De Stad van de Kunsten en Wetenschappen is de grootste toeristische trekpleister in Valencia. Het complex bevindt zich aan de rand van het uitgestrekte park Jardín del Turia. Het enorme complex bestaan uit 6 verschillende gebouwen; L’Hemisfèric, L’Umbracle, Museu de les Ciències Príncipe Felipe, L’Oceanogràfic, Palau de les Arts Reina Sofía en het Agora. De gebouwen zijn ontworpen door de wereldberoemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava, de bouw begon in 1989 en duurde tot 2009. De merkwaardige gebouwen brengen wetenschap, kunst en natuur samen. Een must om te bezoeken als je in Valencia bent.

Geschiedenis

De aanleiding voor de bouw van de Ciudad de las Artes y las Ciencias was economisch: het toerisme naar Valencia moest een impuls krijgen. Architect Santiago Calatrava had de opdracht gekregen om in het park in de drooggelegde rivier de Turia (van twee kilometer) een complex vol iconische gebouwen te ontwerpen. De bouw begon in 1989 en eindigde in 2009 met het laatst opgetrokken gebouw: het Agora. De bijzondere gebouwen hebben ieder hun eigen functie. Ze zijn allemaal apart of in combinatie bezoeken. 

L’Hemisfèric

het hemisferic in valencia

L’Hemisfèric is een intelligent ontworpen gebouw. Het L’Hemisfèric wordt ook wel ‘Het Oog’ genoemd, omdat het gebouw qua uiterlijk op een oog lijkt. In de nacht, wanneer het licht op dit bouwwerk schijnt, kunnen bezoekers de mooie weerspiegeling bewonderen. In L’Hemisfèric zit een 3D-IMAX bioscoop, hier worden 3D films en documentaires vertoond. Vaak zijn het documentaires van 45 minuten. Een aantal films wordt in het Spaans afgespeeld, er is dan de mogelijkheid om deze in het Engels te beluisteren via een koptelefoon.

L’Umbracle

het Umbracle in Valencia

L’Umbracle is een 17.000 vierkante meter grote tuin. Hiervandaan heb je prachtig overzicht over de rest van de Ciutat de les Arts i les Ciències. De tuin bestaat uit twee delen: de tuin zelf, vol palmbomen en planten en bloemen uit het Middellandse Zeegebied, en een openluchtdiscotheek. Het eerste deel is het hele jaar door overdag geopend. De openluchtdiscotheek is echter alleen ’s nachts te bezoeken in de zomermaanden. 

Wetenschapsmuseum Príncipe Felipe

wetenschap museum in Valencia

Het Príncipe Felipe is een wetenschapsmuseum. Dit wetenschapsmuseum heeft een merkwaardig motto, namelijk ‘verboden niet aan te raken’. Het museum biedt diverse tentoonstellingen over wetenschap en technologie. De benedenverdieping is gratis te bezoeken, hier zijn afwisselende tentoonstellingen te vinden evenals een winkel en een restaurant. Voor de bovenverdieping heb je een toegangskaartje nodig. Bezoekers worden aangeraden vooral veel aan te raken, te voelen en na te denken.

Meer info, toegangsprijzen en tickets over Het Príncipe Felipe is een wetenschapsmuseum vind je hier.

Lees ook: Museumhoppen in Barcelona

L’Oceanogràfic

Aquarium in Valencia

L’Oceanogràfic is zeker het bezoeken waard! Het is het grootste zeeaquarium van Europa onderverdeeld in zeven verschillende ruimten. In de ruimten zijn 45.000 zeedieren van 500 verschillende soorten te zien. Je spot er onder meer beluga walvissen, zeehonden, octopussen, flamingo’s etc. In het dolfinarium worden dagelijks shows gehouden die je zeker niet mag overslaan! Voor het bezoeken heb je minstens een halve dag nodig om alles te kunnen bewonderen. Dit uitstapje is perfect voor gezinnen.

Meer info over toegangskaarten en prijzen vind je hier.

Lees ook: L’Oceanogràfic in Valencia

Palau de les Arts Reina Sofía

Het reina sofia opera gebouw in Valencie

Wie van muziek houdt moet in het Palau de les Arts Reina Sofía zijn. Dit is het moderne operagebouw van Valencia. In het Palau de les Arts Reina Sofía zijn regelmatig optredens. Er zijn vier verschillende zalen in dit gebouw. De Sala Principal is de grootste zaal met maar liefst 1.470 zitplaatsen, gevolgd door de zaal Auditorio  met 1.420 zitplaatsen. De andere twee zalen, Aula Magistral en Martin y Soler, zijn kleine zalen met 400 zitplaatsen. De mogelijkheid is er om deel te nemen aan een rondleiding te door het operagebouw wanneer er geen voorstellingen zijn.

L’Agora

Het agora in valencia

Tot slot het laatste gebouw, het Agora. In het Agora worden verschillende evenementen, congressen en tentoonstellingen (etc.) georganiseerd. Buiten deze activiteiten is het niet mogelijk om het Agora te bezoeken. Wel kun je het bouwwerk van buiten bewonderen.

Lees ook: 10 tips voor trips rond Valencia

Praktische informatie

Openingstijden

Het park gaat om 10.00 uur open, sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen en dus wisselend. Meestal sluit het park rond 18.00/19.00/21.00 uur.

Hoe kom je bij de Ciutat de les Arts i les Ciències?

Het complex ligt in Valencia, maar niet midden in de stad. 

Op de fiets

Bezoekers kunnen met de fiets naar Ciutat de les Arts i les Ciènces waarin zij heerlijk door het 2 kilometer lange park kunnen fietsen en ook op die manier de gebouwen kunnen beschouwen.

Bus

De bussen 13, 14, 15, 19, 35, 95 en 40 rijden langs de Ciutat de les Arts i les Ciències.

Metro

De metrolijnen 3 en 5 brengen je naar de Ciutat de les Arts i les Ciències. Metrostation Alameda is het meest dichtbij en bevindt op 15 minuten loopafstand.

Prijzen

Volwassenen

Gereduceerd (Kinderen <12, ouderen 65>, gehandicapten)

Groepen

(minimaal 15 mensen)

Schoolgroepen

(minimaal 15 mensen)

L’Hemisfèric

€ 8

€ 6,20

€ 5,80

€ 4,30

Museu de les Ciències Príncipe Felipe

€ 8

€ 6,20

€ 5,80

€ 4,30

L’Oceanogràfic

€ 31,30

€ 23,30

€ 20,60

€ 13,55

L’Hemisfèric & Museu de les Ciències Príncipe Felipe

€ 12

€ 9,30

€ 8,70

€ 6,50

L’Hemisfèric & L’Oceanogràfic

€ 32,80

€ 24,60

€ 22

€ 14,80

Museu de les Ciències Príncipe Felipe & L’Oceanogràfic

€ 32,80

€ 24,60

€ 22

€ 14,80

Meer info over toegangskaarten en prijzen vind je hier.