Studeren of Stage lopen in Spanje

Als je een half jaar gaat studeren of stage gaat lopen in Zuid-Spanje, dan zijn er een hoop dingen waar je aan moet denken. Naast dat je je natuurlijk druk maakt over wat je allemaal mee moet nemen en of je niet al te veel heimwee zult krijgen, zijn er namelijk ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan snel verder!

Goed voorbereid op pad

Een half jaar naar Zuid-Spanje vertrekken is een grote en spannende stap. Het is daarom ook verstandig om ruim van te voren al te beginnen met het treffen van de voorbereidingen én een aantal zaken uit te zoeken. Bedenk bijvoorbeeld wat je met je kamer in Nederland wilt doen, kijk of je recht hebt op een bepaalde beurs of vergoeding en boek op tijd je vliegtickets. Als je een kamer in Spanje wilt zoeken, is het handig om hulp te vragen aan studenten die je voor zijn gegaan of eventueel aan de universiteit of het bedrijf waar je heen gaat. Ook via social media kun je vaak een kamer vinden. Houd er wel rekening mee dat het soms lastig kan zijn om een kamer te vinden als je nog niet op de plaats van bestemming bent. Overweeg dus om voor de eerste nachten een hotel te boeken en vanuit daar actief kamers te gaan bekijken.

Lees meer: De Spaanse universiteit

Let op je verzekeringen

Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, is het extra belangrijk om goed naar je verzekeringen te kijken. Je wilt tenslotte niet voor onverwachte extra kosten komen te staan! Of je zorgverzekering wel of niet geldig is hangt af van je situatie. Als je ouder dan 30 bent en in Spanje gaat studeren, of als je een stagevergoeding ontvangt van een niet-Nederlands bedrijf, is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig. Je zult in dat geval dus een Spaanse zorgverzekering moeten afsluiten. Ook het afsluiten van een reisverzekering kan verstandig zijn als je voor langere tijd in het buitenland verblijft. Wel moet je, als je studeert of stage loopt, vaak een extra module inschakelen. Bij twijfel over de geldigheid van je zorgverzekering in Spanje of over het afsluiten van een reisverzekering, is het verstandig om even contact op te nemen met je verzekeraar.

Leer de Spaanse taal voor je vertrekt

Tijdens een studie of stage in Zuid-Spanje is het cruciaal dat je wat Spaans spreekt. Je zult de taal namelijk ook buiten de universiteit of het stagebedrijf nog vaak nodig hebben. Gelukkig kun je thuis al wat Spaanse lessen volgen of je Spaanse kennis enigszins opfrissen. Onthoud wel dat de mensen in Zuid-Spanje met een ander accent spreken dan je misschien gewend bent. Aangezien je daar in het begin waarschijnlijk wat aan moet wennen, is het dus handig om wat standaard zinnetjes zoals ‘kunt u dat misschien herhalen’ uit je hoofd te leren!

Lees meer: Spaans leren: alles wat je moet weten om de Spaanse taal te leren