE! magazine. Koop de losse zomereditie volop tips voor onvergetelijke rondreizen langs de kust en door het binnenland of neem een abonnement voor slechts €19,95.