Barcelona kondigde onlangs aan dat een deel van de stranden in de stad vanaf de zomer van 2021 rookvrij zullen zijn. Het gaat om vier van de tien stranden in de stad, te weten de stranden Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icaria en Nova Mar Bella. Ook op andere plekken in het land is al een groot aantal rookvrije stranden te vinden.

Lees ook: Top 10: Spanjes spectaculairste stranden

Catalonië

In Catalonië was in 2006 L’Escala de eerste badplaats waar roken op het strand verboden werd. Andere plaatsen waar je rookvrije stranden kunt vinden zijn: Sant Feliu, Sant Pol, Canyerets in Sant Feliu de Guíxols, Playa de Ocata, in El Masnou, Playa de Sa Boadella, Canyelles, en de stranden Treumal en Fenals in Lloret de Mar.

Galicië

Galicië is met 141 rookvrije stranden de regio waar roken op het strand het meest aan banden werd gelegd. In La Coruña mag roken niet meer op 51 stranden, in Lugo op 24 stranden, in Ourense op 10 stranden en in Pontevedra op 56 stranden.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden is roken verboden op een aantal stranden op Gran Canaria en later dit jaar zal dat ook het geval zijn op een aantal stranden op Tenerife.

Murcia

In Murcia is roken verboden op negen stranden: El Rihuete, Playa Chica en El Castellar in Mazarrón, Playa Villananitos in San Pedro del Pinatar, Playa del Pescador en het strand van Santiago de la Ribera, Playa Mistral in La Manga, Playa de La Concha in Los Alcázares en La Cala de las Higuericas Aguilas.

Andalusië

Er zijn meer dan twintig stranden in Andalusië die het verbod ook hebben ingevoerd. Dat geldt onder meer voor Vera in Almería, Motril en Algarrobo, maar ook Playa de la Rada in Estepona, en de stranden Vélez-Málaga, Lagos, Mezquitilla, Caleta, Torre del Mar, Almayate, Valle Nizas en Benajarafe in de provincie Málaga. El Chorillo in Conil de la Frontera, El Palmar in Vejer hebben ook een rookverbod, net als de stranden in en rond Tarifa waaronder Playa Chica, Atlanterra, Valdevaqueros, Playa de los Lances en Bolonia. Ook op Playita de Arroyomolinos in Zahara de la Sierra, Santa Bárbara in La Línea, El Carmen de Barbate en de Zahara de Atunes in de provincie Cádiz is roken verboden.

Balearen

De Balearen tellen intussen onegen rookvrije stranden. Op Mallorca zijn dat Cala Estancia, Cala Anguila, Cala Deià, Colonia de Sant Pere, Cala Millor, Sant en Joan in Alcudia. Op Ibiza zijn de rookvrije stranden Playa urbana de Santa Eulalia del Río en Playa de Talamanca, terwijl je op Menorca naar Binissafúller kunt gaan.

Lees ook: Top-10 stranden Ibiza & Formentera

Asturië

In Asturië geldt sinds vorig jaar op sommige stranden ook een rookverbod en daar komen naar verwachting dit jaar meer stranden bij. Op dit moment is roken verboden op Playa de Misiego, El Puntal en Miami in Villaviciosa en Playa de Los Quebrantos in Soto del Barco.