Spanje telt bijna vijfduizend kilometer kust en zo veelzijdig als Spanje is, zo divers zijn ook de stranden.Van ongerept tot geliefd bij feestvierders en van charmante baaien tot uitgestrekte kilometers goudkleurig zand. ESPANJE! zette Spanjes mooiste stranden – in willekeurige volgorde – op een rij. Zonnebril op en handdoek mee. ¡Vamos a la playa!

1. Kliffen en grotten – Playa de Las Catedrales

Voor de Galicische kust en aan Cantabrische wateren ligt een wel heel bijzonder strand: Playa de Las Catedrales. De naam verwijst naar de spectaculaire kliffen en grotten die op deze plek onalledaagse vormen aannemen. De lokale bevolking doopte dit natuurschoon vanwege de tientallen meters hoge bogen, die doen denken aan gotische kerkgebouwen, tot ‘kathedralen’. Het strand is uitgeroepen tot natuurmonument. Strandgangers kunnen er enkel terecht als er sprake is van laagtij, want bij vloed loopt het volledig onder water.

2. Koninklijk – La Concha

La Concha in San Sebastián is met stip het meest fraaie en bekende stadsstrand van Spanje. Het staat ook wel bekend als het ‘pareltje van de Cantabrische Zee’ en dat is niet voor niets. De ligging is idyllisch en de restaurantjes met overheerlijke Baskische pintxos liggen er vlak achter. Het Spaanse koningshuis had hier in de 19e eeuw al zijn zomerresidentie. Het strand wordt van de stad gescheiden door de paseo de la concha, een elegante boulevard waar Spanjes rich and famous zich graag laten zien.

3. Caribische allure – Playa de Rodas

Playa de Rodas met zijn witte zand en turquoise zee bewijst dat je voor een exclusieve eilandengroep met dito strand echt niet naar de Cariben hoeft af te reizen. Het strand ligt op het eiland Monteaguda, deel van de archipel Iles Cíes voor de kust van Galicië. De omgeving is ruig vanwege het Atlantische klimaat en de stranden zijn rustig bij gebrek aan massatoerisme. Op en top tropisch… totdat je een duik neemt in het ijskoude water. De eilandengroep is enkel in de zomer te bezoeken en voor het strand heb je toestemming nodig, want er wordt dagelijks een maximaal aantal strandgangers toegelaten.

4. Zuidelijkste puntje – Bolonia

Playa Bolonia staat bekend als het mooiste strand van de provincie Cádiz. De duin die vanaf het strand landinwaarts loopt is het paradepaardje van het vier kilometer lange zandstrand. Aan de voet hiervan liggen de romeinse ruïnes van de nederzetting Baelo claudio. Surferparadijs Tarifa, de meest zuidelijke stad van Europa, ligt niet ver hiervandaan. Bij helder weer kun je aan de overkant van de Straat van Gibraltar de Marokkaanse stad Tanger zien liggen. Het strand maakt deel uit van het natuurpark Bolonia.

5. Ongerept – Playa de los Muertos

Playa de los Muertos ligt in natuurpark Cabo de Gata in de Andalusische provincie Almería en is ongetwijfeld een van de meest ongerepte stranden in het land. Om er te komen loop je ongeveer een kilometer over een wandelpad, hoewel je ook voor een korte route over de rotsen – met een fantastisch uitzichtpunt – kunt kiezen. Misschien wel het meest opvallend is de strakke, rechte kustlijn. Wie van zand houdt, zit hier verkeerd, want het strand is bezaaid met steentjes en schelpen. De naam (Dodenstrand) dankt Playa de los Muertos aan de vele piraten, handelaars en andere zeevaarders die er in het verleden dood aanspoelden. De zee voor de kust is vanwege de sterke stroming levensgevaarlijk. Het strand is geliefd bij naturisten.

6. Snorkelstrand – La Granadella

La Granadella is een oase van rust tussen de drukbezochte stranden langs de Costa Blanca. Niet alle toeristen weten van het bestaan af of geven de voorkeur aan een van de zandstranden in de omgeving, omdat ze het hier met kiezels moeten doen. Het water is er helder en om er te komen moet je eerst door een pijnbomenbos. Ga op avontuur tussen de rotsen en grotten die het strand ankeren of neem het wandelpad de berg op. De plek is ook geschikt om te snorkelen. Aan het strand zitten drie restaurants.

7. Idyllisch – Tamariu

Samen met Calella de Palafrugell en Llafranc is Tamariu – de kleinste van het trio – een van de badplaatsen langs de Costa Brava waar rijke Catalanen zich gedurende de zomermaanden graag laten zien. De hoefijzervormige baai wordt omgeven door rotsen begroeid met pijnbomen en het strand is geliefd bij families. Aan beide kanten van de baai kun je een pad volgen dat je naar nog idyllischere inhammen leidt. Links vind je Aigua Dolça, een zoetwaterbron. Aan het strand van Tamariu zijn diverse restaurants.

8. Feeststrand – Las Salinas

Dé trots van feesteiland Ibiza is las Salinas. Deze halvemaan van zand wordt omringd door pijnboombossen en verandert in de zomermaanden in the place to be voor strandliefhebbers, doorgewinterde Ibizagangers en celebrities. Onder meer Kate Moss en haar vrienden werden hier gespot. Veel rust zul je hier onder de zinderende zomerzon niet vinden, maar vertier des te meer. In de strandtenten draaien de hipste dj’s en de cocktails worden tot in je hangmat geserveerd. Een buitengewoon populaire spot om te lounge met de zeebries in je haar is de jockey club.

9. Een plaatje – Macarella

Voor bekoorlijke baaien zit je goed op Menorca. Cala Macarella, aan de zuidkust van het eiland, is de absolute topper. Wit zand en een turquoise zee omringd door rotspartijen waarop pijnbomen en steeneiken weelderig groeien. Een hoger ansichtkaartgehalte is haast onmogelijk. Bijna was er op deze plek in de jaren tachtig een urbanisatie gebouwd, maar dat werd – gelukkig – door de lokale bevolking gedwarsboomd. Vanaf het strand kun je naarCcala Macarelleta lopen, een nog kleinere inham ongeveer tien minuten verderop.

10. Spaanse sahara – Playa de Maspalomas

Playa de Maspalomas op Gran Canaria staat vooral bekend om het enorme duinenlandschap dat achter de kustlijn van het Canarische eiland opdoemt. Volgens sommigen lijkt het net een stukje Sahara. Het natuurpark Dunas de Maspalomas is vanaf het strand niet makkelijk te voet te bereiken, maar wie durft kan een kameeltocht maken door het gebied. Het strand zelf is drie kilometer lang en bestaat uit fijn zand. Hier staat ook de 68 meter hoge vuurtoren van Maspalomas, die in de negentiende eeuw werd gebouwd.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2013). Auteur: Annebeth Vis.

Over de auteur:

Annebeth Vis kwam in 2002 naar Barcelona voor haar studie en bleef er - heel cliché - hangen. De afgelopen jaren woonde ze in verschillende wijken en schreef ze talloze reportages, online artikelen en reisgidsen over 'haar stad'. Ze heeft nog altijd geen genoeg van het modernisme, tapas, het strand en de fantastische bekende en minder bekende plekken in de Catalaanse hoofdstad.

Lees alle berichten over:

Andalusië
Baskenland
Catalonië
Costa Blanca
Costa Brava
costa's
Galicië
Grana Canaria
Ibiza
kust
stranden